Opførelsen i 2019 af 30 nye studieboliger ved Gribskov Gymnasium i Nordsjælland fremhæves af Kameos danske direktør Jesper M. Johansen som et godt eksempel på et bæredygtigt projekt, der matcher Kameos nye satsning på lån til grønne ejendomsprojekter. Foto: Bo Benzon / AMPD ApS / NovaTegra ApS.
Sponseret: Crowdlending-platform vil finansiere grønne og bæredygtige ejendomsprojekter
Sponseret: Crowdlending-platform vil finansiere grønne og bæredygtige ejendomsprojekter
@Redaktionen

Kameo lancerer snart særlige lån til grønne ejendomsprojekter i både Danmark, Sverige og Norge. Lånene skal støtte op om bæredygtige løsninger i byggeriet og gøre det let for små og store investorer at skabe en grøn portefølje

Kameo lancerer snart særlige lån til grønne ejendomsprojekter i både Danmark, Sverige og Norge. Lånene skal støtte op om bæredygtige løsninger i byggeriet og gøre det let for små og store investorer at skabe en grøn portefølje

Artiklet er sponseret af Kameo og skrevet af journalist Michael Monty.

Det er tvingende nødvendigt, at alle virksomheder uanset størrelse går i samme i retning, hvis bestræbelserne på at indfri FN’s verdensmål for bæredygtig udvikling skal bære frugt.

Derfor lancerer crowdlending-platformen Kameo nu lån, der er målrettet grønne og bæredygtige ejendomsprojekter i både Danmark, Sverige og Norge. De nye lån er udtryk for et generelt øget fokus i Kameo på finansiering af bæredygtige nybyggerier og renoveringer, pointerer Kameos danske direktør, Jesper M. Johansen.

Jesper M. Johansen, Kameos danske direktør.

”I Kameo vil vi gerne være med til at gøre en forskel. Selvom Kameo fortsat er en lille virksomhed med en relativt begrænset portefølje af lån, forsøger vi med lanceringen af de grønne lån at skubbe til udviklingen. Vi vil gerne bidrage til at sætte endnu større fokus på bæredygtighed og grønne løsninger både blandt bygherrer og udviklere samt blandt private og professionelle investorer,” siger Jesper M. Johansen.

Klare regler og retningslinjer

I definitionen af, hvad der kan betegnes som et grønt eller bæredygtigt projekt, læner Kameo sig op ad relevante internationale standarder, samtidig med at det fra sag til sag vil ske i dialog med bygherren, forklarer Jesper M. Johansen.

I første omgang er de grønne lån målrettet bæredygtigt nybyggeri og energirenovering af eksisterende ejendomme. For sidstnævnte vil et af kravene være, at energieffektiviteten forbedres med minimum 30 procent eller minimum to energiklasser.

Sebastian Harung, CEO og medstifter af Kameo.

“Bæredygtighed er komplekst, og historisk har det været svært at gennemskue, om noget reelt er bæredygtigt eller bare greenwashing. Med vores rammer og retningslinjer kan vi sikre, at de lån, vi formidler som grønne, også reelt er det,” siger Sebastian Harung, der er CEO og medstifter af Kameo.

Den grønne mærkning af lånene er en win-win for både investorer og låntagere, pointerer Sebastian Harung. Udviklere der ønsker at investere i bæredygtig udvikling, har lettere adgang til finansiering og modtager samtidig yderligere markedsføring, mens det for investorer vil være lettere at foretage bæredygtige investeringer og dermed bidrage til overgangen til et bæredygtigt samfund.

Studieboliger godt eksempel på bæredygtigt byggeri

Selvom den målrettede satsning på grønne og bæredygtige ejendomsprojekter er ny, er det ikke nyt for Kameo at finansiere bæredygtige projekter. Som et godt eksempel nævner Jesper M. Johansen opførelsen af en studieby bestående af 30 studieboliger ved Gribskov Gymnasium i Helsinge i Nordsjælland, der i 2019 blev finansieret via crowdlending på kameo.dk.

Arkitekt og CEO i Arkitekturministeriet Bo Benzon lånte én million kroner fra Kameos långivere til finansiering af byggeomkostningerne ved opførslen af studieboligerne, der blandt andet er bygget som moduler i rent træ, opvarmet med varmepumper og omkranset af økologiske blomster, planter og træer.

Projekter à la studiebyen ved Gribskov Gymnasium ser Jesper M. Johansen meget gerne på listen over Kameos nye, grønne lån.

Efter planen bliver de første mærkede grønne lån lanceret på Kameos platform sidst på sommeren, efterfulgt af flere grønne lån i alle tre nordiske lande hen over efteråret – og der er plads til flere. Derfor er Kameo nu på udkig efter grønne projekter, der har brug for finansiering, og Jesper M. Johansen opfordrer innovative og fremtidssynede bygherrer til at tage fat i Kameos danske afdeling.

”Vi ved, at der er mange spændende og grønne projekter på vej rundt omkring i Danmark, også blandt mindre og mellemstore udviklere. Kameo og vores flere end 15.000 investorer er klar til at hjælpe,” siger Jesper M. Johansen og henviser til en undersøgelse blandt Kameos investorer, der viser, at flere end 60 procent af de adspurgte foretrækker grønne og bæredygtige projekter.

Lån til kvindelige iværksættere

Ud over de nye bæredygtige ejendomslån, lancerer Kameo også snart et særligt lån målrettet virksomheder grundlagt eller ledet af kvinder for at fremme ligestilling og dermed imødekomme FN´s verdensmål nummer 5.

Kun én procent af den kapital, som blev rejst i Danmark i 2018, tilfaldt ifølge investeringsfirmaet Unconventional Ventures kvindelige iværksættere, og tendensen er desværre den samme i de andre nordiske lande.

Linn Hoel Ringvoll, juridisk direktør i Kameo.

”Vi ønsker derfor at formidle lån til projekter, hvor minimum 40 procent af ledelsen og/eller mindst 30 procent af medarbejderne er kvinder, samt projekter, hvor der arbejdes målrettet med at rette op på den skæve kønsbalance i ledelsen,” siger Linn Hoel Ringvoll, der er juridisk direktør i Kameo og daglig leder af virksomhedens norske afdeling.

 

Fakta: Kameo

  • Grundlagt i 2014.
  • Online platform for crowdlending
  • Kontorer i Oslo, Stockholm og København.
  • Via Kameo kan privatpersoner og virksomheder investere direkte i lån til ejendomsprojekter og små virksomheder.
  • Tilladelse som betalingsinstitut fra Finanstilsynet i Danmark.
    Ejes af ansatte, bestyrelsen, venner og familie samt investeringsbanken ABG Sundal Collier.
  • Læs mere på www.kameo.dk
FLERE FRA COMMUNITY
Mest læste
This site is registered on wpml.org as a development site.