Fremmer founder friendly forhold: StartupDocs giver startups sikkerhed i forhandlinger
Fremmer founder friendly forhold: StartupDocs giver startups sikkerhed i forhandlinger

StartupDocs er et pro-bono initiativ, der skal sikre iværksættere gennemsigtige og fair vilkår, når de får investering og driver en virksomhed. Efter succes i Sverige og Norge bliver dokumenterne nu omsat til dansk standard. 

Erik Byrenius har siddet på begge sider af forhandlingsbordet. Han har stiftet og solgt to succesfulde svenske selskaber og i dag er han aktiv business angel og en del af Nordic Makers netværket.

I 2015 besluttede han sig for at offentliggøre et afbalanceret og standardiseret term sheet for seed-investeringer, som han lancerede i Sverige sammen med andre gratis juridiske dokumenter til startups. Nu er dokumenterne oversat til dansk standard og kan findes her.

Ifølge ham farer mange iværksættere vild i forhandlingssituationer. Enten fordi de ikke ved hvad deres virksomhed virkelig er værd eller fordi de ikke har begreb om hvilket arbejde der venter på den anden side af en investering og derfor har svært ved at sætte sig ind i generelle vilkår før de har prøvet det på egen krop.

“I mange forhandlinger starter de to parter oftest langt fra hinanden og prøver at trække hinanden tættere og tættere på deres eget udgangspunkt. Jeg savnede et objektivt midtpunkt, som parterne kunne tage udgangspunkt i,” siger Erik Byrenius.

Founder friendly vilkår

Erik Byrenius vil især gerne hjælpe startups, der skal forhandle om seed-investeringer, for det er her, de er mest sårbare.

“Hvis et vilkår bliver fremlagt og det ikke står i dokumentet, så håber jeg at flere startup-stiftere vil bruge det som argument hvorfor det overhovedet skal være med. Mange stiftere af startups, der befinder sig i seed-stadiet har aldrig set et term-sheet før. Så for dem kan det være en indikator,” siger Erik Byrenius.

Ifølge ham har det løftet det nordiske startup-økosystem at flere investorer er tidligere startupstiftere. De kender spillereglerne og taler stifternes sprog.

“Jeg var selv meget forsigtig med, hvilke investorer jeg tog ombord og meget omhyggelig med forhandlingerne. Men i bagklogskabens klare lys kan jeg kan se, at jeg sandsynligvis har accepteret nogle vilkår, som jeg skulle have været mere realistisk omkring. Også selvom jeg var heldig nok til at arbejde med investorer, der ikke ønskede at snyde mig,” siger Erik Byrenius.

Fra svensk til dansk

StartupDocs har været en succes i Sverige og ifølge Erik Byrenius er det de facto standarden som mange stiftere og investorer vender sig mod.

For at lancere dokumenterne har han henvndt sig til det danske advokathus Bird&Bird for at omsætte det regulatoriske framework til danske standarder.

“Samarbejdet med Bird&Bird har været godt og de gør det ligesom mig for at hjælpe startups. De har gjort arbejdet frivilligt og professionelt,” siger Erik Byrenius.

FLERE FRA COMMUNITY
Mest læste
This site is registered on wpml.org as a development site.