Ugens startup: Markedspladsen Odendo bygger sin forretning på gode formål
Ugens startup: Markedspladsen Odendo bygger sin forretning på gode formål

Velgørenhed og forretningsambitioner går hånd i hånd hos markedspladsen Odendo. Virksomheden fra Holstebro har nemlig givet over 22 mio. til gode formål og samtidig skabt overskud til sig selv.

Velgørenhed og forretningsambitioner går hånd i hånd hos markedspladsen Odendo. Virksomheden fra Holstebro har nemlig givet over 22 mio. til gode formål og samtidig skabt overskud til sig selv.

Hvis du har været aktiv i foreningsidræt, kender du måske også til arbejdet med at skaffe penge til klubkassen. Det gør Søren Nørgård i hvert fald, og for ham blev en auktion for klubben også startskuddet som iværksætter.

”Da jeg spillede i Lemvig-Thyborøn Håndbold, lavede vi en auktion, der skulle samle nogle penge ind til klubben. Og det blev egentlig ideen til en auktionsplatform, der kunne samle penge ind for klubberne generelt,” forklarer Søren Nørgård.

Søren Nørgård, stifter og direktør i Odendo.

Han har de seneste ti år spillet håndbold professionelt, og er stadig aktiv spiller hos Mors-Thy Håndbold i den danske liga. Men samtidig med at han har spillet håndbold rundt omkring i de danske klubber, har han gjort ideen til auktionsplatformen til virkelighed.

”Da jeg var 25 år, mærkede jeg for første gang den lille iværksætter i maven. Så jeg tog fat i min fætter, der var direktør for et stort webbureau på det tidspunkt, og sammen lavede vi Odendo,” siger Søren Nørgård, stifter og administrerende direktør i virksomheden.

Odendo er sprunget ud af sportens verden, og er egentlig ikke nogen ny virksomhed. Markedspladsen, hvor klubber kan lave auktioner til fordel for klubkassen, blev nemlig lanceret allerede i 2013, mens Odendo først med tiden er blevet en forretning for stifteren.

”Når man spiller håndbold, har man meget fritid, som skal fyldes ud, og det ene skridt tog bare det andet. Tanken var i starten, at jeg skulle have noget sjovt at lave sammen med min fætter ved siden af at spille håndbold. Det var ikke tanken, at det skulle blive en arbejdsplads med 15 ansatte og en stor millionomsætning,” siger Søren Nørgård.

Det er ikke desto mindre tilfældet. I dag har markedspladsen mellem 300 og 500 auktioner om dagen. Og sammen med særlige auktioner og kampagner, som udelukkende går til gode formål, har Odendo siden starten rejst over 22 millioner kroner til gode formål.

Fra klubsporten til det brede formål

Odendo er startet med et bankende hjerte for de lokale sportsklubber, hvor de gratis kunne sætte gaver fra sponsorer eller specielle genstande – som eksempelvis en klubtrøje – til salg og tage købsprisen hjem i klubkassen. Et koncept direkte udsprunget af stifterens egne erfaringer som professionel håndboldspiller.

”Jeg spiller stadig håndbold, og der ligger mange timer i det, så det kræver noget koordinering. Men det giver mange synergier og jeg lærer mange spændende mennesker at kende,” siger Søren Nørgård.

Undervejs har Odendo udvidet butikken til at være en mere traditionel markedsplads. Almindelige virksomheder kan i dag sælge varer på platformen med fortjeneste for øje. Den afgørende forskel er, at Odendo giver fem procent af salgsprisen til et godt formål, som køberen selv vælger. Formål som også i dag er mere end lokale sportsklubber.

”Vi laver den brede definition, der hedder ’gode formål’. Det dækker både velgørenhed og små lokale sportsklubber,” siger Søren Nørgård.

Messi trøje på Odendo
Odendo har blandt andet solgt en original Messi-trøje for 60.000 kroner – hvor hele beløbet gik til Børnecancerfonden.

Konkurrerer med traditionelle platforme

Med åbning af en decideret markedsplads har Odendo bevæget sig ind i et mere kommercielt og konkurrencepræget felt.

“Vi er jo egentlig blevet en markedsplads. Vi sælger mange oplevelser, som weekendophold, og mange møbler og interiør. Så vi konkurrerer mod de spillere, der er indenfor de kategorier,” siger Søren Nørgård.

Læs også: Ugens Startup: Candenos digitale platform hjælper tre ud af fire i job indenfor 3 måneder

Det er stadig en del af platformen, at klubberne gratis kan lave auktioner, hvor hele salgsprisen går til et godt formål. Men den mere traditionelle del af markedspladsen, udgør i dag en større andel.

”Sælgerne skal tjene penge, men det er jo fedt for virksomhederne, at de kan gøre det på en platform, hvor der også går penge til et godt formål,” siger Søren Nørgård.

I år forventer Odendo, at de kan give 3 millioner kroner til velgørenhed – udelukkende fra det løbende salg på platformen. Derudover kommer alle auktionerne og kampagner, hvor hele beløbet går til gode formål.

Kan forretning og velgørenhed forenes?

Som så mange andre virksomheder, har Odendo været igennem en lang intern rejse de seneste seks år, hvor forskellige forretningsmodeller er afprøvet og investeringer er kommet til.

Og selvom platformen undervejs er gået fra et rent fokus på de gode formål til også at have et mere kommercielt sigte, mener stifteren sagtens, at de to kan forenes.

”Vi skal også være en god forretning, og at vi kan gøre det samtidig med, at vi samler en masse penge ind til gode formål, er jo bare godt. Vi kommer til at donere 3 millioner i år, og det er jo meget for en lille virksomhed som vores – men vi synes, det er alle pengene værd, og kan se, hvor meget godt det gør,” siger Søren Nørgård.

Derfor er virksomheden også ambitiøs med sine vækstmål for markedspladsen. For jo mere salg de kan tage fra det øvrige e-handels-marked, jo mere kan de give til velgørenhed.

”Jeg tror, man skal være født ind i det gode formål, for jeg tror ikke, der er mange virksomheder med vores omsætning, der ville have let ved at give fem procent til velgørenhed. Men vi går op i at drive brugerbasen og omsætningen op, for jo bedre det går for os, jo mere kommer der til velgørenhed,” siger han.

FLERE FRA COMMUNITY
Mest læste
This site is registered on wpml.org as a development site.