Ugens Startup: Upteko gik fra fjernstyrede helikoptere til maritim-industriens første specialdrone
Ugens Startup: Upteko gik fra fjernstyrede helikoptere til maritim-industriens første specialdrone

Startuppet Upteko har med deres drone skabt nye muligheder for den maritime industri. Det har resulteret i samarbejde med DFDS, og millioninvesteringer. 

Startuppet Upteko har med deres drone skabt nye muligheder for den maritime industri. Det har resulteret i samarbejde med DFDS, og millioninvesteringer. 

En forkærlighed for at lege med fjernstyrede helikopter ledte Sebastian Duus og Benjamin Mejnertz sammen i 2006. Og kærligheden for fjernstyrede maskiner lever stadig den dag i dag, men helikopteren er udskiftet med droner, og hobby skiftet ud med fuldtids-iværksætteri. 

Sammen står de nemlig bag startuppet Upteko, der blev stiftet i 2018 af Benjamin Mejnertz, Sebastian Duus, og Mads Jørgensen, der også er droneentutiast. Startuppet udvikler droner til maritim-industrien, og inspirationen kom efter de tre stiftere havde været indkaldt som konsulenter.

“Jeg var til flere events i branchen, og der mødte jeg forskellige rederier, som fortalte og fremlagde de forskellige udfordringer i industrien,” siger Benjamin Mejnertz.

Kan klare mosten

Med en fælles kærlighed for flyvende objekter begyndte de tre herre at se på, hvordan man kunne løse skibes problemer med droner. 

De var langtfra de første, der havde taget hul på droneteknologien, men modsat legetøjsdroner, der spionere topløse på stranden, ville de lave droner, der kunne overvåge dækket på et skib. 

Og det krævede robusthed.  

“Vores drone skal kunne tåle hårde vilkår. Den kan tåle saltvand, den kan klare den hårde udendørsbranche. Det er der ikke andre, der har kunnet lave. Hvis man udsætter de andre droner for hårde forhold, så er de ikke sikre nok,” siger Benjamin Mejnertz, medstifter af Upteko. 

Han forklarer, at dronen er bygget op ud fra det bedste af forskellige droneteknologier – samlet i en drone, der kan klare mosten. 

Benjamin Mejnertz

Parallelparkering er ikke for sjov

Hvis en kantsten i en Fiat 500 kan virke umulig at se, er det åbenbart intet i nærheden af, hvor svært det kan være at parallelparkere et gigantisk skib. 

I samarbejde med DFDS – ja, dem der står for den legendariske Oslobåd – har Upteko fået søsat deres projekt, som skal gøre blandt andet parallelparkering for skibe lettere. 

De første egenskaber, som den hårdføre drone skal kunne, er at give kaptajnen overblik over skibets omgivelser, så det er muligt at få skibet sikkert i havn. 

“Er der en kajak eller en person overbord, kan det have fatale konsekvenser, når skibet skal lægge til land. Der kan selvfølgelig også være andre, mindre fatale – men stadig problematiske – forhindringer, når man skal manøvre skibet på plads,” forklarer Benjamin Mejnertz. 

Det skal Uptekos drone gøre lettere. Med et enkelt tryk kan kaptajnen, ved hjælp af dronen, få fuldt overblik over dækket, og omgivelserne. 

Kaptajnens signal, eller tryk på knap, aktiverer dronen der flyver op over skibet, og filmer alt der kan filmes – fra oven. 

Ingen personer over bord

Som så mange andre industrier lider den maritime industri også under Corona-krisen. Mange rederier har cruise skibe, og de kan ikke sejle lige nu. 

Det påvirker også Upteko, for en af dronernes kommende opgaver er at overvåge, om personer er røget over bord. Og det er selvsagt svært, når der ingen personer er om bord. 

“Selvfølgelig er de oprindelige planer om omsætning sat lidt på pause i kølvandet på Corona. Mange af vores kunder er cruiseskibe, og de sejler jo ikke lige nu, men lad os håbe det snart vender,” siger Benjamin Mejnertz håbefuldt. 

Planerne for det unge startups omsætning er muligvis sat på pause, men det er deres udvikling ikke. 

“Indenfor det næste år skal vi udvikle vores system færdigt og få installeret første system på et skib,” siger Benjamin Mejnertz.

Og selvom, Corona har sat skibene lidt på kaj, er virksomheden ikke gået ubemærket hen. Siden opstarten i 2018, har de fået otte forskellige investorer og fonde med, som har investeret flere millioner kroner. Startuppet har blandt andet hvervet InnoBoosteren to gange, og også DIS-investment har set potentiale.

 

FLERE FRA COMMUNITY
Mest læste
This site is registered on wpml.org as a development site.