Christopher Painter er verdens første tech-diplomat og blev ansat af Barack Obama.
Verdens første cyberdiplomat: “Snart bliver det en konkurrencefordel at lave skudsikker software”
Verdens første cyberdiplomat: “Snart bliver det en konkurrencefordel at lave skudsikker software”

Christopher Painter blev ansat under Barack Obama som verdens første cybersikkerheds-diplomat. Ifølge ham har danske virksomheder en fordel, hvis de begynder at satse på cybersikkerhed.

Christopher Painter blev ansat under Barack Obama som verdens første cybersikkerheds-diplomat. Ifølge ham har danske virksomheder en fordel, hvis de begynder at satse på cybersikkerhed.

I tråd med Techfestivals øgede fokus på det politiske aspekt af tech modtog festivalen en sjælden gæst direkte fra Stanford Universitet i Silicon Valley, nemlig Christopher Painter.

Painter er verdens første cybersikkerhedsdiplomat. Han blev ansat af Præsident Barack Obama i 2011, men har også arbejdet under Bill Clinton, to Bush’er samt for FBI – alt sammen med fokus på den cybersikkerhed som han mener skal tages mere og mere alvorlig i takt med at samfundet digitaliseres. Men cybersikkerhed kan også byde på muligheder for danske tech-virksomheder, mener han.

“Vi er stadig langt fra, at folk vil betale for at være sikre i cyberspace, men det vil ændre sig, når de billige løsninger viser sig at være upålidelige. Snart bliver det en konkurrencefordel at lave skudsikker software,” siger Christopher Painter fra en bænk midt i Kødbyen, hvor Techsavvy har sat ham i stævne.

“Danske teknologiselskaber skal tænke over disse spørgsmål. For jeg er bange for, at hvis de bare ignorerer problemerne, så bliver de angrebet. Og på langt sigt kan dit ry på markedet blive beskadiget, fordi du har et system med en sikkerhed, som folk ikke tør bruge,” siger han.

Flere altødelæggende cyberangreb på vej

Fremskrivninger viser, at antallet af devices forbundet til internettet vil vokse eksponentielt i løbet af de næste fem år – fra 25 milliarder devices i 2019 til 75 milliarder i 2025. Dermed bliver sårbarheden større, og med tanke på Notpetya-angrebet, som lagde Maersk ned i 2017 og kostede virksomheden 2 milliarder kroner at udbedre, er det nok ikke helt ved siden af, når World Economic Forum spår, at altødelæggende cyberangreb er på top 3 af begivenheder, der vil ske i løbet af de næste fem år.

“Jeg tror ikke, vi har brug for et nyt 9/11 for at ændre vores syn på cybertruslen, men jeg tror, ​​at vi kommer til at få nogle meget alvorlig wake-up calls. Og det vil fortsætte med at ske, indtil vi tager det seriøst,” siger Christopher Painter.

I takt med at wake-up calls’ene er begyndt at flyde ind i en lind strøm ser verdens første cyber diplomat da også en ændring i tilgangen til cybersikkerhed på internationalt plan.

“Over de forskellige administrationer, er der sket en ændring. Ret hurtigt efter, at jeg blev ansat som den første cyber-topdiplomat, var der tre eller fire andre lande, der gjorde det samme. Så det bliver taget mere seriøst, men der er stadig en lang vej,” siger Christopher Painter.

Cyberpolitik er blevet et nationalt anliggende

I dag findes der omkring 35 lande, der har udnævnt diplomater med fokus på cyberpolitik. Deriblandt Danmarks Tech-ambassadør. Og i 2018 udarbejdede Regeringen en dansk strategi for cyber- og informationssikkerhed. Det er alle skridt i den rigtige retning, mener Christopher Painter.

“Det er godt og vigtigt, at virksomhederne i Danmark beskyttes, og at man prøver at finde ud af, hvordan man sikrer dem i fremtiden. I USA har vi nedgraderet cyberpolitikken. Man bliver ved med at tale om at gøre det til en højere prioritet, men har stadig ikke gjort det,” siger han og fortsætter:

“Men jeg tror, ​​at andre lande vil blive bedre i USAs fravær på cyberscenen. En masse andre lande vil begynde at spille en rolle i spillet,” siger han.

Og det er nødvendigt, for fjender, der vil Vesten det ondt, udvikler hele nye NotPetya’er.

“Det vil altid være et “Cat and Mouse-game,” men det er ok, så længe vi altid arbejder for at indhente de kriminelle. Vi har brug for for at sikre, at der er konsekvenser for dem, der udfører de her cyberangreb,” siger han.

Christopher Painter deltog på Techfestivalen i form af en samtale med Danmarks Tech-ambassadør på festivalens hovedscene. Techfestival fandt sted fra 5-7 oktober.

FLERE FRA COMMUNITY
Mest læste
This site is registered on wpml.org as a development site.