Da Mohammad Sami flyttede til Valensbæk for et par år siden, skulle han have fat i en elektriker, der skulle hjælpe med at installere et par småting. Men det viste sig at være sværere end som så.
”Jeg blev faktisk brændt af to gange af elektrikere, der aldrig vendte tilbage, og en enkelt én kom og lavede halvdelen, og kom så aldrig igen. Først fjerde gang lykkedes det,” fortæller han.
Derfor spurgte han elektrikeren, der endte med at løse opgaven, hvorfor det skulle være så svært. Og da han fandt ud af, at processen med at tage opgaver ind også voldte kvaler for håndværkeren – mange private ønsker et tilbud og får besøg af håndværkeren men bestiller aldrig opgaven – så Mohammad Sami spildt tid på begge sidder af handlen.
”Der findes tilbudssites og Facebook-grupper, men det er meget fragmenteret. Så jeg tænkte: Okay, det skal være en app i stedet for en hjemmeside, så man kan holde liv i processen med notifikationer,” siger han.
I marts sidste år gik han derfor all-in på ideen om appen og stiftede virksomheden Lesco, der skulle gøre det nemt at få tilbud fra lokale håndværkere. Og efter næsten et års arbejde – blandt andet takket være et fejlslagent udviklingsprojekt – blev platformen endelig sluppet løs i februar i år. Lige tids nok til at starte sin tid på markedet med en Corona-krise.
Corona førte til gratis
Lesco er ikke Mohammad Samis første iværksættereventyr. Tidligere har han drevet en markedsplads for selskabstøj, der nåede at sælge til 18 forskellige lande, ligesom han har drevet et projekt, der skulle hjælpe indvandrere med skrædderfærdigheder ud på arbejdsmarkedet. Men Corona var en ny og ukendt udfordring, som var lige ved at tage livet af Lesco, før de overhovedet var gået i gang.
”Da vi så var klar, ramte Coronaen. Kan det bliver værre, tænkte jeg. Derfor overvejede jeg også at stoppe, mens jeg stod med børn derhjemme og vaskede tøj. Det var en svær tid,” siger Mohammad Sami.
Alligevel valgte han at hænge i. Forretningsmodellen blev bare lavet om. I stedet for at håndværkere skal betale et månedligt abonnement for at få tilbud gennem platformen, har han gjort den gratis resten af året, så den i det mindste kan hjælpe håndværkerne med at holde gang i butikken.
“Hvis du går efter penge, får du aldrig nok. Hvis du i stedet jagter at skabe værdi, så kommer pengene af sig selv.”
”Det er normalt omsætningen man måler på – og det har det også været i mine tidligere virksomheder. Men der er jo den gamle filosofi: Hvis du går efter penge, får du aldrig nok. Hvis du i stedet jagter at skabe værdi, så kommer pengene af sig selv,” siger han.
Hvad kan du gøre for dit land?
Faktisk startede beslutningen om at gøre platformen gratis med noget så højspændt som et citat fra den tidligere amerikanske præsident John F. Kennedy; ”Spørg ikke, hvad dit land kan gøre for dig. Spørg, hvad du kan gøre for dit land.”
Mohammad Sami er født i Irak, og kom til Danmark i 2002. Og fordi han er blevet taget godt imod i Danmark og har fået en uddannelse i landet, føler han stadig, at han skylder landet noget.
”Jeg har altid følt, at jeg skylder noget. Det er en dejlig følelse at have for mit vedkommende. Jeg har set, hvordan det er i andre lande, og hver gang jeg kommer tilbage til Danmark, har jeg lyst til at kysse jorden. Så jeg vil gerne tilbagebetale på en eller anden måde,” siger han.
JFK-citatet i baghovedet blev med Lesco bare vendt til at fokusere på at hjælpe håndværkere, i stedet for først og fremmest at skabe en forretning.
”Der kom en ekstra drivkraft inden i mig. Jeg kunne se at folk gik konkurs på grund af Corona, fordi de kunne ikke få kunder – og det kunne jeg hjælpe med,” siger han.
Så nemt som at shoppe sko
På sigt er det stadig planen, at Lesco skal vokse sig til en stor og sund forretning. Men indtil årsskiftet er løsningen gratis for både brugere og håndværkere, og dén model har også fået stifteren til at overveje, at de måske skal sælge pakkeløsninger frem for abonnementer, når de igen skal til at tage sig betalt for servicen.
”Vi ville egentlig tage penge for abonnement fra januar, men den er vi faktisk på vej væk fra. I stedet arbejder vi hen imod pakkeløsninger, hvor håndværkerne kan komme i gang gratis, og så giver en pris alt efter hvor mange tilbud, de vil sende om måneden. Så det bliver ’no cure – no pay’, hvor vi kun tjener penge ved at skabe værdi,” siger Mohammad Sami.
Skal Lesco i mål med visionen, skal de da også tjene penge på sigt. For Lesco skal ikke bare være en tilbudsservice – den skal også gøre det nemmere at købe håndværkerydelser. Og det kræver udvikling af teknologien såvel som mere dataindsamling.
”Lige nu slår man bare opgaven op, og ud fra billeder og beskrivelser, kan håndværkeren give et tilbud. Er informationerne ikke tilstrækkelige kan håndværkeren spørge kunden om yderligere via chatten. Hele den rejse skal vi gøre så nem som muligt – på sigt skal man kunne købe håndværkerydelser lige så nemt som man køber sko,” siger Mohammad Sami.