You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Ugens Startup: »Hele fodboldverdenen ved, at det ikke kan blive ved sådan her. De mangler en løsning som os«

Det danske startup Second Sun vil med motoriserede spejle, der automatisk bevæger sig med solen, gøre fodboldbranchen mere bæredygtig og reducere behovet for de kunstlys, klubberne typisk plejer banegræsset med. »Vi skal bryde ind på markedet med foregangsklubberne og vise vores værd. Så skal resten af klubberne nok følge med,« lyder ambitionen.

Det danske startup Second Sun vil med motoriserede spejle, der automatisk bevæger sig med solen, gøre fodboldbranchen mere bæredygtig og reducere behovet for de kunstlys, klubberne typisk plejer banegræsset med. »Vi skal bryde ind på markedet med foregangsklubberne og vise vores værd. Så skal resten af klubberne nok følge med,« lyder ambitionen.

“Jeg bruger aldrig ordet ’katastrofe’ om fodbold, for det er noget, der foregår andre steder i verden. Men det er simpelthen bare for dårligt.”

Sådan sagde landsholdstræner Kasper Hjulmand efter Danmarks sejr over Østrig om banens tilstand i Parken, der efter store koncerter og mange superligakampe var særdeles medtaget. Siden da har kunstlyset, de fleste klubber bruger til at pleje banegræsset især i vinter halvåret, brændt næsten uafbrudt på Østerbro. Og de danske fans har måttet sande, at det måske er egne faciliteter, der forhindrer det danske landshold i at spille den type fodbold, vi var i eufori over under EM-eventyret.

Det kan vi gøre bedre, mener Nicolai Moustgaard. Sammen med medstifterne Michael Andersen og Søren Stærmose står han bag klimastartupet Second Sun, der vil reducere klubbernes behov for CO2-tunge kunstlys med en mere bæredygtig tilgang. Løsningen er intelligent software forbundet til automatiserede, motordrevne spejle, der følger og udnytter solens naturlige lys til at pleje banegræsset hensigtsmæssigt på sportsstadioner.

“Overordnet set har græs brug for lys, vand, varme og næring (gødning), for at kunne skabe fotosyntese og gro. Men her i Norden kan både lys og varme være en mangelvare. Derfor bruger mange klubber kunstlys til at få banen klar til næste kamp. Og det kræver rigtig, rigtig meget strøm over en hel sæson.”

“På baggrund af de historiske og lokale vejrdata og bygningens arkitektur og geografi kan vi med vores egenudviklede software forudsige, hvor og hvor meget lys, der falder på banen naturligt. Derfra kan vi udregne både hvor meget lys, vi kan reflektere fra solen og samtidig sørge for, at spejlenes tre motorer, der styrer Y- Z- og X-aksen, hele tiden bevæger sig optimalt i forhold til solens bane,” fortæller stifteren Nicolai Moustgaard, som er – hvis ikke, det var åbenlyst allerede – ingeniøruddannet fra DTU.

På grund af omskiftelige vejrforhold og energipriser er besparelsen på pris og CO2-reduktionen svært at sætte et fast tal på. Men med en række forbehold som stadionarkitektur, den nationale kWh-pris og energimix og de lokale vejrforhold anslår Second Sun, at de i gennemsnit kan tilføre et stadion 25%-100% af den fornødne sollys. Det svarer til svarer til 10 millioner kroner og 2.000 ton CO2 for et gennemsnitligt større stadion i Europa over en 10-årig periode.

Second Suns spejle installeret på Brøndby Stadion
Second Suns spejle installeret på Brøndby Stadion

Idéen opstod ved en tom kaffebar

Nicolai Moustgaard var egentlig ret tilfreds med tilværelsen. Han var konsulent hos IBM og arbejdede med kunstig intelligens og dataskyer. Men en dag opstod idéen til det hele.

“Vi fik idéen, da min medstifter Michael og jeg en solskinsdag sad på en café og drak kaffe. Der var stuvende fuldt og højt humør, fordi solen stod højt og varmede gæsterne. Men på skyggesiden overfor lå en identisk kaffebar, hvor der var helt mennesketomt. Og så begyndte Michael, som er uddannet arkitekt, og jeg at tale om en løsning, der brugte solens lys og fordelte den effektivt.”

“Som fodboldentusiast kom jeg hurtigt til at tænke på klubbernes kunstlys, som jo til tider kan virke fjollede på dage, hvor der er masser af sol, der bare ikke kan komme igennem et stadions vægge og tag,” smiler Moustgaard.

Efter cafébesøget gik der ikke lang tid, inden stifternes ingeniør- og arkitektfaglighed blev sat på (næsten) livsfarlig prøve.

“Vi gik hurtigt i gang med at lave et hav af prototyper. Min baghave blev ’laboratoriet’, hvor græsset blev gravet op gentagende gange til prøver og test af, hvad der virkede. Men det var en lang proces, fordi vi skulle sætte os ind i et helt nyt felt. Èn gang kom vi faktisk til at brænde et stykke af plænen af, fordi spejlene var indstillet for kraftigt,« fortæller iværksætteren med et grin.

På den danske scene var det Brøndby IF, der i første omgang var interesserede i spejlløsningen. Efter analyser af både arkitektur og vejrforhold, fandt de to parter frem til et udviklingssamarbejde særlig omkring græsset ved Sydsiden-tribunen på Brøndby Stadion. Til at starte med. Det var samtidig en mulighed for at fremvise lysprojektet for andre internationale foregangsklubber.

“Brøndby har været både progressive og fremadskuende i processen. De var villige til at afprøve noget nyt og slå et slag for bæredygtighed – selv da vi var dybt inde i coronakrisen, og de også var nødsaget til at lave besparelser.”

“Heldigvis kunne klubben forstå idéen. Der er mange der tror, at de bæredygtige løsninger er dyrere, men det er vores ikke. Med en gennemsnitspris på energi er det stadig en god investering – selv i Danmark, hvor der er ikke er sol som i Malaga. Men det er klart, at forretningscasen bliver bedre og bedre, jo sydligere vi kommer,” fortæller Second Sun-stifteren.

Og vestegnsklubben lader også til at være tilfredse med den forsmag de har fået på Second Suns spejle.

“Intet er bedre til at gro græs end naturligt sollys”, har Chris Hauge, groundsman på Brøndby Stadion, efterfølgende sagt om spejlløsningen.

Foregangsklubber skal bane vejen i en konservativ branche

Siden stiftelsen af Second Sun i 2016, har driften primært været finansieret af investorenglen Anders Gerstenberg. Dertil kommer investeringer fra Innovationsfonden i henholdsvis i 2016 og 2021 samt Markedsmodningsfonden i 2017. Startupet har derudover deltaget i accelerationsprogrammet på DTU Danish Tech Challenge og i 2019 vundet årets “Innovation Award” til The Stadium Business Design and Development Summit i London.

Ifølge Nicolai Moustgaard er det blot et spørgsmål om tid, før også fodboldverdenen gennemgår en radikal udvikling, der i højere grad tager hensyn til klimaet.

“Fodboldbranchen er på mange måde meget konservativ, fordi den er præget af så meget historie og så lange traditioner. Men samtidig er alle i benhård konkurrence med hinanden. Det handler hele tiden om marginaler. Klubberne vurderer konstant: Hvad har naboen?”

“Ude i den store verden får vi mere og mere taletid i takt med efterspørgslen på bæredygtige løsninger. Nogle klubber har større ambitioner end andre på den front – og det er dem, vi i første omgang skal tiltrække. Vi skal bryde ind på markedet med foregangsklubberne og vise vores værd. Så skal resten af klubberne nok følge med,” forsikrer han.

Pt. består Second Suns besætning af seks fuldtidsansatte. Men ambitionen er at vokse kraftigt, i takt med at flere og flere klubber får øjnene op for løsningen.

“Vores projekter er relativt store kapitalprojekter. Større salg. Det kan måske stå i vejen for et tilvalg hos klubberne, så vi har lavet et samarbejde med en finansieringspartner for at kunne tilbyde ‘Solskin as a Service’, hvor klubberne kun betaler for den solskin, vi leverer,” fortæller Nicolai Moustgaard.

På sigt skal de intelligente, motordrevne spejle dog blot være én brik i et større baneplejepuslespil. Second Sun håber i fremtiden at kunne blive et reelt datacenter for, hvordan græstæppet ter sig og på den måde blive greenkeeperens vigtigste værktøj.

“Vi forestiller os at blive et komplet datadrevet vedligeholdelsesapparat med kameraovervågning og censorer installeret i banen. Den data kan man sammenholde med aktiviteterne og kvaliteten på banen og på den måde træffe mere intelligente beslutninger end i dag.”

“Drømmen er bedre og mere bæredygtige baner med færre midler over tid. Hele fodboldverdenen ved, at det ikke kan blive ved sådan her. De mangler en løsning som os, der kan tage klubberne i hånden, og vise dem et alternativ til det eksisterende,” fortæller Second Sun-iværksætteren.

Gratis magasin:
Få "The Danish Startup Bible 2024" i indbakken!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY