Sean Shadmand og Anders Hasselstrøm, stifterne af Konch.ai, i San Francisco.
Ugens Startup: ‘Konch’ ser ikke sig selv som AI-startup – brugeroplevelsen er vigtigere
Ugens Startup: ‘Konch’ ser ikke sig selv som AI-startup – brugeroplevelsen er vigtigere

Selvom avancerede sprog-algoritmer er kernen i Konchs platform til transskribering, mener stifteren, at brugeroplevelsen er lige så vigtig som teknologien bag.

Selvom avancerede sprog-algoritmer er kernen i Konchs platform til transskribering, mener stifteren, at brugeroplevelsen er lige så vigtig som teknologien bag.

Lyt 10 sekunder. Pause. Skriv ned. Lyt 10 sekunder. Pause. Skriv ned igen.

Har man prøvet at transskribere et interview – hvad enten det til en universitetsopgave, man er journalist som undertegnede, eller noget helt tredje – ved man også, hvor langsommelig og kedelig en opgave, det kan være.

Derfor har flere virksomheder forsøgt at overtage opgaven med software i takt med, at algoritmer til sproggenkendelse er blevet udbredt.

Et af de forsøg står startuppet Konch, med danske medstifter Anders Hasselstrøm, bag. Og hvor andre udelukkende fokuserer på teknologien, mener han, at det først og fremmest handler om brugeroplevelsen.

“Brugerne er ligeglade med hvilken teknologi, der ligger bagved. Det eneste, der betyder noget for dem, er, om det er nemt og smertefrit at få transskriberet deres lyd og videofiler. Derfor ligger fokus på brugeroplevelsen omkring transskriberingen. Vi har gjort det nemt at uploade en lydfil, redigere fejl der måtte være og efterfølgende eksportere det til en Word-fil,” siger Anders Hasselstrøm.

Noget tyder på, at den strategi har været den rigtige. Efter flere års udvikling lancerede startuppet nemlig sin løsning i januar i år, og har siden solgt den til flere uddannelsesinstitutioner i både Europa og USA.

Screentshot af platformen bag Konch.ai - en editor der synkroniserer lyd og tekst.
Efter Konch har tygget på lyd- eller videofilen og givet sit bud på en transskribering, kan man åbne resultatet i startuppets editor, hvor tekst og lyd/video er forbundet, så det er nemt at rette igennem.

Fra “Slack for video” til transskribering

Vejen til at udvikle software til transskribering har for Anders Hasselstrøm været en smule kringlet. For da han for tre år siden stoppede hos Typeform i Barcelona og teamede op med amerikaneren Sean Shadmand, var det for at løse et helt andet problem: Samarbejde på tværs af tidszoner.

”Vi lavede en slags Slack for video – hvor man kan sende små videoer til hinanden for at bibeholde det menneskelige aspekt af kommunikation, selvom man er ni timer fra hinanden,” fortæller Anders Hasselstrøm.

Ideen var sådan set god nok, men de fandt også ud af, at de ikke gad se 20 videoer, når de mødte ind hver morgen. Derfor ville de have tekstet videoerne, så de var søgbare. Her fandt de ud af, at kvaliteten og nøjagtigheden af automatiske transskribering havde lang vej igen. Så det problem skulle løses først.

Udviklingen begyndte de to på i 2017, og målgruppen blev hurtigt uddannelsesinstitutioner. Derfor brugte de også lang tid på at udvikle infrastrukturen til grundig datasikkerhed, GDPR og datafortrolighed. Efter næsten tre år med med bootstrapping og side-gigs har den langsigtede strategi givet pote.

Læs også: Ugens Startup: UniFounder er datingsitet for fremtidens startup-stiftere

”Vores ambition har hele tiden været at udvikle en løsning til store organisationer. Processen er længere, men når man først har kunder som dem, er det nemmere at få kunder, der ligner dem, eller er mindre end dem,” siger Anders Hasselstrøm.

Der er konkurrenter i markedet, som forsøger at løse de samme problemer, men Konch har fundet sin plads i markedet ved at satse på store B2B-salg først og derefter åbne op for mindre organisationer og individuelle studerende. Og den strategi mener medstifteren kun har kunnet lade sig gøre, fordi de har insisteret på at finansiere forretningen med egne midler hele vejen.

”Vi er i en interessant situation, som måske ikke er normalen for startups. Vi har investeret egne midler, så vi selv har alt ejerskabet, og det har gjort, at der ikke er andre end os selv, som kunne bestemme, hvad vi skulle gøre, og hvor meget fart vi skulle have på. Det betyder, at vi har haft ro til at investere tid og ressourcer i vores infrastruktur, og nu er vi cashflow positive og har en sund forretning,” siger han.

Vil slå konkurrenterne med brugeroplevelse

Kernen i transskriberingen er sprogalgoritmer, og derfor ville det også være nærliggende for Konch at kalde sig selv et AI-startup. Men i stedet for selv at udvikle den kunstige sprog-intelligens har Konch fra start satset på at, sprogmodellerne er blevet en commodity, som kan tages ned fra hylden og sættes sammen på en bedre måde.

“Vi har været gode til at kombinere flere algoritmer til den bedste service. Vores fornemmeste opgave er, at gøre processen så nem som muligt. Det kræver nogle gode og nøjagtige transskriberinger, men vi kan også gøre det nemmere ved at vise brugeren, hvor vi regner med, at der er fejl, der skal rettes – og andre smarte redigeringshjælpemidler,” siger Anders Hasselstrøm.

Læs også: Ugens Startup: Corprate vil have jobansøgere til at anmelde arbejdsgivere

Derfor kategoriserer han heller ikke Konch som et AI-startup, for det er et andet sted, de gerne vil differentiere sig: På brugervenlighed.

”Selvom algoritmerne bliver bedre og bedre, vil der altid være noget efterredigeringsarbejde. Derfor slår vi os op på at lave en god brugeroplevelse omkring post-editing; Outputtet åbnes automatisk i et Google Docs-lignende dokument, hvor man får forslag til, hvad der i stedet skal stå, de steder algoritmen har taget fejl,” siger han, og fortsætter:

”Kan vi gøre det nemt, tror jeg, vi har et marked. Og det ligner, at vi har ret i.”

[patreon]

FLERE FRA COMMUNITY
Mest læste
This site is registered on wpml.org as a development site.