Et sundt økosystem kræver gode vækstvilkår. For startup er adgang til kapital fundamental for, at de innovative løsninger kan spire, og samtidig et grundvilkår for vækst. At dømme ud fra Vækstfondens nye rapport, der udgives i samarbejde med TechBBQ og annonceres på konferencens første dag, så har det danske økosystem aldrig været mere frodigt.
De danske venturefonde foretog et rekordstort antal investeringer i 2018 og øgede den investerede kapital med 1,5 milliarder kroner – hvilket er en fordobling af året før – til en samlet investeringssum på i alt 4,5 milliarder kroner. Stigningen stammer fra voksende aktivitet fra veletablerede fonde såvel som nye fonde på markedet.
“Det danske økosystem har forbedret sig markant over tid. Vi ser flere succesfulde danske virksomheder vokse sig større, og det nye kuld af potentielle unicorns viser, at det er muligt at tiltrække store summer kapital fra både danske og udenlandske investorer,” siger Ditte Rude Moncur, Chief Data og Digital Officer hos Vækstfonden og peger på Peakon, Planday og Pleo som gode eksempler på scaleups, der lander store investeringer fra både danske og udenlandske venturefonde.
Den voksende aktivitet har været gavnlig for de danske virksomheder, da de har tiltrukket sig betydelig mere kapital end året før. Rapporten afslører også, at de danske venturefonde er blandt de mest aktive i Europa. I forhold til landenes BNP er de danske venturefonde faktisk de mest aktive i EU. Investeringsaktiviteten blandt danske fonde vidner ifølge Vækstfonden om et udbygget fondslandskab i Danmark.
Men det er ikke kun danske venturefonde, der investerer i danske startups. Mere end 40 procent af investeringerne i 2018 kommer fra udenlandske venturefonde, hvilket er det samme som året før.
En tredjedel af investeringerne fra sidste år er kategoriseret ’later stage’ hvilket er i omegnen af det samme fra 2017. Det danske venturemiljø for større startupinvesteringer er altså nogenlunde stabiliseret på omkring 35 procent.
Du kan læse hele rapporten her.
Stadig lang vej for diversitet
Mens det økonomiske landskab for iværksættere har udviklet sig positivt i 2018, så står økosystemet stadig over for udfordringer med at skabe større mangfoldighed og inklusion blandt ledelsen i de startups, der modtager investeringer.
“Vi har nu en unik mulighed for at afhjælpe tidligere generationer af virksomheders manglende opmærksomhed mod mangfoldighed og inklusion. Der er kun få kvinder med lederstillinger i de startups, der opnår ventureinvesteringer, og Danmark har tilmed den laveste andel af virksomheder med kvindelige stiftere sammenlignet med andre nordiske lande. Ved at omfavne kønsdiversitet kan vi få udløst endnu mere potentiale i det danske økosystem,” siger Ditte Rude Moncur.
Det er ikke en ny udfordring. Danske Bank er en af de aktører, der er særdeles aktive på området og har ved flere lejligheder rejst problematikken og opfordret aktører i økosystemet til at tage hånd om problemet. Ifølge Klavs Hjort, Senior Vice President i Growth and Impact i Danske Bank, mangler vi at anerkende, at vi har en udfordring.
“Mangler vi at anerkende, at vi har et problem? Det tror jeg bestemt. Undersøgelser viser, at det kun er tre procent af danske mænd, der anerkender, at det er et problem, at vi ikke har flere kvinder i ledelser. Problemet bliver undervurderet, og det er på trods af, at vi ved, at virksomheder med større mangfoldighed blandt ledelsen klarer sig bedre,” siger han og fortsætter:
“I Europa er det kun to procent af investeringerne, der går til startups med kvinder blandt stifterne. Så investorerne bærer også et ansvar. Det bør være en del af deres due dilligence at sørge for, at det er en mangfoldig ledelse, der driver virksomheden frem.”