You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Stifteren bag Voi-løbehjulene: ”Udrulningen minder om en militær operation”

@sebastian

På under et år har Voi Technologies rullet deres el-løbehjul ud i 17 europæiske storbyer, ansat 55 medarbejdere og rejst 80 millioner dollars til kampen om markedet. Men visionen for det svenske startup går meget længere, end bare at blive udlejer af løbehjul.

På under et år har Voi Technologies rullet deres el-løbehjul ud i 17 europæiske storbyer, ansat 55 medarbejdere og rejst 80 millioner dollars til kampen om markedet. Men visionen for det svenske startup går meget længere, end bare at blive udlejer af løbehjul.

Svenske ’Voi Technologies’ er et af de frembrusende startups, som med fuld fart er ved at gøre el-løbehjul til det foretrukne transportmiddel i storbyer over hele kloden.

Startuppet lancerede sit første el-løbehjul i Stockholm i august sidste. Allerede ved årsskiftet kom virksomheden til København med sin service, og idag bliver 150 løbehjul sluppet løs i Aarhus. På under et år er det blevet til 17 lanceringer i forskellige byer – mens virksomheden har rejst 80 millioner dollars og vokset teamet fra otte til 55 personer.

Startuppet er i øjeblikket blandt de hurtigst voksende i Europa. Alene det faktum, at alle aktive byer endnu ikke er tilføjet virksomheden website, siger en del om, hvad det er for et vækstmonster Fredrik Hjelm, som er CEO og medstifter, har været med til at skabe.

Fredrik Hjelm, CEO og medstifter af Voi.
Fredrik Hjelm CEO og medstifter af Voi

“Vores ekspansions- og lanceringsfolk må være hurtigere end vores webfolk. Der er en kæmpe efterspørgsel efter løsningen, og med de 1,5 millioner ture vi allerede har haft, er vi vokset hurtigere end både Uber, Lift og vores amerikanske konkurrenter,” siger Fredrik Hjelm, som både er medstifter og CEO i Voi Technologies.

Selvom startuppet allerede er vokset ekstremt, så er Voi Technologies kun lige gået i gang. Venture-fonde har nemlig postet milliarder af kroner i Voi Technologies og deres konkurrenter indenfor mikromobilitet, og de forventer høje vækstrater til gengæld.

“Der er en masse teknologi bag løsningen, men det er også en tung udrulning til hvert nyt marked. Det er nærmest som en militær øvelse. Der er hardware og masser af PR og media, der skal tages hånd, og det kræver tilstedeværelse i hvert marked. Men det gør det endnu mere sammenligneligt med en militær operation, at du har tropper, forsyningskæder og logistik, der skal gå op i en højere enhed,” siger Fredrik Hjelm.

Bag den hårde militærmission gemmer sig dog også en blødere klima-dagsordenen i maskinrummet på den buldrende venture-maskine, der har store ambitioner om at indtage Europa på rekordtid. For Voi Technologies har ingen planer om ‘bare’ at blive den største, tech-drevne udlejer af el-løbehjul.

Det handler om fart

Siden de tidlige teenageår har den i dag 28-årige Fredrik Hjelm været iværksætter. Fra fødestedet i det nordlige Sverige startede han med at tjene penge på at genplante træer i de svenske fyrskove, og senest har han bygget Nordens største Airbnb-management firma, Guestit.

Samtidig har han været en tur forbi militæret, hvor han blev sprogofficer sammen med sin medstifter Douglas Stark.

“Vi er måske lidt skadet af at have taget uddannelsen som sprogofficer. Vi blev stort set låst inde i et år, og da vi kom ud, kunne vi tale russisk. Der var ikke meget pædagogik over det. Det var bare hård læring. De sagde fra dag ét: At lære et nyt sprog er ligesom at bestige et bjerg. Du kommer ikke til toppen med et stort spring, men med små skridt. Men hvis du bare bliver ved med at tage skridt, og gør det til en vane at klatre opad, så kommer du til toppen meget hurtigere, end du troede,” siger Fredrik Hjelm.

Læs også: Baggrund: El-løbehjul har på rekordtid gjort mikromobilitet til et superhypet bæst

Det hårde fokus på eksekveringer, som de to stiftere har fået med fra militæruddannelsen, gennemsyrer Voi Technologies. Stifteren selv mener da også, at det er en af grundene til, de allerede er på flere markeder, end deres danske konkurrent ’Donkey Republic’.

“Donkey Republic kunne have udrullet deres el-løbehjul sidste år – nu har vi el-løbehjul over hele Europa. Jeg tror, det handler om mindset. Du bliver nødt til at beslutte dig for, om du vil være super hurtig og villig til at fejle, eller om du vil spille mere sikkert spil,” siger Fredrik Hjelm.

Meget mere end techifiseret cykeludlejning

Udrulningen af el-løbehjulene fra Voi Technologies er gået stærkt, men det betyder ikke, at produktet er færdigudviklet. Tværtimod. Det er langt hen ad vejen en prototype, hvor softwaren der driver forretningen er deres egen, mens mange andre dele er hyldevarer, som er tilpasset til projektet.

“Vi har bygget vores egen, modulare teknologiplatform, som gør det muligt styre hele flåden fra ét sted. Både softwaren og IoT-løsningen, som forbinder køretøjerne til platformen, er vores egen. Men vi vil selv stå for alt fra at source komponenter til at designe vores køretøjer til at udvikle front-enden mod vores brugere,” siger Fredrik Hjelm.

El-løbehjulene, som Voi Technologies bruger lige nu, er en model, forbrugere kan købe på eBay – tilsat virksomhedens egen teknologi. Og da det er et el-løbehjul til forbrugermarkedet, har virksomheden også fået en del kritik for holdbarheden. Går løbehjulet i stykker efter tre måneder, er det ikke særlig grønt. Men det tager medstifteren med ophøjet ro indtil videre.

“Brugerne synes allerede de er sjove at køre, men de tidlige retail-modeller er som at sammenligne en dårlig bil med en ny bus, som er lavet til at transportere hundredvis af mennesker hver dag. På hardware-siden er vores fokus derfor også på køretøjsdesign. Det er et tidligt stadie for el-løbehjul, og der er stadig meget at gøre, som kan gøre dem mere robuste og samtidig øge sikkerheden og levetiden. Vi ønsker at bygge el-løbehjulsversionen af en moderne bus,” siger han.

Og I virkeligheden er selv visionen om også at udvikle deres egen hardware bare ét skridt på vejen.

“Hvert et komponent – køretøj, backend-teknologi, frontend – skal være et produkt i sig selv, og det skal være så godt, at eksterne virksomheder har lyst til at bruge det. Samtidig fokuserer vi utrolig meget på data, fordi vi generer en masse data omkring first- og last mile transport, som ingen har i dag. Det er data, som vi kan dele med de byer, vi samarbejder med. Så den ægte værdi er ikke el-løbehjulene – det er et middel til at få erfaringen og udvikle teknologien til mikromobilitet,” siger Fredrik Hjelm.

Vil samle transport på tværs af Europa

Mens kampen for at dominere markedet for el-løbehjul i Europa udspiller sig, ønsker Voi Technologies også at åbne fronter i Sydøstasien, Mellemøsten, Australien og New Zealand. Men selv hvis de har held med at vinde de mange markeder, de i øjeblikket går ind på, er ambitionen større.

På den lange bane handler missionen om at være med til at gøre storbyer fri for bilos og lettere at komme rundt i på en grøn måde. Den mission starter med el-scooteren, men slutter først ved en enorm mobilitetsplatform.

“Jeg ser mobilitet som en tragt. I toppen har man de lette former som at gå. Så kommer el-løbehjul og cykler, derefter el-knallerter, el-biler og samkørsel og til sidst selvkørende biler nederst i tragten. Og el-løbehjul er det perfekte ’mobilitetsdrug’. Det er sjovt og vanedannende, men selvfølgelig ønsker vi også at være en del af de andre lag i tragten,” siger han.

Virksomheden har med sin IoT-løsningen allerede teknologien til at forbinde alle slags køretøjer til platformen. På sigt skal der nemlig ikke bare være el-løbehjul på platformen – det skal bare kunne bruges til at komme fra a til b på en måde, som understøtter en ny generation.

”På den lange bane vil vi bygge det ledende mobilitetsbrand i Europa. De store automotive-virksomheder er ved at tabe vores generation. De er vant til at sælge ét køretøj til én person. Men de er ikke vant til at bruge data. Og de er traditionelt meget langt væk fra slutbrugeren, efter bilen er solgt. Vi bevæger os fra den komplet modsatte side, hvor hundredevis af brugere kan deles om et køretøj. Vi bruger data som benzin, og vi er tæt på vores brugere med flere berøringsflader hver uge,” siger han.

Baggrund: El-løbehjul har på rekordtid gjort mikromobilitet til et superhypet bæst

Er du investor - eller bare ekstra nysgerrig?

Tilmeld dig nyhedsbrevet "Investornyt", hvor du får portrættet af Ugens Startup med ekstra baggrundsviden og en oversigt over de seneste investeringshistorier i økosystemet lige i indbakken.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY