Det hele burde egentlig være ren idyl, for Asger Rasmussen var flyttet på landet og havde lige fået barn nummer to. Han havde bare også startuppet Klipworks, som var i knibe.
”Min søn blev født to dage før, vi gik konkurs. Så det var skide god timing,” konstaterer Asger Rasmussen med et tørt smil, inden han fortsætter: ”Men jeg måtte jo gøre det, man gør: Afskedige de seks ansatte, og så kom en kurator ind over.”
Startuppet havde lavet en app, som gjorde det nemt for kommunikationsafdelinger i større virksomheder at planlægge og optage video-indslag til deres markedsføring. Planen kunne de med værktøjet sende til andre medarbejdere i organisationen, og få dem til at optage video med deres smartphone. Og selvom ideen blev taget godt imod hos kommunikationsfolkene, blev de bare ikke til kunder efter at have testet platformen.
Læs også: Video-startup får millioninvestering til at videreudvikle videoredigeringstjeneste
”Det kan der være mange grunde til. Det kan være, at produktet ikke var i orden. Men vores konklusion var, at der var behov for, at dem på gulvet også bliver involveret og forstår, hvorfor de skal filme noget for kommunikationsafdelingen, og hvad de får ud af det. De forstod ikke, hvorfor de skulle bruge tid på det,” siger Asger Rasmussen, som både var stifter og CEOCEO betyder Chief Executive Officer og er den øverste leder i en virksomhed, ansvarlig for den overordnede strategi og ledelse. CEO’en rapporterer normalt ti More i Klipworks.
Kampen med et marked, der ikke stod og hungrede efter produktet, endte med en konkurs. Men det har ikke fået stifteren til at give op. Så nu er Klipworks startet forfra.
Genfødslen går til ny kundegruppe
Efter konkursen valgte Asger Rasmussen selv at købe konkursboet fra Klipworks. Men inden han brugte aktiverne fra det gamle selskab til at arbejde frem mod Klipworks 2.0, gik han tilbage til sine investorer og spurgte, om de ville være med til at støtte en ny udgave af Klipworks med en ny medstifter, Peter Nikolaj Trnka.
“Jeg skulle da lige overveje, om det gav mening at fortsætte i samme spor.”
”Jeg skulle da lige overveje, om det gav mening at fortsætte i samme spor. Men jeg synes, der var noget uforløst potentiale, og jeg kunne se, at vi var på tærsklen til at lave noget, der gav mening. Så da investorerne var klar på at give det et skud mere, synes jeg, det var en no-brainer,” siger Asger Rasmussen.
Den nye version af virksomheden har øje på et nyt kundesegment: Mediebranchen. Og med henholdsvis 10 års erfaring som freelancer hos DR og 20 års erfaring med hardware og software til mediebranchen, har de to stiftere et bedre kendskab til dén branche.
”Vi kender branchen fra to sider. Og så sagde vi: Lad os prøve at gå ind i et univers, hvor det ikke handler om, hvorfor der skal laves video, men hvor man allerede laver video – men bare gerne vil gøre det smartere,” siger Asger Rasmussen.
Satser på et behov der allerede findes
Den første udgave af Klipworks handlede i høj grad om at automatisere så store dele af videoproduktionen som muligt. Planen blev lagt gennem platformen, sendt ud til brugernes apps andre steder i organisationen og gav dem vejledning til at optage videoen rigtigt og stille spørgsmål. Og når klippene var optaget, kunne platformen selv klippe det sammen til en skitse.
I dag er appen droppet – det gav simpelthen for meget bøvl, at alle skulle installere den. Istedet er den nye version udviklet fra bunden og kører udelukkende via web-browsere. Og med den nye version er det primære fokus at indsamle videoklip på en nem måde gennem sms-link. En version DR begyndte at teste i efteråret.
”Det bliver nemmere at involvere borgerne i den offentlige debat, hvis man har et værktøj, der gør det nemt at deltage i debatten. På den måde kan man indsamle video til alle mulige formål: Enten til brug i udsendelse, til casting eller indsamling af materiale fra korrespondenter ude i felten,” siger Asger Rasmussen.
Ved at satse på mediebranchen undgår Klipworks at skulle ud og ændre på den måde, som man i forvejen gør tingene på. For mediehusene laver allerede videoer, og de får allerede tilsendt videoklip fra brugere og korrespondenter. I stedet for at ringe til folk, bede dem om at optage og sende tilbage via WeTransfer, har startuppet bare bygget det hele ind i én platform, som strømliner processen.
Kan være et våben mod fake news
I dag har Klipworks med sin nye version både fået foden indenfor hos DR, som i øjeblikket tester løsningen, og hos acceleratoren ’Next Media Accelerator’ i Hamborg. Et program finansieret af 60 tyske mediekoncerner, som gerne vil være med på innovationen i mediebranchen, og som danske Indieframe tidligere har deltaget i med stor succes.

Dermed er Klipworks med sin nye platform godt på vej mod mediebranchen, og de forventer da heller ikke, at tredje gang skal være lykkens gang – men at det kan lykkes for startuppet allerede i andet forsøg.
”Det er ligesom det spor, vi arbejder på nu. Og jo mere vi arbejder med det – også i det forløb vi er i gang med i Hamborg – jo mere står det klar for os, at det ikke bare handler om at gøre det nemmere. Det handler om noget større: Lige nu er vi en situation, hvor begrebet fake news dækker over, at en masse brugere ikke har tillid til medierne. De føler der er en lille elite der styrer det. Og det kan vi være med til at ændre, ved at forbinde brugere og medier via video,” siger Asger Rasmussen.
Og ender en af partnerne fra den tyske accelerator med at springe på løsningen til at crowdsource noget af deres arbejde, kan det da også hurtigt rykke en masse for den lille virksomhed.
”Vi har Welt og Spiegel lige om hjørnet hernede, men der er også ’små aviser’, som man aldrig har hørt om, som er super interessante – for fordi markedet er så stort, er oplaget hos en lille avis i Tyskland større end for Politiken i Danmark,” siger Asger Rasmussen.