You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Ugens Startup: Med sin markedsplads for strikke-opskrifter vil Yarnbook gøre trenden digital

Foto: Magnus Astrup Hasselberg.

3.000 brugere har på halvanden måned fundet vej til Yarnbook og virksomhedens markedsplads for strikkeopskrifter. Ved at give strikkere og designere adgang til nye, digitale værktøjer, er målet at gå fra ung, dansk startup til global platform.

3.000 brugere har på halvanden måned fundet vej til Yarnbook og virksomhedens markedsplads for strikkeopskrifter. Ved at give strikkere og designere adgang til nye, digitale værktøjer, er målet at gå fra ung, dansk startup til global platform.

Strikkeri og hækling er ikke længere kun noget for bedstemødre. De unge har i stor stil taget nørkleriet til sig, og side om side med farverige retter og sminkede trutmunde er #knitting og #knittingaddict i dag tagget på millioner af billeder på Instagram.

Særligt unge gør-det-selv kvinder har taget trenden til sig, og en af dem er Maiken Andreasen. Men da hun tilbage i 2017 ventede sin søn, manglede hun en god måde at finde opskrifter at strikke og hækle efter.

”Det er frustrerende både at skulle bruge Google, Pinterest, Instagram og Facebook-grupper for at finde strikkeopskrifter. Jeg havde bare lyst til at kunne gå ét sted hen og finde et udvalg fra alle designere. Så der udsprang ideen til en portal – fordi jeg selv manglede den,” fortæller hun.

Da portalen to år senere stadig ikke var blevet til virkelighed, besluttede hun sig for at gøre det selv. Og det blev til virksomheden Yarnbook, som blev lanceret i starten af april i år og allerede har fået over 3.000 brugere.

Zalando for strikkere

Der findes altså allerede et hav af strikkeopskrifter rundt omkring på nettet, men typisk finder man et lille udvalg hos garnproducenten, et andet på en designers egen webshop og nogle tredje i en gruppe på Facebook. Og det er alle de små samlinger, som Yarnbook nu forsøger at samle på én markedsplads.

”Du kan sammenligne det lidt med tøj-branchen. Du kan gå til det enkelte brand, eller du kan gå til Zalando og finde alle brands. Der vil vi være Zalando,” forklarer Maiken Andreasen.

Indtil videre sælger markedspladsen opskrifter fra knapt 40 designere, som har deres eget login til platformen, som de på den måde kan bruge som deres salgskanal. Og det har fået brugerne til hurtigt at komme til platformen.

”Den første uge fik vi næsten 1.000 signups. Nu har vi 3.000, og vi har ikke brugt penge på markedsføring, så det er simpelthen mund-til-mund, anbefalinger og designerne, der har reklameret for os,” siger hun.

Platformen har altså ramt noget rigtig i nichen og løser et problem, som mange af strikkerne faktisk har oplevet. Derfor har Yarnbook også allerede måttet sætte nye og mere ambitiøse mål.

”Vi træder virkelig ind i noget, der har været efterspurgt. Vi havde et mål om at få 5.000 brugere i år – men det skal vi jo allerede evaluere på. Så nu har vi et mål, der hedder, at vi i 2020 skal ud i Norden, og næste år skal vi ud og være internationale. Så nu har vi opjusteret hele målsætningen,” siger Maiken Andreasen.

Yarnbook platform markedsplads for strikkeopskrifter
Yarnbook er i dag en digital markedsplads men på sigt vil Yarnbook blandt andet også facilitere såkaldte Knit Alongs digitalt hvor strikkerne strikker et projekt på samme tid men hver for sig De kan få guiding fra designeren af opskriften og i sidste ende vise resultatet frem Platformen der skal understøtte Knit Alongs er virksomheden i øjeblikket ved at arbejde på hvordan skal udvikles

Fra kuponsælger til Toke Kruse

Ud over at være strikker i sin fritid, har Maiken Andreasen også allerede flere iværksætter-projekter bag sig. Og det hele blev sat i gang af at hun – som ansat – var med til at starte tilbudsportalen Downtown i Aarhus.

”Jeg havde altid drømt om at starte selv – og jeg synes, det var fedt at være en del af en startup og fornemme energien. Men der fandt jeg bare ud af, at hvis jeg skulle sælge, skulle det være for mig selv. For jeg kunne jo godt se, hvor mange penge jeg leverede i salg,” siger Maiken Andreasen.

Derfor sagde hun stilling op i 2012 for at starte sit eget. Det blev først til en kuponbog, der støttede Kræftens Bekæmpelse. Siden har hun også haft en virksomhed, der solgte og underviste i æteriske olier, som hun senere har solgt videre.

Herefter var hun i tvivl om, hvad der skulle ske. Fastansat eller iværksætter. Ideen til Yarnbook rumsterede, men hun så også et opslag som personlig assistent for Werner Valeur – tidligere Toke Kruse – som kunne være spændende.

”Jeg var bare i en fase, hvor jeg ikke vidste, om jeg skulle forfølge Yarnbook eller være ansat. Og så så jeg, at han søgte en personlig assistent efter at have solgt Billy. Vi var i dialog – men jeg var ikke klar til at flytte til Købehavn for stillingen. Men jeg skrev så ugen efter og spurgte, om ikke han skulle investere i Yarnbook i stedet. Og han svarede i løbet af 20 minutter, at det var han klar på,” fortæller Maiken Andreasen.

På den måde kom Werner Valuer med på holdet, og hun fik også lokket IT-virksomheden Apidemia med som udvikler på projektet, så hun kunne springe hovedkulds ud i sit første tech-startup.

”Jeg vidste fra start, at jeg ikke skal lave det alene. Jeg er ikke technørd, men er skarp på salg og marketing. Men jeg tror aldrig, jeg har ladet mig begrænse. Jeg er nok bare typen, der lærer det eller finder nogen, der kan lære mig det. Og det er blandt andet derfor Werner er med,” siger Maiken Andreasen.

Maiken Andreasen stifter af Yarnbook Foto Magnus Astrup Hasselberg

Strikkefans skal lokkes med tech

Selvom omdrejningspunktet for Yarnbook er strik – en meget analog fritidssysel – er virksomhedens selvopfattelse ‘techstartup’.

De første unikke tilbud til brugerne – ud over at kunne finde opskrifter samlet ét sted – er da også tech. Det første er en søgbar database, så brugerne kan søge på strikketekniske funktioner, pindstørrelse eller sværhedsgrad. Og så tilbyder de at samle alle de købte opskrifter digitalt, så man ikke mister dem igen.

”Jeg får daglig beskeder fra brugere, der skriver, at jeg bare skal blive ved. Det er det, den her branche kan: Brugerne vil så gerne hjælpe, og de er så ærekære omkring deres hobby – og jeg lader også brugerne medudvikle siden hele tiden, så vi ikke får lavet noget, de ikke vil have. Så vi spørger og validerer – vi kører virkelig efter MVP og udvikler i loops, hvis man skal snakke startupsprog,” siger Maiken Andreasen.

Selvom Yarnbook er startet som med markedsplads, er ambitionen altså at blive meget mere end det. Det er nemlig ambitionen især at lokke brugerne til at blive abonneneter ved at tilbyde dem de digitale værktøjer.

I dag åbner virksomheden for deres basis-arbonnement, hvor brugerne kan betale for flere fordele – blandt andet mulighed for at tilgå gratis opskrifter og kunne gemme ned i egne mapper, som man kender det fra Pinterest.

Er du investor - eller bare ekstra nysgerrig?

Tilmeld dig nyhedsbrevet "Investornyt", hvor du får portrættet af Ugens Startup med ekstra baggrundsviden og en oversigt over de seneste investeringshistorier i økosystemet lige i indbakken.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY