Teamet bag startuppet PlatoScience, som netop har gjort hjernehatten PlatoWork tilgængelig for den bredde offentlighed via en kampagne på Indiegogo. Stifterne ses med headsettet på – Balder Onarheim til højre.
Stress under crowdfunding: PlatoScience-stifter lægger krop til stressforsøg
Stress under crowdfunding: PlatoScience-stifter lægger krop til stressforsøg

Har du nogensinde overvejet, hvor stressende crowdfunding egentlig er? Balder Onarheim fra startuppet PlatoScience har netop været igennem oplevelsen, og ved at måle hans hjerterytme og stressniveau forklarer eksperten Jason Howlett her, hvad crowdfunding – og at nå i mål på under 18 timer – gør ved kroppen.

Har du nogensinde overvejet, hvor stressende crowdfunding egentlig er? Balder Onarheim fra startuppet PlatoScience har netop været igennem oplevelsen, og ved at måle hans hjerterytme og stressniveau forklarer eksperten Jason Howlett her, hvad crowdfunding – og at nå i mål på under 18 timer – gør ved kroppen.

Skrevet af Jason Howlett fra Manpremo – forkortet og oversat af Techsavvy.media.

Crowdfunding er de seneste år blevet en populær måde at rejse penge til et produkt. Men metodens meget offentlige alt-eller-intet format gør det også stressende – særligt fordi kun cirka 1 ud af 10 kampagnen lykkes.

Det danske startup PlatoScience prøvede det på egen krop for nyligt og nåede i mål på under 18 timer.

Læs også: Hjernehatten fra Platoscience er nu klar til den brede befolkning

Alligevel viser målinger af Balder Onarheim, medstifter og CEO i PlatoScience, at oplevelsen både inden og efter kampagnen gik i mål, var en stressende omgang.

Grafen viser Balder Onarheims stress/recovery-balance over 10 dage, fra 28. februar til 9. marts. Kampagnen for PlatoWork gik live på Indiegogo 5. marts. Grafen viser recovery nederst og høj stress øverst: Der var altså store udsving i mængden af hvile og stress både før og efter kampagnen gik live. Dataen er indsamlet og analyseret med Manpremo Mahout.

Målingerne er lavet i samarbejde med Jason Howlett, ekspert i at hjælpe virksomheder og personer med at ændre adfærd og mindset gennem en datadreven tilgang, som har kigget nærmere på målinger af Balder Onarheim i 10 dage omkring lanceringen af Indiegogo-kampagnen – og sammenkørt dataen med stifterens egentlige oplevelser.

Torsdag 28. februar: Crowdfunding-oplevelsen starter

Det er torsdag, og Balder og hans team fra PlatoScience har besluttet at crowdfunde deres PlatoWork headset på Indiegogo. Det er en stor beslutningen at tage selvom teamet har overvejet det siden 2015.

Teamet konkluderer, at de har alt materiale, de behøver, for at gøre kampagnen klar. Det store mål er at gøre projektet klar til lancering mandagen efter – 4. marts – da de har planlagt en optræden i Go’morgen Danmark 5. marts.

Balder og hans team arbejder indtil midnat for at starte processen med Indiegogo-teamet, som sidder i San Francisco. Balder vil være sikker på, at de får startet processen mens Indiegogo er på arbejde, for at øge changen for at de når deres mål.

Grafen til venstre viser Balders stressniveau d. 28. februar. Hver bar er tre minutter af Balders oplevelse. Blå betyder recovery (altså ingen stress), mens orange indikerer stress, som måles på en scala fra 0-100.

Fredag 1. marts: Projektet godkendes – men alt indhold mistes

Indiegogo accepterer projektet allerede om torsdagen, så Balder og teamet arbejder hårdt fredag d. 1 marts for at få alt materialet klar til Indiegogo inden deadlinen kl.17. Og de når deadlinen, men kl.21.30 rammer katastrofen: Alt materialet mangler pludselig på kampagne-siden, og der er ingen mulighed for at genoprette det. Mildt sagt et stort set-back!

Balders stressniveau peaker klokken 21.30 – hvor det viser sig at kampagnens indhold er væk. Og natten mellem 1. og 2. marts var der også stress under søvnen – med kun lidt recovery.

Lørdag 2. marts: Håndtering af katastrofen

Balder ringer om lørdagen til virksomhedens kommunikationschef for at beslutte, hvad der skal ske i kølvandet på det forsvundne content. Og her informerer han hende om at udskyde lanceringen til tirsdag, så hun kan få en smule hvile i løbet af weekenden.

Herefter går Balder alligevel i gang med at gøre indholdet klar, så projektet kan gå live om mandagen som planlagt i første omgang. Efter at have arbejdet hårdt, tager han beslutningen om at prioritere sin søvn den nat. Derfor undgik han digitale devices og læste i stedet inden han gik i seng kl.21.00 – og vågnede udviklet kl.11.00 om søndagen.

Søndag 3. marts: Stille og roligt arbejde

At tage 30-60 minutters afslapning inden man går i seng – uden digitale skærmtid – kan gøre en signifikant forskel på, hvor meget genopladning søvnen giver. At læse, snakke med en partner eller vejrtrækningsøvelser hjælper kroppen med at komme ind i den naturlige rytme og forberede sig på søvn.

Om søndagen fortsatte Balder arbejdet, men han tog det stille og roligt. Han startede med en rolig morgenmad og arbejdede hjemmefra. Uden forstyrelser arbejdede han med god struktur og fokus. Han tog også tid til at genoplade i løbet af dagen med PlatoWork-headsettet lige efter 16.30. Og som man kan se på grafen, gav det en reduktion i stress og forøgelse i recovery i den efterfølgende halvanden time.

Den kloge beslutning om at få en god nats søvn – inden den rolige dag – hjalp ikke bare Balder med at få noget velfortjent genopladning under søvnen, det gav ham også mere kapacitet til at håndtere resten af forberedelsen til Indigogo. Balders stress/revocery-balance var meget bedre om søndagen. Her fik han den laveste stress-score i løbet af de 10 dages målinger: 19/100 (med et gennemsnit på 29 over de 10 dage, og 41 som det højeste).

Mandag 4. marts: Lancering af kampagnen

Om mandagen arbejdede Balder 13 timer i træk med kommunikationschefen Tine for at få projektet klar til lancering på Indiegogo kl.21.06. Og det gav en stor lettelse. Som du kan se på grafen her, er der ikke mange perioder med lav stress i løbet af arbejdsdagen, men det begynder at falde efter kl.21.00.


Efter det lange træk for at få kampagnen klar, var Balder dog ikke færdig; han skulle stadig have gjort ”the usual business” færdig, hvilket betød han arbejdede videre til kl.3 om natten og var i seng kl.4.

Som før nævn er søvn en kritisk faktor for vores evne til at performe. Ligegyldigt hvor travle vi er, kan en god nats søvn gøre os meget mere effektive dagen efter. Og det betyder ikke bare at få noget for hånden hurtigere, men også at kvaliteten af arbejdet er højere.

Tirsdag 5. marts: Den gode nyhed

Balders mangel på søvne og konstante bevidsthed om, at projektet var i gang, tærrede på kræfterne. Hans stressniveau var konstant mellem medium og høj, særligt mellem kl. 13 og 15.

Han formåede at få lidt recovery mellem 11 og 12, hvor han havde en afslappet frokost med teamet, og så igen efter 15, hvor han fik nyheden om, at PlatoScience allerede havde nået fundingmålet – på under 18 timer.

Med en følelse af den gode præstation lykkedes det Balder at få sig selv ind i en mere bæredygtig rytme over de næste to dage. Torsdag d. 7 havde han en god stress/recovery-balance med en lav score på 21/100.

En stor del af forklaringen skal findes i hans fokus på søvn og genopladning i løbet af dagen. Torsdag d. 7. marts rydede Balder kalenderen for møder, så han kunne fokusere. Og teamet fik nyheden om, at de nu var 200 procent fundede – hvilket skulle fejres.

Fredag 8. marts: Fejringen

Om fredagen var Balder meget bevidst om, hvor stresset ugen havde været, selvom han var glad for teamets præstation. Han stoppede med at arbejde kl.20, så han kunne genoplade og fejre med et par drinks med venner før en god nats søvn.

Han var ude med vennerne indtil kl.2 og sov herefter til kl.15 – altså 13 timer. Men som du kan se på grafen, så var det meste af søvnen i en stresset tilstand.


Den stressede søvn skyldes formentlig alkohol, som giver stress i kroppen kort efter det indtages; alkohol er faktisk et toxin og har indflydelse på blodsukkeret. Man falder måske i søvn hurtigere, men søvnen er lettere og man mister de dybere søvnfaser.

Men det var jo weekend – og Balder kunne slappe af den næste dag med tanken om, at han og teamet havde opnået noget fantastisk!

Balders konklusion

(Skrevet af Balder Onarheim)
Målinger giver på mange måder et præcist billeder: Crowdfunding handler ikke bare om at rejse penge eller fremvise sit produkt til verden, men om at fremstille sit selv og sit produkt på en meget nøgen måde, hvor det at fejle ikke er noget, du kan skjule.

En af mine venner, som tidligere har gennemført to succesfulde kampanger, fortalte mig, ”at det vil være det bedste og det værste du nogen kommer til at gøre” – så jeg var forberedt på, at det ville være hårdt.

Men som med alt andet, du måske føler dig forberedt på, så undervurderer man en udfordring før den rammer en i maven. Jeg ved fra data, at for lidt søvn påvirker min performance, så det var en vigtig forberedelse at have vagterhold, der sad klar om natten – så selvom jeg ikke fik meget søvn på lanceringsdagen, kunne jeg sove uden at bekymre mig.

Selvom, jeg har tracket og fået analyseret min HRV-data i næsten et år, overrasker det mig stadig, hvor præcist det med det samme opdager de effekter mine handlinger har.

I det her tilfælde var jeg imponeret over at se hvor stærkt en påvirkning vores teams daglige skærmfri og ”ingen arbejdssnak”-frokoster havde på min genopladning.

FAKTA: Om målingen af Balder Onarheims stressniveau
– Artiklen illustrerer Balder Onarheims erfaring gennem 10 dage omkring crowdfundingens start – både gennem et subjektive erfaring fra Balder og ojektive måling og data fra wearables, som er analyseret af Jason Howlett.
– HRV – Heart Rate Variability: Er en biomarker for fysisk og psykisk velbefindende, som i artiklen her bruges til at måle Balder Onarheims stressniveau.
– Balder Onarheim er serieiværksætter og tidligere lektorved DTU. Han er medstifter af PlatoScience, som er verdens første headset til kognitiv boosting.
– Forfatteren Jason Howlet har brugt seks år på at hjælpe virksomheder og personer med at ændre adfærd og mindset gennem en datadreven tilgang.

FLERE FRA COMMUNITY
Mest læste
This site is registered on wpml.org as a development site.