Målet for betalingsformidleren Yourpay var fra start at udfordre betalingsmarkedet. Den rebelske attitude fik dem hurtigt et par mindre retssager på nakken, men kunderne strømmede alligevel til løsningen, og nye betalingsprodukter blev løbende præsenteret.
De seneste år er de rebelske udskejelser dog blevet fulgt at mere alvorlige problemer: Store millionunderskud – senest på 8 mio. kroner i 2019 – og beskyldninger om, at startuppet uretmæssigt holder penge tilbage fra kunderne.
Kulminationen på iværksætterrejsen skulle have fundet sted i foråret, hvor virksomheden var tæt på et salg – angiveligt til omkring 50 mio. kroner. Men efter en lang forhandlingsprocess og et halvt år med Finanstilsynets øjne på sagen, modsatte tilsynet sig i sidste ende handlen.
”Det har været en rollercoaster. Og det er måske også det, der gør det hele meget interessant. Verden har set os lidt som det sorte får i flokken, fordi vi hele tiden presser grænsen for, hvad der kan lade sig gøre,” siger Mathias Gajhede, stifter og CEOCEO betyder Chief Executive Officer og er den øverste leder i en virksomhed, ansvarlig for den overordnede strategi og ledelse. CEO’en rapporterer normalt ti More, og fortsætter:
”Vi har fået rigtig meget ris gennem tiden. Vi bliver ofte anklaget for noget, vi ikke har gjort. Det er ikke fordi, vi er perfekte. Nogle af tingene, der er blevet sagt undervejs, har været berettiget, men hovedparten er én fjer, som er blevet til 3 høns.”
Men faktisk har virksomheden udviklet sig ganske glimrende trods modvinden. Mens Yourpay har forsøgt at holde sig udenfor offentlighedens radaren de seneste år, har virksomheden tiltrukket 60.000 erhvervskunder til sin betalingsløsning i Danmark. Og nu investerer kapitalforvalteren Artha yderligere 13 mio. kroner i selskabet til vækst.
Klar til vækst efter oprydning
Artha investerede første gang i Yourpay i 2018, og med den nye investering bliver kapitalforvalteren majoritetsaktionær i virksomheden.
”I Artha har vi gennemgået tallene, og Yourpay har, med blot 16 medarbejdere de seneste år, formået at mangedoble deres kundegrundlag. De er gået fra at have 6.000 kunder til over 60.000 danske virksomhedskunder baseret på en unik teknologisk platform. Dette viser et kæmpe vækstpotentiale og en stor mulighed for en solid forrentning.” siger Kristian V. Myrup, kapitalforvaltningschef hos Artha, i en pressemeddelelse.
Mathias Gajhede fortæller, at det seneste halvandet år er gået med at rydde op i virksomheden. Der har særligt været fokus på at gøre forretningen rentabel, og det betyder at underskuddet på 8 mio. sidste år er vendt til et overskud på 1 mio. kroner i år indtil videre.
”Vi er klar til at satse på vækst. Vi står i dag med det stærkeste hold nogensinde. Det er lille men intelligente og kreativt tænkende team. Og det er også noget af det, Artha køber ind på. Vi gør ikke bare som de andre,” siger stifteren.
Vækst eller exit?
Tre år med millionunderskud pressede Yourpay tæt på en konkurs ifølge Finans. Men stifteren fortæller, at der også er en mere positiv forklaring på, hvorfor han har igen har været nødt til at sælge en de af virksomhede:
Med sin nuværende licens må Yourpay maksimalt håndtere tre mio. euro om måneden, og den grænse har virksomheden overskredet 3-5 gange ifølge stifteren. Derfor er de også i gang med at opgradere licensen, så virksomheden får status af betalingsinstitut, og den manøvre kræver kapital.
Sikkert er det i hvert fald, at Yourpay med investeringen er klar til at påtage sig rollen som udfordrer for fuld kraft – bådee med nye produkter og et mål for at få flere kunder både i og udenfor Danmark.
”Vi er kun lige gået i gang nu. Indtil videre har vi jo bare varmet op. Nu kommer vi,” siger Mathias Gajhede med et grin og forsætter:
”Det er ingen hemmelighed, at vi er i gang med at gentænke, hvordan vi kan være med til at øge den frie kapital i samfundet gennem smartere betalingsløsninger. Samtidig har vi et patent, vi kan bruge til stærk kundeautorisation. Så vi har nogle muligheder for at presse samfundet i en retning – og selvfølgelig også vores konkurrenter. Vi skal op i størrelse, og nu har vi en kapitalpartner, der har de rette penge i ryggen.”
Trods vækstambitionerne afviser han dog ikke, at det igen kan komme på tale at sælge virksomheden.
”Det har været et langt løb her frem til. Nu har vi fået en kapitalforvalter med, og de kommer nok ikke til at eje os for evig tid,” siger han.