Foto: Vækstfonden.
Ugens Startup: SubReaders løsning til ordblinde er født ud af startup-konkurrence
Ugens Startup: SubReaders løsning til ordblinde er født ud af startup-konkurrence

Med sin app, der læser undertekster højt for ordblinde og svagtseende, har SubReader fundet sine forretningsben. Nu skal de ud og løbe stærkt i hele Europa.

Med sin app, der læser undertekster højt for ordblinde og svagtseende, har SubReader fundet sine forretningsben. Nu skal de ud og løbe stærkt i hele Europa.

Sidste uge tog startuppet SubReader førstepladsen og de medfølgende 100.000 kroner i universiteternes iværksætterkonkurrence ’National Startup Competition’. Stifteren ser det som et kæmpe skulderklap, men det er ikke første gang virksomheden vinder en stor startup-konkurrence.

Læs også: SubReaders oplæsning af undertekster for ordblinde løb med sejren ved National Startup Competition

SubReader startede nemlig sin rejse som et skole-projekt i 2016 målrettet EM i Entreprenørskab – ”Company of the Year Competition” – mens stifterne gik på andet år i gymnasiet. Og projektet var så godt, at de vandt konkurrencen foran 200 konkurrenter fra 36 forskellige lande.

”Det var vores første konkurrence, og det var meget det, der har givet os muligheder for at vokse virksomheden. Vi er jo blevet revet rundt til netværksarrangementer, hvor vi har mødt mennesker, som har kunnet hjælpe os,” siger Alexander Gram Jensen, som er medstifter af SubReader.

Fire år senere er grundideen stadig den samme: En app der læser undertekster højt for ordblinde og svagtseende. Men gennem årene er virksomheden blevet mere professionel, har fået både kunder og investorer om bord og gør nu klar til en større udlandsekspansion.

Løsning med én modtager ramte bredt

Ideen til appen kom fra et meget nært behov for Alexander Gram: Hans lillebror er ordblind.

”Vi startede jo bare med at lave en prototype til min lillebror uden de store tanker bagved. Men i takt med at vi vandt konkurrencer, fik vi noget opmærksomhed fra ordblinde-miljøet og fandt ud af, at det faktisk er ret stort. Og det fik os ligesom til at se på det i en større skala – hvis vi faktisk lavede en god app, som kan bruges overalt, kan vi måske hjælpe alle og ikke bare min lillebror,” siger Alexander Gram Jensen.

SubReader blev drevet på fritidsbasis, mens de to idemænd færdiggjorde gymnasiet. Men efter gymnasiet flyttede de sammen til København og gik fuldtid på projektet og fik to partnere mere med i forretningen.

Foto: Vækstfonden.

Forretning mod det gode

I dag kan SubReader bruges i biografer, på skoler og i privaten, hvor appen kan læse undertekster op fra streamingtjenesterne HBO, Netflix og Viaplay.

”Formålet har jo altid været at få det ud til så mange som muligt. Det har været vores fokus fra start. Så har de forskellige dele bare udviklet sig, som et middel til at få det ud til folk,” forklarer Alexander Gram Jensen.

Startuppets platform og app bruges i dag i 100 biografer og 100 skoler, og begge kundegrupper betaler en licens til SubReader for at bruge værktøjet. Samtidig har brugerne mulighed for at købe et abonnement til services, så de kan bruge den derhjemme.

Læs også: Ugens Startup: Træplantning skal både være godt for både klimaet og pengepungen

Selvom startuppet har tre fungerende forretningsben, lever virksomheden dog stadig i høj grad af investeringer, og har for få måneder siden lukket en runde på 3 mio. kroner.

Målet er selvfølgelig, at SubReader skal gøres til en bæredygtig forretning. Og hvor et fællesprojekt stifterne tidligere arbejde sammen på – en portal for vinduespudsere – var drevet af rent fokus på omsætning, er stifteren glad for i dag at have en virksomhed, der både skal tjene penge og et godt formål.

”Det er et fedt mix. Jeg er jo selv fra Jylland, så jeg synes købmandsskabet er spændende – at se om man kan få det til at hænge sammen, men samtidig med at man hjælper nogen. Det gør det i hvert fald nemmere at stå op om morgenen,” siger Alexander Gram Jensen.

Med SubReader-appen kan man få læst undertekster høj fra streamingtjenesterne HBO, Netflix og Viaplay. Foto: Vækstfonden.

Skalering på vej

Fokus er derfor i høj grad i dag på at øge indtjeningen, og det skal blandt andet ske ved at skalere internationalt.

”Det er ikke udfordringen at finde ud af, hvor vi skal tjene pengene. Det er mere et spørgsmål om at naile produktet, så brugerne har adgang over alt. Det skal bare være en commodity. Kan appen bruges over alt, at så er betalingsviligheden der også,” siger Alexander Gram Jensen.

SubReader er i øjeblikket tilgængelig i Danmark og Sverige – og på vej til Norge. Selvom det godt kunne lade sig gøre teknisk at slippe løsningen fri på mange flere markeder på én gang, er SubReaders strategi at skabe den kritiske masse på hvert marked, og det kræver lokale kræfter hvert sted.

FLERE FRA COMMUNITY
Mest læste
This site is registered on wpml.org as a development site.