Fire franskmænd mødes i Kerteminde, kigger på pantsystemet og får en god ide. Det lyder lidt som indledningen til en dårlig vits, men faktisk er det den rigtige fødselshistorie for startuppet EcoTree.
For det var en dag i Kerteminde i 2014, at de fire franskmænd opdagede det danske pant-system. Og da de gravede sig ned i tallene, kunne de se, at systemet var effektivt: I Danmark er returrater på 90-95 procent mod cirka 50 procent i Frankrig, hvor man ikke har et tilsvarende system men bare sorterer affaldet.
”Det fik os til at indse, hvor stor en forskel et lille, økonomisk incitament kan gøre – det er jo bare nogle få kroner. Og hvis vi kunne overføre det samme, økonomiske incitament til at plante flere træer, måtte vi have en god chance for at få alle ombord,” fortæller Thomas Canguilhem, CEOCEO betyder Chief Executive Officer og er den øverste leder i en virksomhed, ansvarlig for den overordnede strategi og ledelse. CEO’en rapporterer normalt ti... More i EcoTree International.
Med startuppet EcoTree lykkedes det dem at lancere modellen i Frankrig i 2016, hvor brugerne kan betale for at få plantet et træ. Men de gør det ikke bare af altruisme: Når træet har vokset sig stort, bliver det fældet og solgt, og brugerne får tilbagebetalt værdien af det voksne træ – hvilket startuppet forventer vil blive til 2-3 mere, end de betalte for at få træet plantet.
Startuppet har indtil videre plantet 600.000 træer i Frankrig, men nu har virksomheden åbnet sit internationale hovedkontor i København og er gået i gang med sin ekspansion.
Træplantning som investeringsobjekt
Skal vi passe på klimaet, skal vi udlede mindre CO2. En god vej dertil er træplantning, som suger CO2 ud af luften. Og på EcoTree’s digitale platform kan man få plantet et eller flere træer for ned til 125 kroner per træ eller tegne et fast abonnement på træplantning.
”Det er ikke donationsbaseret. I vores tilfælde kan du som individ eller virksomhed købe et nyplantet træ på den jord, vi ejer. Mens det vokser, bidrager det til klimaet og biodiversiteten, og når det fældes, får du en økonomisk gevinst. Så man gør både planeten og sin bankkonto en tjeneste,” siger Thomas Canguilhem.
EcoTree har altså demokratiseret investering i skov, som egentlig er en gammel investeringsklasse, som bare hidtil mest har været for de velhavende, fordi det koster relativt meget at købe en hel skov.
Men træerne bliver ikke bare til skov – det er også til en langsigtet investering, der betales tilbage, når træet fældes. Ud fra de forskellige træsorter kan man på platformen både se gevinsten i ”CO2 absorberet” og kroner. Fordi træerne på den måde er blevet et investeringsobjekt hos EcoTree, er startuppet også under opsyn hos de franske finansmyndigheder for at sikre kundernes investering.
”Vores kunder er ikke personer, som handler med aktier eller bitcoins om aftenen. De er klimabevidste, men de synes det er smartere at skabe et grønt aktiv, som også skaber finansiel værdi. Det gælder især for virksomheder, som gerne vil kompensere for deres CO2-aftryk. I vores tilfælde kan det faktisk blive et aktiv på deres årsregnskab, som bliver mere værd over tid,” siger Thomas Canguilhem.
Indtil videre har 30.000 privatkunder og 500 virksomheder plantet træer gennem EcoTræer, hvilket samlet er blevet til et areal på 600 hektarer – eller 840 fodboldbaner.
Hovedkontor åbnet i Danmark
Fire franskmænd fik ideen i Danmark. CEO’en er desuden halvt østrigsk og dansk gift – hvorfor han taler dansk. Og nu er virksomhedens internationale hovedkontor oprettet i København. Med en vækst fra år til år på 150 procent og en omsætning på 16,2 mio. kroner i 2019 er EcoTree nemlig klar til international ekspansion.
”Vi starter med at fokusere på Norden, og set fra Frankrig inkluderer det Storbritannien, Skandinavien og Holland. Derfor har vi placeret vores internationale hovedkvarter i København, hvor vi i dag har et team på 10 mand,” fortæller Thomas Canguilhem.
De 23 skove, som EcoTree indtil nu har plantet, er hovedsageligt placeret i Frankrig. Men med det internationale sats ønsker de også at plante træer lokalt – blandt andet i Danmark.
”I forhold til CO2-besparelser og investering, er lokationen egentlig underordnet. Men brugerne ejer jo deres træ, og de går op i det. De kan se, hvor det er plantet, og i Frankrig ser vi brugerne faktisk besøger deres træer. Derfor vil vi ideelt set gerne plante træer i alle de markeder, vi opererer på – også i Danmark,” siger Thomas Canguilhem.
Teknologi gør det håndgribeligt
Målet for EcoTree er ikke at skabe plantager med snorlige beplantning for at optimere afkastet. Skovene skal både være gode for klimaet ved at suge CO2 ud af luften og gode for biodiversiteten lokalt.
Brugerne skal opleve, at deres lokalmiljø også bliver bedre ved investeringen. Og for at gøre investeringen endnu mere virkelig, er startuppet i gang med at udvikle en række digitale tiltag.
”Droner skal holde øje med tilvæksten af biomasse, vi arbejder på en AR-feature, så man kan plante træet digitalt i sin stue, og så er vi ved at fotografere vores skove med 360-graders-kameraer, så man kan gå en virtuel tur i skoven,” fortæller Thomas Canguilhem.
Selvom det kan virke som unødvendigt tekniske tiltag for et træplantningsprojekt, understreger Thomas Canguilhem, at det ikke bare er for sjov.
”Vi forsøger at udnytte alle de her crazy features fra den digitale verden for at gøre det til en meget håndgribelig investering. Det er med til at sikre, at vi ikke bare planter træer – men planter skov. For det er der, vi åbner de helt store klimafordele,” siger han.