Teamet bag WasteHero har kontor på havnen i Aarhus.
Teamet bag WasteHero, som har kontor på havnen i Aarhus.
Ugens Startup: WasteHero bruger teknologi til at gøre skrald effektivt
Ugens Startup: WasteHero bruger teknologi til at gøre skrald effektivt

Med sensorer og en tilhørende it-platform vil aarhusianske WasteHero gøre skraldeindsamling effektiv over hele verden.

Med sensorer og en tilhørende it-platform vil aarhusianske WasteHero gøre skraldeindsamling effektiv over hele verden.

”Når jeg kiggede ud ad vinduet fra klasselokalet, var der en skraldespand. Og den blev altid tømt, når den var halvtom, mens skraldebilen bare holdt i tomgang – og der blev jeg så irritereret,” fortæller Hussam Mansour.

Lokalet var en del af Aarhus Universitet, hvor han var ved at læse til ingeniør. Og udsigten til skraldespanden blev for tre år siden starten på en ide til at gøre skraldeindsamling mere effektiv.

Langt de fleste steder tømmes skraldespande nemlig med faste intervaller. Det betyder, at de enten er halvtomme eller overfyldte, når skraldebilen kommer forbi; det giver altså en masse spild. Og det ville Hussam Mansour med startuppet ‘WasteHero‘ gøre smartere.

“da vi startede, havde vi ingen ide om, hvad vi rodede os ud i.”

”Løsningen ligger i at placere en sensor i skraldespanden og lægge software ovenpå, som kan planlægge ruter smartere. Men da vi startede, havde vi ingen ide om, hvad vi rodede os ud i,” siger han.

Senere har Hussam Mansour allieret sig med co-founderen Khaled Saied, som han har kendt igennem 14 år, og som har studeret software engineering fra Aarhus Universitet.

WasteHero indsamler data med en optisk sensor (den lille sorte boks i låget af skraldespanden), de selv har udviklet, som udsender 16 signaler og på den kan vurdere, hvor meget skrald der er i skraldespanden.
WasteHero indsamler data med en optisk sensor (den lille sorte boks i låget af skraldespanden), de selv har udviklet, som udsender 16 signaler og på den kan vurdere, hvor meget skrald der er i skraldespanden.

Pilotprojekt har bevist løsningen

Med ideen til at bruge teknologi til at gøre skraldetømning mere effektiv kom WasteHero med i et inkubator-forløb og fik en pose penge til at udvikle ideen.

Da løsningen begyndte at tage form, lykkes det gennem inkubatoren at lave en pilotaftale med Herning Kommune, hvor skraldesensorerne kunne blive testet. Og det der startede med tre installationer, er i dag blevet til et netværk af 125 sensorer i kommunen, som har givet en besparelse i skraldehåndteringen på 70 procent.

”Hvis man bruger rigtig meget krudt på at planlægge, har man traditionelt kunne opnå en effektivitet omkring 60 procent. Det er ikke noget nyt længere, at man kan få en højere effektivitet med sensorer og software til planlægningen,” siger Hussam Mansour.

Pilotprojeket er løbende blevet udvidet, mens WasteHero har forbedret sine sensorer og software. Samtidig har startuppet også startet projekter i otte andre byer i Danmark, erhvervsprojekter med fx Aldi og flere steder i udlandet. Alt sammen en optakt til, at løsningen i starten af 2020 bliver klar til salg for fuld gas.

“Pilotprojekterne gør, at vi står meget stærkere, når vi skal til at sælge for alvor.”

“Vi har allerede startet flere kommunale- og erhvervsprojekter, og ser frem til et spændende nyt år med masser nye opgaver. Pilotprojekterne gør, at vi står meget stærkere, når vi skal til at sælge for alvor. Sådan et projekt, som det i Herning, beviser, at løsningen virker i praksis. Samtidig er det muligt at teste og tilrette fejl, og at det skaber en enorm værdi,” siger han.

Sensor-løsningen fra WasteHero bindes sammen af en software-platform, som giver overblikket og kan bruges til at planlægge mere effektiv tømning.
Sensor-løsningen fra WasteHero bindes sammen af en software-platform, som giver overblikket og kan bruges til at planlægge mere effektiv skraldetømning.

Et marked med fuld fart på

Da WasteHero startede missionen, havde stifterne næsten ingen erfaring med skraldehåndtering. Det har de måttet lære, mens de udviklede løsningen. I dag har de flere eksperter og rådgivere ombord indenfor affaldsbranchen, og samtidig er interessen for “Smart Waste” steget eksplosivt.

”Lige nu bliver vi bombarderet med forespørgsler – 5-6 om dagen – fra hele verden uden at gøre ret meget markedsføringsmæssigt. Da vi brugte omkring 30.000 kr. på marketing tilbage i august, fik vi henvendelser fra hele verden for over 50 millioner kroner, så vi ved hvilke knapper, vi skal trykke på, når vi er klar til at skalere til marts. Men det er vigtigt, at have et meget stærkt grundlag i Danmark, inden vi begynder et eksporteventyr for at minimere risici, da selv den mindste fejl kan være meget dyr,” siger Hussam Mansour.

Det betyder, at virksomheden har måttet takke nej til et projekt med 4000 sensorer i udlandet, som skulle bruge 400 styks med det samme. I stedet har WasteHero fuldt fokus på det danske marked, indtil de har en skalerbar forretningsmodel.

For WasteHero er udfordringen altså lidt omvendt i forhold til mange andre startups: Kunder fra Canada til Grækenland står og venter utålmodigt på, at startuppet har softwaren og produktionen helt på plads, så de kan købe sensor-løsningen og begynde at forbedre deres skraldehåndtering.

”Når du udvikler komplekst hardware og software, så tager det bare lang tid. Og det har det også gjort for os. Men der er et kæmpe behov og efterspørgsel derude, så lige nu sidder vi bare og gør alting skalerbart, så vi er klar til at shippe de første par tusinde enheder inden længe – og kan være så sikre som muligt på, at vi ikke får dem tilbage,” siger han.

Konkurrence er kun en fordel

Efterspørgslen i markedet betyder dog også, at WasteHero siden starten har fået et betydeligt antal konkurrenter. Men det afskrækker ikke stifteren.

”Det er et rigtig positivt tegn, at der er kommet konkurrenter til, for det beviser, at markedet er stort. Med vores stærkt differentierede produkt og go-to-market strategi er vi meget sikre på, at vi kan vinde en gunstig markedsandel. I forhold til de store spillere, vinder vi på at være mere specialiserede, og vi ved, at vi er ledende på software – i hvert fald en top tre spiller på markedet,” siger Hussam Mansour.

WasteHero kigger ikke bare mod kommunernes skraldeindsamling, men også mod industrien. Her efterspørges nemlig en samlet model til ’waste management’, så man kan visualisere hvor meget skrald, man har produceret, og hvordan man kan forbedre sig. Og den data vil WasteHero gøre tilgængelig med sin platform.

”Vi har en ideel løsning til affaldsmarkedet, og vi har en case på over 500 sensorer, der kører. Det har taget os noget tid at finde den rigtige forretningsmodel og service, der er skalerbar og samtidig skaber rigtig høj værdi for kunden – altså ‘product market fit’ – men den er vi rigtig tæt på at finde nu,” siger han.

[patreon]
FLERE FRA COMMUNITY
Mest læste
This site is registered on wpml.org as a development site.