I dag er Spiir-teamet vokset til 55 medlemmer, som arbejder på fem forskellige teams. Kun otte af dem arbejder dedikeret på Spiir-appen, som er den service, der danner grundlag for hele fintech-familien.
Spiir-familien vokser. Derfor skal kulturen kunne rumme flere startups i startuppet
Spiir-familien vokser. Derfor skal kulturen kunne rumme flere startups i startuppet

Siden Nordic API Gateway begyndte at få investeringer i tocifrede millionklasse og lande store kunder, er det blevet den væsentligste forretning i Spiir-familien. Men hvordan undgår man, at det kvæler de andre medlemmer i familien?

Siden Nordic API Gateway begyndte at få investeringer i tocifrede millionklasse og lande store kunder, er det blevet den væsentligste forretning i Spiir-familien. Men hvordan undgår man, at det kvæler de andre medlemmer i familien?

Der er sket meget siden startuppet Spiir kom til verden i 2010 som et budget-værktøj på nettet. For det første er det ikke længere et startup, men har de seneste år udviklet sig til et hurtigtvoksende scaleup med flere produkter og endda flere virksomheder i familien.

Mens Spiir har ændret sig til primært at være en app i stedet for et website, er teknologien, som appen bruger til at hente bankdata, blevet spundet ud til sin egen virksomhed: Nordic API Gateway. Og der arbejdes i øjeblikket på at tilføje endnu et hemmeligt produkt og brand til Spiir-familien.

Den hurtige vækst, som på kort tid har fået teamet til at vokse fra 10 til over 50 medarbejdere, betyder dog også, at Spiir begynder at få nogle nye udfordringer.

”Vi kigger hele tiden på, hvordan vi skalerer. For vi vil gerne undgå at blive for meget som ‘big corps’ i skaleringsfasen,” siger Rune Mai, der er medstifter og CEO i Spiir.

Selvstændighed kræver løsere tøjler

Selvom medlemmerne i Spiir-familien alle hører til under kategorien ’fintech’ og har synergier på kryds og tværs, udvikler de sig uafhængigt, de henvender sig ikke til samme kundetype – og er dybest set vidt forskellige.

Derfor er Spiir i dag opdelt i fem teams indeni startuppet: Tre arbejder med Nordic API Gateway, ét arbejder med Spiir og ét arbejder med det nye produkt. En opdeling der for alvor blev indført sidste år, fordi det var vigtigt for stifteren at sørge for, at de tre startups i startuppet kan operere uden at skulle vente på hinanden.

Læs også: Nu skal Spiir tjene penge, og ny chef for appen skal få det til at ske

”Vi skal passe på ikke at lave processer, som kommer til at mase Spiir. Det er i mine øjne stadig et provokerende, udfordrende startup, som undersøger, hvordan man kan hjælpe unge med deres penge uden at blive for bank-agtig. Og jeg ville gerne trække en streg i sandet for at sørge for, at Spiir blev mere selvstændigt,” siger Rune Mai.

Men opdelingen har krævet, at stifteren har måttet afgive noget ansvar til nye kræfter. I stedet for at have interne projektledere, der rapporterede opad, er Spiir igen blevet et selvstændigt startup indenfor Spiir-familien, som drives af en ny produktchef uden at stifteren kigger med over skulderen.

“Jeg ser det mere som et fælles projekt nu, som nogle brænder lige så meget for – måske mere.”

”Jeg har gradvist sluppet tøjlerne, og jeg ser faktisk ikke længere mig som ejeren af Spiir-brandet, som jeg gjorde for 2-3 år siden. Jeg ser det mere som et fælles projekt nu, som nogle brænder lige så meget for – måske mere,” siger Rune Mai, og fortsætter:

”Min tanke er i virkeligheden, at kan man lave små organisationer i organisationen, som bliver sluppet løs og får fuld frihed, så man får startups i startuppet. Og det tror jeg, er måden at skalere op uden at miste evnen til at være let på tå i forhold til at tage beslutninger og eksekvere.”

Rune Mai, CEO og stifter af Spiir.
Rune Mai, CEO og stifter af Spiir.

“Man frygter at blive diktatoren”

Alle startup-stiftere, der oplever succes, må – i takt med at organisationen vokser – bevæge sig længere væk fra detailbeslutninger og op på et mere overordnet niveau, hvis de vil bevare overblikket.

Det gælder også for Rune Mai. Men samtidig har Spiir udviklet sig til flere startups, og det betyder, at han i endnu højere grad har måttet distancere sig fra de daglige beslutninger i budget-appen – hjertebarnet, der startede det hele.

Derfor har det også været en særlig vigtig øvelse at dyrke kulturen i Spiir-familien sideløbende med den hurtige vækst de seneste år.

”Man frygter altid, at man bliver diktatoren, der skal holde fast i alle snore. Men jo flere af de snore, jeg kan kappe og samtidig være tryg, jo større en succes er det. Når jeg lykkes med at få gjort andre så ansvarlige og dygtige til deres arbejde, at de begynder at overraske mig med de nye ideer, de har fået til et produkt – så bliver jeg glad,” siger han.

FLERE FRA COMMUNITY
Mest læste
This site is registered on wpml.org as a development site.