You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Smugkig på nyt iværksætterhub i Aarhus: The Kitchen skal samle hele byens startup-økosystem

Jakob Søndergaard, leder af Studentervæksthus Aarhus, var så rar at give os et smugkig på det nye iværksætterhub i Aarhus: ‘The Kitchen’. Håndværkerne var stadig i gang med at etablere indgangen, og han fortæller, at det ikke er tilfældigt, at husets hovedindgang vender ned mod byen fremfor mod universitetet: Hubbet skal nemlig være hele byens iværksætterhus.

I starten af det nye år åbner ’The Kitchen’: Et nyt, ambitiøst iværksætterhus på 3300 kvadratmeter. Selvom Aarhus Universitet står bag det nye miljø, er ambitionen at det skal samle hele byens startup-miljø. TechSavvy har som de første fået et smugkig på de nye rammer.

I starten af det nye år åbner ’The Kitchen’: Et nyt, ambitiøst iværksætterhus på 3300 kvadratmeter. Selvom Aarhus Universitet står bag det nye miljø, er ambitionen at det skal samle hele byens startup-miljø. TechSavvy har som de første fået et smugkig på de nye rammer.

Indtil maj i år var Nørrebrogade 44 hjemsted for et centralkøkken, som lavede mad til hele kommunehospitalet. Men efter hospitalet er blevet lukket, er lokalerne blevet omdannet til det nye iværksætterhub ’The Kitchen’ på 3300 kvadratmeter fordelt på bygningens fire etager.

“Da bygningen bliver overdraget til universitetet, er der stadig sådan en duft af frikadeller.”

”Da bygningen bliver overdraget til universitetet, er der stadig sådan en duft af frikadeller. Så opgaven var at sige: Okay, hvad kan vi med de her kvadratmeter?” fortæller Jakob Søndergaard, der er leder af Studentervæksthuset i Aarhus, som nu bliver en del af The Kitchen.

Når det nye hus slår dørene op til februar, bliver der plads til at 150 universitets-iværksættere kan arbejde i huset samtidig, og der vil derudover være en åben etage med co-working og en café for iværksættere fra byen, der ikke har en tilknytning til universitetet.

”Universitetet har lagt en ny strategi, hvor de ønsker at have et langt større aftryk på det omkringliggende samfund – og ud i erhvervslivet. Og det her hus, og alt det der skal ske i huset, bliver en mulighed for netop at øge det aftryk,” siger Jakob Søndergaard.

The Kitchen i Aarhus - byens nye iværksætterhub - etableres i det gamle centralkøkken for hospitalet.
The Kitchen det nye iværksætterhub på 3300 kvadratmeter i Aarhus etableres i det gamle centralkøkken for hospitalet

Ny strategi skal favne bredt

Under iværksætterfestivalen i Aarhus tidligere år, var en af de gennemgående temaer, at der mangler et samlende iværksætter-hub i byen. Og den opgave vil universitetet gerne tage på sig med det nye, store hus.

Læs også: ”Det der mangler i Aarhus er, at iværksætterne rykker tættere sammen”

”Ud over at det er et hus for hele universitet, er det også et hus for byen. Og det er meget væsentligt at understrege, at huset har en hoveddør, der vender mod byen og ikke kun mod universitetet. For det er også byens hus. Alle centrale aktører i byens økosystem skal se det her hus, som deres naturlige nye mødested,” siger Jakob Søndergaard.

Husets to øverste etager kommer til at rumme kontorer for startups, der har en tilknytning til universitetet og startup-programmerne i huset. I kælderen vil der være et åbent co-working space og en café, som byens øvrige iværksættere frit kan benytte. Og husets centrale etage vil rumme en lang række forskellige elementer: Event-område, dynamisk co-workingspace, kontorer for centrale aktører som Vækstfonden og DanBAN, corporate aktører, mødelokaler, undervisningslokaler og labs for blandt andet VR og medier.

I bygningens nederste etage bliver der - ud over kunstgræs - også plads til åben co-working og en café målrettet de iværksættere, der ikke har deres daglige gang på universitetet.
I bygningens nederste etage bliver der ud over kunstgræs også plads til åben co working og en café målrettet de iværksættere der ikke har deres daglige gang på universitetet

Flere AU-iværksættere

Selvom en vigtig del af DNA’et i det nye hus bliver, at det skal forsøge at samle miljøet i Aarhus, er der også gjort en indsats for at gøre det lettere at blive iværksætter mens man er tilknyttet Aarhus Universitet.

”Vi har i Studentervæksthuset gjort, hvad vi kunne, for at være synlige for de studerende, men vi har ligget langt væk i organisationen – også fysisk. Med en ny dagsorden og en mere central placering håber vi, at vi kan vær med til at stimulere flere medarbejdere og studerende til at tænke i iværksætteri-baner sideløbende med deres forskning eller uddannelse. For det er ikke et enten-eller,” siger Jakob Søndergaard.

Det betyder blandt andet, at de forskellige fakulteters iværksætter-undervisning får mulighed for at foregå i det nye hus, så flere studerende fysisk får besøgt hubbet. Derudover er indsatserne for studerende og forskere blevet samlet i det nye hub. Og så er der i indretningen taget højde for, at man også skal kunne læse til eksamen – eller som underviser rette opgaver – uden at skulle forlade iværksættermijløet.

”Der er stadig et stort, uforløst iværksætter-potentiale på AU”

”Der er stadig et stort, uforløst iværksætter-potentiale på AU. Derfor skal huset også give plads til, at man kan starte en virksomhed mens man forsker eller færdiggør sin uddannelse,” siger Jakob Søndergaard.

Under rundvisningen var håndværkerne stadig i gang med at etablere det, der skal blive til stillerum.
Under rundvisningen var håndværkerne stadig i gang med at etablere det der skal blive til stillerum

Enabler ambitiøse startups

Med den nye strategi om at skabe et større aftryk i samfundet og erhvervslivet, er en af målsætningerne med det nye hus også, at hjælpe en ny type startups i gang.

”Flere CVR-numre er selvfølgelig et af målene, men vi skal også se flere innovationstunge startups med et mere skalerbart potentiale. De har selvfølgelig længere vej til markedet, men når de rammer markedet, rammer de det også med en større impact end et klassisk SaaS-startup eller webshop,” siger Jakob Søndergaard.

Det betyder ikke, at der ikke længere skal være webshops i huset – det er fortsat et åbent hus for alle brancher. Men der vil med nye tiltag og programmer kommer et særligt fokus på at hjælpe tunge startups i gang, som har svært ved at nå flyvehøjde andre steder.

”Det her iværksætterhus er en version 2.0. De ressourcer der bliver tilknyttet startups er ikke bare mere af det samme – det er en revitalisering af det, vi har gjort i en årrække. Nu sætter man boost på og hæver baren. Det er et nyt kapitel,” siger Jakob Søndergaard.

Hjertet af 'The Kitchen'. Rummet kommer til at fungere som et dynamisk arbejdssted uden faste pladser, og så etableres der en scene til events.
Hjertet af The Kitchen Rummet kommer til at fungere som et dynamisk arbejdssted uden faste pladser og så etableres der en scene til events

Testing, testing…

Selvom ’The Kitchen’ endnu ikke officielt har slået dørene op, er mange startup-kontorer allerede besat, og både partnere fra erhvervslivet og iværksætter-organisationer har i så stor grad bakket op om det nye hus, at der bliver trangt fra start.

”Vi ved allerede nu, at det her hus er for småt. Med de startups, aktiviteter, programmer og undervisning der skal være, er huset for småt. Og det er jo positivt, fordi der er et stort potentiale og opbakning. Men det kommer også til at skærpe, hvilke startups der kommer, og hvad de skal leve op til at for at sidde her,” siger Jakob Søndergaard.

Huset er dog også kun en midlertidig lokation, som er udpeget indtil en permanent – og forhåbentlig større – adresse findes i det hospitalsområde. Men midlertidigheden ser Jakob Søndergaard kun som noget positivt. For selvom det har betydet færre midler at renovere for, giver det omvendt større frihed til at eksperimentere med formen.

”Bygningen skal efter masterplanen rives ned og reetableres om 5-6 år. Det betyder, at hele bygningen har en karakter af midlertidighed, og det er jo super interessant at lege med. Når det er midlertidigt, kan vi prøve en masse prototyper og eksperimentere. Så en del af DNA’et er, at vi tester en masse ting i rammerne, for at få erfaring i, hvordan man etablerer og driver det bedste iværksætterhus, inden den permanente iværksætterhub etableres,” siger han.

Er du investor - eller bare ekstra nysgerrig?

Tilmeld dig nyhedsbrevet "Investornyt", hvor du får portrættet af Ugens Startup med ekstra baggrundsviden og en oversigt over de seneste investeringshistorier i økosystemet lige i indbakken.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY