You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Scaleups mangler hjælpepakke: “Lav vækst kan også være fatal for vækst-startups”

Anders Fogh, stifter og CEO af virksomheden Startup Central.
@Redaktionen

Vækstiværksættere bliver overset i regeringens hjælpepakker, mener stifteren af Startup Central. Hvis startups stadig vokser, kan de nemlig ikke få corona-hjælp, men lavere vækst end budgetteret kan også være fatal.

Vækstiværksættere bliver overset i regeringens hjælpepakker, mener stifteren af Startup Central. Hvis startups stadig vokser, kan de nemlig ikke få corona-hjælp, men lavere vækst end budgetteret kan også være fatal.

En lang række hjælpepakker er blevet sendt til erhvervslivet, siden Mette Frederiksen for over en måned siden satte Danmark i karantæne. I de seneste bølger er der kommet mere fokus på selvstændige, iværksættere og små virksomheder, men Anders Fogh, stifter af og den selvbestaltede iværksætterminister bag Startup Central, mener stadig, at der mangler hjælp til vækstiværksætterne.

“Det kan tage 10 år at bygge verdens bedste virksomhed, men du kan også smadre den på få uger. Vi er syv i virksomheden nu, og hvis man tvinger mig til at sende to af dem hjem som følge af det her, er min virksomhed en helt anden. Vi kan ikke undvære medarbejdere, hvis vi skal vækste. Og skal vi have 30 procent i drifttab for at få hjælp, er det allerede for sent,” siger han.

Læs også: Konsolideringer kan redde en generation af vækstvirksomheder

Med de nuværende hjælpepakker skal virksomheden have nedgang i omsætning eller være på tærsklen til at fyre folk, hvis de vil have del i hjælpepakkerne. Men for en vækstvirksomhed kan status quo være lige så farlig som tilbagegang er for etablerede virksomheder.

For Startup Central, der driver en fordelsklub med tilbud på produkter og mentor-hjælp for andre iværksættere, ser første kvartal af 2020 ud til at give samme omsætning som kvartalet før Corona-krisen. Det er bare ikke særlig positivt, når virksomheden har budgetteret med at vækste med 60 procent.

Ikke en almindelig købmandsbutik

Helt simpelt skal en forretning sælge et produkt eller service, som butikken tjener penge på at levere til kunden. Ud fra den logik giver det god mening at tilbyde forretninger kompensation, når krisen får kunderne og dermed efterspørgslen til at udeblive – enten ved at dække løn til at hjemsende medarbejdere, der jo alligevel ikke har nok at lave, eller til at dække faste omkostninger.

Men for vækstvirksomheder – særligt de digitale med eksponentielt potentiale – er der andre dynamikker på spil, end hos en håndværksmester, skobutikken eller etableret virksomhed.

For scaleups er vækstfasen helt afgørende for successen i sidste ende, og der satses derfor benhårdt på vækst frem for overskud her og nu. Men det betyder også, at væksten på 30 procent, der for en mere etableret spiller ville være fremragende, kan være dræbende langsomt for en vækstiværksætter.

“Regeringens tiltag er fine, men de virksomheder, som er 2-3 år gamle og første er lige ved at vækste, og som har satset alt de ejer og har, kan ikke bruge pakkerne til noget – og de kan ikke vente i uger eller måneder på en ny investering, der kan klare dem igennem. Så kommer der ikke nogle tiltag målrettet vækstiværksættere, vil vi se en bølge af konkurser blandt dem indenfor få måneder,” mener Anders Fogh.

Hjælp startups ved at hjælpe investorer

Løsninger mener han, skal findes ved at hjælpe investorerne med at tage risiko. For på den ene side har vækstiværksætterne mere end nogensinde før brug for akutte investeringer for at klare sig gennem krisen – mens usikkerheden for investorerne er blevet større, hvilket helt naturlig får dem til at være mere påpasselig med at investere.

“Jeg er ikke skatterådgiver, men der skal være nogle goder lige nu for dem, der tør tage risikoen og investere i startups – 100 procent fradrag på private investeringer,” siger Anders Fogh.

Læs også: Ny rapport: Global massedød blandt startups er få måneder væk

Han mener nemlig, at vækst-iværksætter mest af alt har brug for kontanter og kompetent rådgivning lige nu, så derfor vil den mest effektive kur være at fjerne barriererne for at få de private investorer i spil.

“Jeg tror ikke, det er vækstlån eller tilbagebetaling af moms, der hjælpe lige nu. Skal vi styrke vækstlaget, skal vi give den kloge kapital mulighed for at hjælpe. Investorerne skal have bedre vilkår – og kan de få det, så ser det godt ud,” siger han.

Er du investor - eller bare ekstra nysgerrig?

Tilmeld dig nyhedsbrevet "Investornyt", hvor du får portrættet af Ugens Startup med ekstra baggrundsviden og en oversigt over de seneste investeringshistorier i økosystemet lige i indbakken.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY