Christian Motzfeldt, afgående direktør for Vækstfonden, på scenen til Vækstfondens Årsmøde 2019.
Vækstfondens årsmøde: Mange flere virksomheder i tidlig fase skal have lån eller investering
Vækstfondens årsmøde: Mange flere virksomheder i tidlig fase skal have lån eller investering

Vækstfonden tjener stadig enorme millionbeløb på at investere i vækstvirksomheder. Derfor er strategien for fremtiden også mere af det samme: Flere investeringer – også flere tidlige – lød det fra den afgående direktør.

Vækstfonden tjener stadig enorme millionbeløb på at investere i vækstvirksomheder. Derfor er strategien for fremtiden også mere af det samme: Flere investeringer – også flere tidlige – lød det fra den afgående direktør.

“Imponerende fremmøde. Jeg vidste ikke, der er så mange, der går op i, hvad Danmark skal leve af i morgen,” sagde en veloplagt Mikael Bertelsen, som var konferencier for Vækstfondens Årsmøde.

Han stod da også overfor et stuvende fyldt Tivoli Congress Center, som tog imod den afgående direktør Christian Motzfeldt med stående klapsalver. Og efter 18 år i spidsen kunne direktøren da også stolt give status for resultaterne i 2018.

Overskuddet lød på 482 millioner kroner, hvilket også betød at fonden nu har akumuleret over 3 mia. kroner på fem år. Investeringerne har været med til at skabe 13.000 jobs. Og det har givet ni milliarder ekstra på Danmarks bruttonationale produkt.

“Overskudet skal vi bruge til meget mere af det samme. Vi har fået nye opgaver – vi skal tage over efter innovationsmiljøerne – og lave flere tidlige investeringer. Det er det arbejdende økosystem, som vi er glade for og stolte af at være en del af,” sagde Christian Motzfeldt.

Tivolis kongrescenter var fyldt til bristpunktet, da Vækstfonden afholdt sit årsmøde torsdag.
Tivolis kongrescenter var fyldt til bristpunktet, da Vækstfonden afholdt sit årsmøde torsdag.

Danmark er modnet

“Sidste år sagde jeg, at jeg var misundelig på svenskerne. Jeg ville også have sådan nogle store successer på venturemarkedet. Og det har vi nu,” sagde Christian Motzfeldt.

Hvor svenskerne i en årrække har pralet af enhjørningesucceser som Spotify og Klarna, kan vi nu prale af Trustpilot, Universal Robots og Peakon. Og sidstnævne blev særlig fremhævet, da de i marts landede en investeringsrunde på 230 millioner fra blandt andet Atomico, Heartcare, Balderton og EQT. Alle er fonde, Vækstfonden har investeret i.

Læs også: Peakon i ny mega-investering: Lander 230 millioner fra Skype-stifters venturefond

“Vækstfonden vil stadig prioritere det højt, at vi kan bygge fyrtårne. For det har ikke bare en værdi for virksomheder, der lander store investeringer, det spreder sig til klyngen og hele økosystemet,” siger Christian Motzfeldt.

Et godt eksempel for den betydning, et fyrtårn i økosystemet har, finder man i Odense. Efter Universal Robots blev den første enorme succes, fik virksomheden hurtigt følge af blandt andet MIR, On Robots og Purple Robotics, der alle har tråde til Universal Robots i både stifterteams, medarbejdere og investorer.

Christian Motzfeldt har været direktør for Vækstfonden gemmel 18 år, men det slutter nu til juli.
Christian Motzfeldt har været direktør for Vækstfonden gennem 18 år, men det slutter nu til juli.

Overtager fra innovationsmiljøerne

Sidste år blev det vedtaget af Innovationsmiljøerne – Borean Innovation, Capnova, PreSeed Ventures og Syddansk Innovation – skulle udfases. I stedet skulle de 200 millioner offentlige kroner, som miljøerne forvalter for staten, gå til Vækstfonden og Innovationsfonden for at skabe et enklere støttesystem.

Læs også: Erhversfremmesystemet skal forenkles og forfines

Udfasningen trådte i kraft i starten af 2019, hvilket betyder, at Vækstfonden har fået et nyt ansvar for at investere i de helt unge virsomheder. Innovationsmiljøerne opgave var at investere i virksomheder, som var højst halvandet år gamle. Det er blevet til 1300 investeringer siden 1998, der blandt andet tæller Trustpilot, Universal Robots og Vivino på det helt tidlige stadie.

Den første overskrift på Vækstfondens fremadrettede strategi lød da også: ”Mange flere virksomheder i tidlig fase får lån eller egenkapital.”

https://twitter.com/caro1606/status/1123875610412179458

“Der er nu fire nye initiativer, der skal træde i stedet for den store indsats fra innovationsmiljøerne,” forklarede Christian Motzfeldt fra scenen.

De fire konkrete initiativer tæller ’Matching lån’, ’ Startlån’, investeringer i mikrofonde, accelerator og incubatorer samt konvertible lån kaldet ’Early Engagement’.

De fire indsatser er målrettet at tiltrække investeringer til helt unge virksomheder. Vækstfonden har især stor fidus til matching-lånet, hvor man matcher investeringer fra godkendte angels med et lån, så et startup kan fordoble kapitaltilførslen i den tidlige fase.

”Til dags dato har vi underskrevet 20 aftaler med business angels og den seneste underskrev vi i går – og vi regner med at have 40+ om et år,” fortæller Christian Motzfeldt.

Det første startup, der nød godt af den nye matching-ordning, var drone-virksomheden Quadsat.

Tjener fonden for meget på iværksætterne?

Efter direktørens oplæg tog Mikael Bertelsen imod spørgsmål fra publikum. Og det blev til et par kritiske spørsmål til fondens ellers flotte overskud. For med så stort et overskud for femte år i træk, er Vækstfonden så risikovillig nok?

”Efter finanskrisen stejlede risikoprofilen. Hvis man får et højt afkast – som det vi har fået – så er det fordi, man løber en betydelige risiko,” forsvarede Christian Motzfeldt.

Derefter fulgte spørgsmålet, om det så ikke var en ide at sætte renten på iværksætterlån ned, da den typisk ligger et par procentpoint højere end en almindelig bankrente. Et spørgsmål der gav klapsalver fra salen.

”Lånene har en høj risiko, og vi tjener faktisk ikke noget på iværksætterlån – vi tjener penge på at investere,” svarede Christian Motzfeldt, som heller ikke mente det ville være fair sætte rente ned ved at budgettere med et tab på lånene.

”Det vil være konkurrenceforvridende. Sætter vi renten ned, kan vi komme til at trykke de private långivere ud – og det vil vi jo ikke.”

FLERE FRA COMMUNITY
Mest læste
This site is registered on wpml.org as a development site.