You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Statum efter konkurs: ”Man opnår ikke succes uden at tage hårde beslutninger”

Stemningen var høj, da Statum holdte julefrokost i 2019. Men der vidste de heller ikke, at corona-virussen lige om lidt ville vende hurtig vækst til en kamp for overlevelse.

I startupland er der ikke langt fra succes til dundrende underskud. Det har rekrutteringsstartuppet Statum vidst længe, for de har flere gange været på randen af konkurs men formået at redde virksomheden ved at tage hårde beslutninger. Men andenbølgen af corona fik dem ud over kanten, og nu har de trukket stikket.

I startupland er der ikke langt fra succes til dundrende underskud. Det har rekrutteringsstartuppet Statum vidst længe, for de har flere gange været på randen af konkurs men formået at redde virksomheden ved at tage hårde beslutninger. Men andenbølgen af corona fik dem ud over kanten, og nu har de trukket stikket.

Et stort sats på software og skalering var tæt på at få det digitale rekrutteringsbureau Statum til at gå konkurs i midten af 2018. Men katastrofen blev afværget ved at ændre forretningen, så der i højere grad blev fokuseret på rekruttering end på at udvikle rekrutteringssoftware. En forandring som betød, at alting så meget lyst ud for virksomheden i starten af 2020.

”Vi går ind i januar 2020 med en rigtig fin omsætning, og vi er på det tidspunkt 15 medarbejdere, som vi kan lønne hver måned. Vi er stadig bootstrapped, men vi kigger faktisk ind i, at 2020 måske er året, hvor vi skal rejse penge og prøve at gå til udlandet, fordi vi har fået så solidt et fundament indenfor startups og scaleups i Danmark. Så vi planlægger kun, hvordan vi skal fortsætte succesen,” fortæller Alexander Kragh, som er medstifter af Statum og på det tidspunkt var CMO.

Læs også: Fokus på software og skalering dræbte næsten Statums forretning

Men i startupland kan tingene ændre sig hurtigt. De færreste iværksættere opnår succes uden at være på afgrundens rand en gang eller tre på vejen. Og når afgrunden lurer, handler det om at handle hurtigt, træffe hårde beslutninger og omstille virksomheden til den nye virkelighed.

Sådan en situation kom Statum i igen, da corona-virus og tilhørende økonomisk usikkerhed ramte Danmark. Fra den ene dag til den anden styrtdykkede omsætningen, og efter flere måneder uden omsætning af betydning, fik det stifterne til at tage en drastisk men nødvendig beslutning: De fyrede sig selv i håb om, at en reducering i lønomkostninger kunne få Statum gennem krisen med skindet på næsen.

”Det var jo en feberredning, som vi ikke var sikre på, ville redde virksomheden. Men hvis vi skulle have en chance for at overleve, så skulle vi finde en måde at sænke vores omkostninger uden at fjerne vores driftsteam, som var de eneste, der kunne sikre Statum omsætning. Derfor vurderede os stiftere, at vi bedst kunne undværes, da vores roller var strategisk og mindre operationelle,” siger Alexander Kragh.

Pivot blev stoppet af anden bølge

Michael Dupont havde allerede været ansvarlig for driften i Statum i et års tid, da stifterne i midten af 2020 valgte at fyre sig selv. Derfor var han et oplagt valg som ny direktør. Men han vidste også, at det var en stor udfordring, han sagde ja til.

”Da jeg overtog, var det med overhængende fare for en hurtig konkurs. Noget som hele teamet var bevidste om, men der var et stærkt sammenhold, og alle blev for at kæmpe. Og hele vejen til konkursen blev alle og kæmpede,” siger Michael Dupont.

Læs også: Statums foundere fyrer sig selv for at redde virksomheden

Med den nye direktør blev lockdown-perioden brugt på at teste, hvordan Statum kunne tjene penge på en ny måde. Kunne teknologien, som virksomheden selv brugte til at rekruttere, lukkes op og sælges som et SaaS-produkt? Kunne rekruttering sælges på en anden måde? Kunne de fokusere på en ny målgruppe?

“Vi brugte sommeren på at komme med nye rekrutteringsprodukter, hvilket også gav en god omsætning hen over sommeren,” fortæller Michael Dupont.

Kombinationen af nye tiltag og en gradvis åbning af landet fik tingene til at vende for Statum i juli, som blev en ret god måned. Men allerede i oktober begyndte anden bølge at ramme omsætningen igen, og november blev en skæbnesvanger dårlig måned for virksomheden.

“Da de fleste ansættelser bliver effektueret sidst på måneden, gjorde vores forretningsmodel, at vores omsætning også faldt sidst på måneden. Dette betød, at vi faktisk helt op til månedsafslutning stadig troede på, at vi kunne redde det. Men det blev markant dårligere end vi havde troet og håbet,” siger Michael Dupont.

Med det dårlige resultat i november vidste Michael Dupont, at Statum ikke kunne fortsætte i sin nuværende form.

“Vi samlede teamet og forklarede, hvordan landet lå. At der ikke var penge til at udbetale løn 1. januar. Vi begyndte derfor en dialog om, om vi skulle genstarte virksomheden i en mere trimmet version. Men overskuddet og energien var der simpelthen ikke mere,” fortæller han.

Til venstre ses Michael Dupont, som overtog direktør-rollen i Statum, da Nicolas Kirk (til højre) fyrede sig selv og de andre medstiftere fra virksomheden.

Investeringer i vækst blev undergangen

8. februar i år ændrede Statum officielt status til “under konkurs”.

Selvom Statum kun fik fire gode år som startup, nåede stifterne langt omkring for at finde nøglen til at rekruttere smartere ved hjælp af digitale værktøjer. Det lykkedes også så langt, at Statum nåede en stor nok omsætning til at have 15 medarbejdere ansat og en gryende ekspansion på vej. Men så kom corona.

Når Alexander Kragh og Michael Dupont ser tilbage på rejsen i dag, er de ikke i tvivl om, at det var et andet Statum, der gik konkurs, end det Statum, som Michael Dupont overtog i midten af 2020. Mange gode ting var på vej, men pengetanken var bare ikke stor nok til at komme i mål.

Læs også: Statum efter Løvens Hule: Løverne ændrede forretningen radikalt

”Retrospekt burde vi tidligere have sparret mere op fremfor at investere alt i vækst. Den mentalitet vi har haft var, at der nok ville komme en lavkonjunktur på et tidspunkt, men at den ikke ville komme så hurtigt, at vi ikke kunne nå at omstille os. Men det gjorde den så. Og så blev vi banket helt i bund, fordi vi var spændt hårdt for og ikke havde sparet op til en regnvejrsdag,” siger Alexander Kragh.

Men missionen var, at hjælpe andre vækstvirksomheder med at ansætte de helt rigtige mennesker. Statum havde hjulpet de første 250 ansættelser på vej, og var begyndt at synliggøre startups og scaleups som en karrierevej. Men skulle de gøre en forskel på den skala, de drømte om, krævede det vækst. Og var Statum ikke blevet ramt af andenbølgen, havde historien nok været en helt andne i dag.

Tag svære men ordentlige beslutninger

Selvom det endte i konkurs, ser Alexander Kragh tilbage på rejsen med en vis portion stolthed. For undervejs overlevede Statum mange klassiske udfordringer, som kunne have dræbt virksomheden langt tidligere.

”Vi har altid været gode til at overleve. Vi har indset, når vi har været i problemer, og så har vi truffet nogle hårde beslutninger, der gjorde, at vi overlevede. En af de hårdeste var at fyre en co-founder efter et år i drift. Seks måneder efter måtte vi fyre hele udviklerteamet fra den ene dag til den anden, fordi en fundingrunde faldt igennem. Og i samme omgang måtte vi pivotere hele vores forretning til at lave rekruttering som konsulenter for at kunne hive nok omsætning hjem til at undgå en konkurs. Og hvis os stiftere ikke havde truffet beslutningen om at forlade virksomheden i sommers, var vi gået konkurs der,” siger Alexander Kragh.

Endnu en svær beslutningen kunne have været, at starte forfra med konceptet i en ny virksomhed. Men efter alt hvad stifterne har været igennem, så de ikke dét som en farbar vej.

”At starte forfra ved et køkkenbord uden vores fantastisk team, var en rejse, som vi ikke troede på. Vores team var blevet vigtigere end vores koncept, og hvis vi ikke havde dem, så troede vi ikke på, at vi kunne gøre den forskel, som virksomheden var sat i verden for. Derfor blev vores sidste hårde beslutning, at rejsen måtte slutte med CVR-nummeret,” siger Alexander Kragh.

Har man en startup-drøm, kommer man aldrig i nærheden af succes uden at tage hårde beslutninger. Og efter selv at have mærket det på egen krop gennem fire år, har Alexander Kragh også et råd til nuværende og fremtidige iværksættere, der kommer til at stå i de situationer:

”Alle vil komme til at skulle træffe mange svære beslutninger i kampen for overlevelse og succes, men det er vigtigt, at man ikke efterlader en sti af sure bekendtskaber bag sig. Vi er stadig bedste venner med den co-foundere, som vi fyrede. Vi ses årligt med det udviklerteam, som blev fyret fra den ene dag til den anden. Og på trods af vores konkurs er vi stadig på god fod med vores kunder, kreditorer og investorer. Alt dette har kunne lade sig gøre, fordi vi aldrig er løbet fra konsekvensen af vores hårde beslutninger, men vi har gjort, hvad vi kunne for at hjælpe de berørte parter. Og det vil jeg anbefale alle at gøre. Dels så man kan kigge sig selv i spejlet, men primært fordi man skylder det til dem, der har troet på én.”

Gratis magasin:
Få "The Danish Startup Bible 2024" i indbakken!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY