You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Stærkt universitetssamarbejde tager kampen op mod fordomme i tech-verdenen

@Redaktionen
Et nyt samarbejde mellem de danske universiteter vil sætte fokus på kvindelige iværksættere i tech-verdenen og arbejde for at skabe bedre rammevilkår for dem. For kvindelige iværksættere sikrer langt fra de samme investeringer, som deres mandlige modparter – og det skyldes især ubevidste bias.

Sponsoreret: Artiklen er udgivet i samarbejde med DTU.


Med Danmarks Tekniske Universitet (DTU) i spidsen, er de danske universiteter gået sammen om at skabe bedre vilkår for kvindelige tech-iværksættere. Samarbejdet hedder UnBiased og blev skudt i gang med kurset Young Researcher Entrepreneurship Academy, som er målrettet yngre forskere på PhD- og post doc-niveauerne.

UnBiased er støttet af Fonden for Entreprenørskab og har til formål at skabe flere iværksættere blandt unge forskere. En del af projektet er derfor målrettet arbejdet med at søge funding og samtidig gøre opmærksom på ubevidste bias.

For selvom der står kvindelige stiftere bag 27 procent af danske startups, går kun 8,2 procent af investeringerne til virksomheder med et blandet team af stiftere. Værre står det til, når det kommer til startups, som udelukkende har kvindelig grundlæggere. Kun 1,5 procent af fundingen går til disse virksomheder.

“Det er dokumenteret, at virksomheder med et mangfoldigt team af stiftere skaber rigtig gode resultater. Og det gælder både, når det kommer til investorernes afkast, men det kan også aflæses på et lands BNP, hvis der er en mere lige fordeling mellem kønnene,” siger Joo Runge, medstifter af acceleratorprogrammet InTech Founders, som skalerer virksomheder, der minimum har én kvindelig medstifter.

En af årsagerne til den skæve fordeling mellem iværksættere og funding er ubevidste bias, som er sociale stereotyper og fordomme om bestemte grupper af mennesker. Og som kvinde er det noget, man skal være opmærksom på, fortæller Mikkel Næsager, initiativtager til We Promote Women og techiværksætter:

“En af grundene til, at der er den her store forskel på, hvem der får funding, er de spørgsmål som investorerne stiller mandlige og kvindelige stiftere. Mænd får i høj grad stillet ‘promotion’ spørgsmål, mens kvinder får ‘prevention’ spørgsmål,” siger Mikkel Næsager.

Mens de såkaldte promotion spørgsmål i høj grad drejer sig om iværksætterens drømme og fremtidige planer for virksomheden, handler prevention spørgsmål om, hvordan stifterne vil beskytte deres produkt eller sørge for, at de ikke bliver overhalet af konkurrenterne.

Dette kan man dog rette op på i pitch-situationen. Hvis man får et prevention spørgsmål, kan man øve sig i at komme med et promotion svar, som i højere grad sætter stifteren og virksomheden i et positivt lys.

UnBias-projektet fortsætter på årets Digital Tech Summit i oktober, hvor virksomheder, startups, investorer, forskere og studerende mødes for at diskutere og dele teknologisk viden.

Gratis magasin:
Få "The Danish Startup Bible 2024" i indbakken!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY