Techfestival: Når newbies møder newbies
Techfestival: Når newbies møder newbies

Den netop overståede Techfestival i København fokuserede på, hvordan den politiske og teknologiske verden forenes i målet om at skabe et bedre samfund – og hvordan mindre techvirksomheder også får noget at skulle have sagt.

Den netop overståede Techfestival i København fokuserede på, hvordan den politiske og teknologiske verden forenes i målet om at skabe et bedre samfund – og hvordan mindre techvirksomheder også får noget at skulle have sagt.

I den forgange uge inviterede Techfestival for tredje år i træk flere tusinder tech-interesserede til at tage del i samtalen om, hvor fremtidens tech er på vej hen. Under det summende telt i Kødbyen var der i år øget fokus på, hvordan offentlige og private sektorer kan arbejde sammen om at forme den teknologiske udvikling.

Det erklærede mål for festivalen, der også fungerer som en tænketank, var, at skabe konsensus omkring en løfteerklæring, der skal skabe større forståelse techies  og det politiske apparat imellem. Det gjorde stifter af Techfestival Thomas Madsen-Mygdal klart:

“Politikere og embedsmænd er newbies til at forstå nødvendigheden af hurtighed og innovation, som vi kender fra techbranchen. Og techies er newbies til at forstå samfundets institutioner, hvor det går langsommere og kræver gennemarbejdede beslutninger. Samfundet bliver mere og mere digitalt, og vi er i gang med at genfortolke den danske model for, hvordan tech og politik interagerer med hinanden for at sikre demokratisk involvering.”

Thomas Mygdahl Techfestival
Thomas Madsen-Mygdal (th.) på scenen under TechFestival

Det kan være svært at skabe dialog mellem de to parter, og det kan være endnu sværere at nå til enighed. Det blev illustreret tydeligt på festivalens sidste dag. Her blev offentliggørelsen af løfteerklæringen på symbolsk vis udskudt til et senere tidspunkt, end den var programsat til.

Men trods udskydelsen blev samtalen taget op til mange af festivalens hel- og halvdages begivenheder. Eksempelvis til Govtech Summit fredag.

Kan man være innovativ, når man ikke må fejle?

Govtech (government technology) er en fællesbetegnelse for virksomheder, der leverer innovative teknologiske ydelser til offentlige myndigheder. I Danmark bliver der årligt brugt 14 milliarder offentlige kroner på IT-løsninger. Til trods for at 99 procent af danske IT-virksomheder er små og mellemstore, er det ofte kun den ene procent af helt store spillere, der får lov at  byde ind på de offentlige IT-projekter.

“Jeg vil gerne indrømme, at det sjældent er det offentlige, der skaber innovationen. Vi har været for bange for at tage en risiko,” sagde Rikke Zeberg, Direktør i Digitaliseringsstyrelsen, til de mere end 100 gæster, der havde fundet vej til Kødbyens klinkebelagte lokaler og fortsatte:

“Hvis vi holder os til den ene procent af virksomheder, begrænser vi os selv, og derfor vil vi gerne række en hånd ud til de mindre virksomheder og de studerende, for det er ofte dem, der er de mest innovative.”

Den store bevågenhed om succesen af offentlige IT-projekter er en stor faktor i institutionernes fremgangsmåde, når de skal vælge samarbejdspartnere. Ofte resulterer presset udefra i en nulfejlskultur med medfølgende store forsinkelser. For eksempel i SKAT, hvor inddrivelsessystemet EFI kuldsejlede, og det nye gældssystem PRSM, som udvikles i samarbejde med Netcompany, bliver flere år forsinket.

Derfor var det forfriskende, at fagdirektøren for Skatteministeriets IT-udviklingsafdeling, Udviklings- og Forenklingsstyrelsen, Thomas Monefeldt, stillede op til spørgsmål om SKAT’s tilgang til innovation indenfor IT. For hvordan er man innovativ i en organisation, der ikke må fejle?

“Alle forventer, at vi gør noget forkert. Det betyder, at det er nemt at forfalde til at være konservativ og langsom, men vi forsøger faktisk at arbejde hurtigt og effektivt,” sagde Thomas Monefeldt, der har mange hundrede udviklere under sig i Udviklings- og Forenklingsstyrelsen.

“Al udvikling foregår over en 12 uger periode, og vi forsøger at have udviklere indenfor forskellige discipliner, så vi har en masse viden om emnet, når vi endelig outsourcer,” siger Thomas Monefeldt.

Tilbage står spørgsmålet om, hvor godt den private og offentlige sektor kan arbejde sammen om at forme fremtidens teknologiske løsninger. Tænketanken på Techfestival foreslog, at alle offentlige IT-systemer skal have demokratisk repræsenterede advisory boards.

Og ifølge Thomas Madsen Mygdal, der igen kan se tilbage på en succesfuld begivenhed i Kødbyen, er Techfestival en del af svaret på fremtidens samarbejde mellem det private og det offentlige.

“Der er nogle, der vil gøre Techfestival til et spørgsmål om søde, bløde, fluffy idéer, men det er jo fundamentalt, det vi laver. Det er jo de basale arkitekturer i vores samfund, vi taler om. Hvor går grænsen mellem det offentlige og det private? Hvordan får vi en demokratisk involvering? Det er virkelig essentielle ting.”

FLERE FRA COMMUNITY
Mest læste
This site is registered on wpml.org as a development site.