Kamran Ahmed (tv) og Junaid Ahmad (th) har sammen stiftet Fairhomes, der er skal give danske boligejere en unik mulighed for at sælge deres bolig ved blot ét tryk
Startup vil købe din bolig kontant på fem dage
Startup vil købe din bolig kontant på fem dage

Fairhomes er et nyt dansk startup, der tilbyder at danske boligejere kan sælge deres bolig blot ved et tryk på en knap og få en fair markedspris. Fairhomes anvender kunstig intelligens og machine learning-modeller til at muliggøre næsten øjeblikkelig salg af boliger ved at vurdere en fair pris og risici på boligen.

Fairhomes er et nyt dansk startup, der tilbyder at danske boligejere kan sælge deres bolig blot ved et tryk på en knap og få en fair markedspris. Fairhomes anvender kunstig intelligens og machine learning-modeller til at muliggøre næsten øjeblikkelig salg af boliger ved at vurdere en fair pris og risici på boligen.

Boligmarked er præget af en skævvridning køber og sælger imellem. Forventningerne til prisen er sjældent de samme og attraktive boliger ligger for længe på markedet, fordi prisen er sat for højt.

”Det er ikke fair, at det er boligejerne, der står tilbage med den største risiko ved en bolighandel, mens andre aktører tjener store summer. Ejendomsmæglere og finansieringsinstitutterne har ikke hånden på kogepladen i et marked, som de i høj grad er med til at præge og tjener styrtende med penge på,” siger CEO Junaid Ahmad, der stiftede virksomheden Fairhomes sammen med sin partner og CMO Kamran Ahmed.

Ifølge de to stiftere, så er afstanden mellem køber og sælger i langt de fleste tilfælde for stor, og derfor ser man enten store nedslag i prisen. Det medfører ofte at sælger må vente flere måneder på at rykke videre til ny bolig – og med risiko for større afslag eller helt at opgive at sælge. Fairhomes har udviklet en model, der skal sikre, at alle de involverede parter har en interesse i, at det bliver en god handel.

”Der går i snit tre til fire måneder før boligejere har solgt deres bolig i Københavnsområdet, og det er vel at mærke ikke til udbudsprisen, men efter gennemsnitligt afslag på mellem fem til seks procent. Dernæst kommer ejendomsmæglerens honorar, andre udgifter som markedsføring, billeder og evt. dobbelthusleje.  Dermed er man allerede 10-12 procent under udbudsprisen på et traditionelt boligsalg,” siger Junaid Ahmad.

Nu kan boligejere i stedet sælge til Fairhomes mod at de får likviditet med det samme og pengene står på kontoen i løbet af fem dage. Tilbuddet er kontant og man skal derfor ikke tage højde for  finansiering eller andre eksterne faktorer.

Hidtil usete fordele for sælger

Løsningen drager en parallel til aktiemarkedet, hvor en ’market maker’, gør det muligt at foretage strakshandel på aktier. En ’market maker’ gør det muligt at gennemføre en aktiehandel på få sekunder, noget man ikke kunne   indtil få år siden, men i dag trykker man på én knap i sin app og så gennemføres handlen. Det kan kun lykkes, fordi en modpart ønsker at købe din aktie. Handler man gennem en bank, så er det ofte banken, der er modparten og køber aktien, for derefter at sælge aktien igen til en lidt højere kurs.

Overført til boligmarkedet udgør Fairhomes netop den ’market maker’, der giver boligejere likviditet her og nu.

”Vi tilbyder en pris, der er bestemt af en fair markedsværdi baseret på et salg inden for få dage. Vi har et variabelt honorar, som bestemmes ud fra vores risikomodeller. Vores modeller gør brug af teknisk analyse, samt kunstig intelligens og machine learning til at foretage præcise forudsigelser af markedet og salgbarheden, som eksempelvis liggetid og afslag, af de enkelte boliger,” siger Junaid Ahmad og præciserer at Fairhomes’ honorar udgør mellem fem og ti procent afhængig af bolig og lokation og at det præcise honorar vil fremgå at det konkrete tilbud.

Kamran Ahmed (tv) og Junaid Ahmad (th)

Algoritmen bygger på offentlige data og input fra ejendomsmæglere, som har stærkt lokalkendskab. Fairhomes er også i færd med at bygge egne risikomodeller, som anvendes til decision support, når de skal vurdere potentialet for videresalg af boliger købt at virksomheden.

Samtidig tilbyder Fairhomes, at dele eventuel profit fifty-fifty med sælger, hvis det lykkes at sælge boligen højere end den tilbudte markedsværdi

Efter købet gør Fairhomes boligerne salgsklar i løbet af tre til fire uger og herefter sælger udvalgte ejendomsmæglere boligerne. Men inden længe åbner startuppet op for, at alle ejendomsmæglere kan koble sig på Fairhomes platform og tilbyde deres kunder Fairhomes’ cash offer.

For køberne er der også hidtil usete fordele ved at købe gennem Fairhomes. Normalt er der seks hverdages fortrydelsesret, efter man har underskrevet en købsaftale. Men Fairhomes tilbyder at købe boligen tilbage op til 30 dage efter, hvis den nye køber fortryder købet.

Junaid Ahmad ønsker ikke løfte sløret for navne på investorkredsen, der skal finansiere platformens boligkøb endnu, men han forventer at have foretaget 100 til 200 transaktioner ultimo 2020 med start i København i første kvartal og i Berlin fra tredje kvartal.

Forventer ikke at trylle

De to stiftere har sammen en fortid som stiftere af startuppet Brickshare, der gør det muligt for private at investere i andele i ejendomme. Men i løbet af det sidste år gav de to stiftere stafetten videre og inspireret af det amerikanske koncept iBuyers (Instant Home Buyers), har de arbejdet på Fairhomes siden.

Læs også: Brickshare får millioninvestering til at bygge børsplatform for ejendomsinvesteringer

Kamran Ahmed og Junaid Ahmad ser unægteligt et stort potentiale i boligmarked.

”Boligindustrien skaber det største ’recurring revenue’ for banker eller ejendomsselskaber med et churn på under to procent og på verdensplan er markedet på 220 trillion dollars for boliger. Samtidig er det en branche, som globalt set er minimum ti år bagud i forhold til f.eks. fintech-industrien,” siger Kamran Ahmed.

Selvom ideen er hidtil uset på det danske marked, så forventer de to stiftere ikke at skabe mirakler på boligmarkedet.

”Vi forventer ikke, at vi kan trylle i markedet. Hvis vores modeller indikerer, at det ikke er muligt at sælge en bolig på mindre end 89 dage, som i øvrigt er gennemsnitligt liggetid for en ejerlejlighed i København, så er det ikke muligt. Vi arbejder ud fra samme tendenser, som der er i markedet,” siger Kamran Ahmed og fortsætter:

”Vi er på ingen måde en direkte udfordrer til realkreditinstitutter, ejendomsmæglere eller banker. Vi tilbyder et produkt, som de andre aktører ikke har på hylderne og ser Fairhomes som et godt supplement til de eksisterende aktørers produkter. Her kan vi hjælpe ejendomsmæglere med at sælge boliger hurtigt og bankerne kan betinge eventuelle køb af en ny bolig baseret på Fairhomes tilbud. Grundlæggende er vores mål at give boligejere likviditet og sikkerhed, så de kan realisere deres drømmebolig,” siger Kamran Ahmed.

FLERE FRA COMMUNITY
Mest læste
This site is registered on wpml.org as a development site.