Det kan lyde paradoksalt, at en stor del af den medicin, patienter får udskrevet hos lægen, ender i skraldespanden eller toilettet. Men det er ikke desto mindre tilfældet: En tysk undersøgelse har vist, at der årligt bortskaffes op imod 16.000 tons lægemidler, og mellem 60 og 80 procent bliver skyllet ud i toilettet eller smidt ud med normalt husholdningsaffaldet.
Derfor har det danske startup DrugStars søsat en global kampagne, WasteMedicinesMatter.com, hvor virksomheden ud af egen lomme betale patienter for at returnere deres medicinaffald til det lokale apotek, så det kan blive bortskaffet korrekt.
”Det er simpelthen ikke godt nok at skylle medicinaffald ud i toilettet eller smide det i skraldespanden. Skyller du dine medicinrester ud i toilettet ender det hos spildevandsrensningsanlæg, der generelt ikke er designet til at håndtere sådanne forurenende stoffer i spildevand. Mange moderne lægemidler kræver korrekt, sikker bortskaffelse, og det betyder, at patienter har brug for information, hjælp og frem for alt motivation til at ændre deres adfærd og begynde at løse dette voksende, globale problem,” siger Claus Møldrup, CEOCEO betyder Chief Executive Officer og er den øverste leder i en virksomhed, ansvarlig for den overordnede strategi og ledelse. CEO’en rapporterer normalt ti... More og stifter af DrugStars.
Læs også: Ex-professor rejser 18 millioner til sin medicin-app
Det kan lyde ekstremt, at startuppet selv punger ud for at få løst problemet. Men Claus Møldrup, der er tidligere professor i socialfarmaci ved Københavns Universitet, mener, at konsekvensen ved ikke at gøre noget vil efterlade en større regning, som ingen vil eller kan betale for.
Korrekt opførsel skal belønnes
På globalt plan er der sket en stigning i brugen af lægemidler, men en stor del af patienterne bruger ikke medicinen korrekt – hvilket er grunden til at DrugStars blev skabt i første omgang.
En af konsekvenserne ved, at medicinen ikke bliver taget korrekt, er et omfattende ressourcespild, som kan skade naturen og dens økosystemer. Og samtidig er det dyrt: I England ligger de anslåede omkostninger ved håndtering af medicinaffald fra landets National Health Service på mellem 900 mio. og 2.7 mia. om året.
“Medicinalfirmaerne kan ikke længere nøjes med at tage ansvar for produktion af medicin.”
“Medicinalfirmaerne kan ikke længere nøjes med at tage ansvar for produktion af medicin. Producenterne skal også tage ansvar for bortskaffelse af deres medicin, og her vælger vi at give dem en hjælpende hånd ved at bidrage med den incitamentsstruktur, der vil hjælpe patienter med at vælge den længere gåtur til apoteket frem for den kortere rute til toilettet eller papirkurven,” siger Claus Møldrup.
Patienter, der bruger DrugStars-appen, belønnes allerede med stjerner, som de kan donere til de patientforeninger, som DrugStars på globalt plan samarbejder med. Startupppet konverterer stjernene til penge, og nu belønnes indlevering af medicinrester til det lokale apotek også med stjerner.
“DrugStars handler om at belønne korrekt opførsel, når det kommer til brug af medicin, og dette inkluderer naturligvis korrekt bortskaffelse af gamle medicinrester” siger ph.d.-pharm Claus Møldrup.
Giganterne skal hjælpe gennem DrugStars’ brugere
I et nyligt EU-direktiv har lægemiddelproducenterne fået pålagt, at de skal have kontrol over bortskaffelse af alt emballage inden 2025.
“Når det kommer til at ændre adfærd og kultur på globalt plan, er fem år virkelig ikke lang tid, men hos DrugStars har vi allerede de incitamentbaserede strukturer, de aktive og engagerede patienter samt en videnskabeligt valideret teknologiplatform på plads – så derfor ser vi ingen undskyldning for ikke at komme i gang. Det vil ikke være en billig løsning, ej heller en hurtig løsning – det er vi klar over – men omvendt forventer vi bestemt ikke, at medicinalindustrien vil læne sig tilbage og lade os gøre det alene,” siger Claus Møldrup.
Læs også: København har fået et nyt HealthTech Hub
I øjeblikket når DrugStars ud til lidt mere end 300.000 patienter, der allerede bliver mindet om og belønnet for at have taget deres medicin som ordineret. Og målet er, at skabe en bevægelse af bevidste patienter, der kan informere, motivere og hjælpe hinanden – også om affaldsproblemet.
”Medicinalvirksomhederne vil muligvis føle sig provokeret til at begynde med, men vi håber, at de vil se os som en hjælp og slutte sig til os ved at betale for de stjerner, som vi giver brugerne. Vi hjælper jo på denne måde medicinalfirmaerne med at nå de globale mål, de allerede er blevet pålagt,” siger Claus Møldrup.