You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Survival Guide: Sådan holder du fast i det gode humør og startup-ånden, når arbejdet er flyttet hjem i stuen

Til venstre: Fintech-virksomheden Spiir/Nordic API Gateway bruger udklædning til at gøre de digitale møder lidt sjovere. Til højre: Webbureauet Webamp hænger ud digitalt, har lavet en kanal hvor de kan høre musik sammen og spiller spil for at holde fast i sammenholdet.

Startup-kulturen er en vigtig nerve for små virksomheder, men hvordan holder man fast i den, når arbejdet flytte hjem i stuen? Vi har spurgt 5 danske startups, som her deler erfaringer og tips.

Startup-kulturen er en vigtig nerve for små virksomheder, men hvordan holder man fast i den, når arbejdet flytte hjem i stuen? Vi har spurgt 5 danske startups, som her deler erfaringer og tips.

Med Corona-krisen har mange lige pludselig skulle finde ud af, hvordan man får det til at fungere i praksis, når man selv og alle ens kolleger flytter arbejdspladsen hjem.

Det handler ikke bare om at finde det rette skrivebord og en ergonomisk skrivestilling. Det kræver også en portion selvdisciplin, så frokosten ikke udvikler sig til en Netflix-marathon, og nogle rammer og værktøjer omkring samarbejdet med resten af teamet.

Læs også: Survival Guide: 3 Konkrete Råd til at Komme Økonomisk Gennem Krisen

For startups er det dog ekstra vigtigt også at få oversat kulturen til noget, der kan fungere i den nye situation. Den særlige startup-ånd er mange gange grunden til at dygtige medarbejdere vælger et startup (og en lavere løn) frem for et fast job i en stor virksomhed.

Derfor har vi spurgt fem startups, hvordan de holder gejsten og den særlige startup-ånd levende, når man lige pludselig ikke længere sidder på samme kontor.

Det praktiske: Skab nye, digitale rutiner

Teamet er sendt hjem og arbejder hver for sig, så det er vigtigt at skabe nogle rammer, så samarbejdet kan fortsætte virtuelt.

Alle, vi har snakket med, har aftalt faste møder på de digitale platforme, som i forvejen bliver brugt – fx Slack eller Skype.

“Vi fik hurtigt implementeret en ‘hi’and’goodbye’-kanal på Slack, hvor man skriver hej, når man ‘møder ind på kontoret’ og farvel, når arbejdsdagen slutter for en. Det er superrart at vide, hvornår folk er på pinden, nu hvor man ikke kan se dem, for vi har flekstid,” siger Alexander Kragh CMO og medstifter af startuppet Statum.

Flere af de fem startups har oprettet andre nye kanal-typer som fx fora for den hyggesnak, man går glip af, når man nu skal tanke kaffe alene, eller med et decideret socialt formål som hos Spiir/Nordic Api Gateway, hvor man har lavet en “Cribs”-kanal, hvor medarbejderne kan vise situationer fra deres nye remote-tilværelse.

De fleste nævner også, at det i den nye situation er endnu vigtigere at kunne kommunikere tydeligt på skrift – blandt andet startuppet Adent.

“Vi har forsøgt at holde så godt som muligt fast på vores “normale” rutiner, og så kommunikerer vi hellere en gang for meget end en for lidt i de her tider. Da det kan være svært at føle folks humør remote, så bruger vi ekstra mange smileys og GIFs i vores skriftlige kommunikation,” siger Richard Bundsgaard, stifter og CEO i Adent.

Ardent remote work
Adent tjekker ind fra deres nye arbejdspladser for stifteren Richard Bundsgaards blev det i bilen mens den yngste sov middagslur

Hos webbureauet Webamp har man dog også taget endnu et skridt for at sørge for, at hjemmearbejdspladsen føles så normal som muligt.

“Alle 13 medarbejdere har fået kørt hele deres arbejdsstation hjem, så det “føles” som at være på kontoret – og alle delte billeder af deres skrivebord, da de gik i gang,” siger Nicolai Vittrup, som er direktør i bureauet.

Nye opgaver i en ny situation

Hvordan krisen rammer, er forskelligt fra virksomhed til virksomhed. Alle har dog det til fælles, at situationen i dag ikke er den samme, som for bare et par uger siden. Og det kan give anledning til at kigge på de opgaver, man har haft liggende i ideskuffen et stykke tid.

“Vi er selvsagt meget presset disse tider, da vores kunder er de fysiske tøjbutikker – og de er jo alle sammen lukket ned. Mén – det giver selvfølgelig muligheden for at få rusket op i alle de henlagte opgaver, som aldrig bliver taget ud af skuffen, fordi der typisk går meget drift i den. Det kræver dog også, at vi – selvom man arbejder hjemmefra – giver den en over nakken, selvom performance-boardet på det store fjernsyn på kontoret er i nul,” siger Viktor Pedersen, CMO og medstifter af Zliide.

Selvom Zliide er presset af at kunderne tøjbutikkerne er ekstra udsatte i krisen blev der i dag plads til den vanlige fredagsøl i et digitalt format

Hos Spiir/Nordic API Gateway har man siden starten haft det som en del af kulturen, at man skal kunne arbejde hjemmefra. Alligevel er situationen en anden, nu hvor alle er tvunget til at arbejde hjemmefra på samme tid, og ligesom Zliide bruger virksomheden muligheden for at løse nogle andre opgaver med andre mennesker i teamet, end de gør til hverdag.

“Vi har dog gjort en række tiltag, nu hvor vi arbejder 100% virtuelt og hjemmefra. De handler primært om at holde fokus på fællesskab og have det sjovt. Vi har lister med opgaver, som har stor værdi for virksomheden, som normalt syltes, fordi de er tværfaglige. Dem har vi sat fokus på nu, fordi de også har den egenskab, at man møder andre udover dem fra sit direkte team,” siger Rune Mai, stifter og CEO af Spiir og Nordic API Gateway.

Digitalt humør: Fællesmusik, fredagsbar og udklædning

Skal startuppet beholde sin edge, handler det ikke bare om også at være effektiv og holde arbejdsmoralen oppe i en remote-dagligdag.

Stereotypen er blevet bordfodboldborde og fatboys i farverige lokaler (som flere corporates har forsøgt også at tage til sig). Men den særlige, løsslupne startup-stemning er uden tvivl en reel grund til, at mange har valgt at arbejde i de unge virksomheder, og den stemning skal selvfølgelig også holdes i live på afstand.

Digital fællesfrokost dyrker man både hos Statum, Webamp, Zliide, Adent og Spiir – så man stadig kan få snakket om de ting, der ikke er arbejdsrelateret. Og hos sidstnævnte gør man da også lidt ekstra for at få det digitale samvær til at være sjovt, når nu man ikke kan mødes i virkeligheden.

“Medarbejdere arrangerer fælles frokost online, folk møder op i udklædning under møder, og vi holder fredagsbar sammen. Det kan godt være, at alle er sendt hjem i denne tid, men vi har aldrig haft så meget kontakt som nu. For mig er det vigtigt, at vi skaber en kultur, hvor remote bliver en fordel og styrke, og lige nu eksperimenterer vi med, hvordan vi kan blive en ægte remote organisation og bevare the human touch,” siger Rune Mai fra Spiir og Nordic API Gateway.

Det gælder generelt for de fem virksomheder, at de holder fast i fredagsøl og fællespizza – selvom pizza nu skal bestilles 13 forskellige steder på JustEat. Og hos Webamp har man også fundet et par nye input til det, der ikke er direkte arbejdsrelateret.

“Folk savner kulturen og fællesskabet allerede efter få dage, så vi har en åben kanal, hvor medarbejdere kan sidde og lytte til musik sammen, og vi har fundet et fælles spil (Curve Fever Pro) til vores fælles pauser en gang om dagen,” siger Nicolai Vittrup fra Webamp.

Webamp kørte sidste fredag Care Packages ud til alle medarbejdere med sodavand lidt slik frugt ingefærshots og andet som er nødvendigt for at få det til at føles som at være på kontoret

Gratis magasin:
Få "The Danish Startup Bible 2024" i indbakken!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY