You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Rundspørge: Massivt og bredt flertal af politikere vil arbejde for iværksætterne efter valget

Kandidaterne til Folketinget mener på tværs af partierne, at der efter valget skal arbejdes for bedre arbejdsudbud og finansiering til iværksættere.

Kandidaterne til Folketinget mener på tværs af partierne, at der efter valget skal arbejdes for bedre arbejdsudbud og finansiering til iværksættere.

Når krydset er sat og et nyt Folketing skal samles, kommer der nærmest uanset sammensætningen til at blive arbejdet for iværksættere efter valget. I hvert fald hvis man skal tro en rundspørge blandt de opstillede kandidater, som organisationen ’Startup Borgen’ – en neutral non-profit forening, der arbejder for at promovere iværksætteri og innovation – har foretaget.

Når det kommer til talent og finansiering, som iværksættere og startupmiljøer selv angiver som afgørende for succes, er der bred enighed om, at forholdene skal forbedres efter valget.

”Det er min ambition at gøre Danmark til et foregangsland for iværksætteri, social opfindsomhed og bæredygtighed. Iværksættere er afgørende vigtige med hensyn til at skabe løsningerne på de udfordringer og kriser, vi står midt i: Klima- og miljøkrisen, jobs der forsvinder og behov for nye typer af arbejdspladser, der er både rummelige og innovative,” skriver Nilas Bay-Foged, som er opstillet for Alternativet i Østjyllands Storkreds, i forlængelse af rundspørgen.

Alternativet er dog langt fra det eneste parti, der ønsker at gøre noget for iværksættere efter valget. Kandidaterne, der har besvaret rundspørgen, er langt hen ad vejen enige om at styrke iværksætterne. Og de repræsenterer alle de opstillingsberettigede partier – 45 procent fra rød blok og 55 procent fra blå blok – pånær Stram Kurs.

Arbejdsudbuddet skal styrkes

Rundspørgen viser, at 84 procent af kandidaterne i høj eller meget høj grad vil arbejde for at øge udbuddet af kvalificeret arbejdskraft i Danmark efter valget. Og 4 ud af 5 kandidater ønsker at forbedre adgangen til medarbejdere med it- og digitale kompetencer.

”Jeg vil meget gerne være med til at styrke adgangen til kvalificeret arbejdskraft, men ikke hvis det betyder socialdumpning og løntryk på det øvrige arbejdsmarked,” tilføjer Marianne Bigum, som er opstillet for Socialistisk Folkeparti.

Samtidig ønsker 2 ud af 3 kandidater at sikre lettere adgang til kvalificeret arbejdskraft fra udlandet.

”Vi skal gøre alt, hvad vi kan, for at have tilstrækkelig kvalificeret arbejdskraft – både dansk og udenlandsk. Blandt andet gennem uddannelse og nedsættelse af beløbsgrænsen til 220.000. Vi skal have lavere skatter. Blandt andet skal de første 7.000 kroner, man tjener hver måned, være helt skattefri,” skriver May-Britt Kattrup fra Liberal Alliance.

Lille flertal for medarbejderaktier

Også når det kommer til finansiering for af iværksættervirksomheder, er der flertal for at arbejde mod at forbedre forholdene.

Et lille flertal på 58 procent ønsker at forbedre rammerne for medarbejderaktier i høj eller meget høj grad, mens lige over halvdelen er klar til i høj eller meget høj grad at arbejde for at sænke beskatningen på investeringer.

”Vi er i Danmark helt afhængige af, at iværksættere kan etablere og skabe en god ramme om deres virksomhed. Alt for mange iværksættere kommer aldrig i gang grundet manglende adgang til risikovillig kapital. Havde smeden fra Lem, der grundlagde Vestas, forsøgt sig i dag, var han blevet afvist. Dels på grund af “postnummeret”, dels på grund af bankernes manglende risikovillighed. Både finansieringsvilkår og beskatningsvilkår “dræber” alt for mange startups i fødslen. Det skal ændres, hvis vi skal blive en nation af vindende iværksættere,” tilføjer Steen Holm Iversen, der er spidskandidat for Liberal Alliance i Sydjyllands Storkreds.

Og at der særligt er behov for at finansiere iværksættere udenfor storbyerne, er hans kandidatkollega fra Socialistisk Folkeparti enig i:

”Der mangler mulighed for finansiering af nye virksomheder – især i udkantsområder. Om nødvendigt må vi stille en statslig kredit til rådigheden,” skriver Thorkil Olesen.

Hvem har snakket mest om iværksætteri i seneste periode?

Men én ting er løfterne om bedre iværksætter-vilkår, noget andet er, hvad der reelt kommer til at ske efter valget.

Mens det er svært at spå om fremtiden, har DR stillet en database til rådighed, hvor man kan søge på, hvad politikerne har sagt i folketingssalen gennem seneste periode. Vi har søgt på ordene ’Iværksætter’, ’Iværksætteri’ og ’Startup’ – her kan du se, hvilke fem politikere der har nævnt de tre ord mest:

1.627 gange er ‘iværksætter’ blevet sagt i alt
124 René Gade Å
94 Rasmus Nordqvist Å
76 Torsten Schack Pedersen V
74 Hans Kristian Skibby O
64 Karsten Lauritzen V

310 gange er ‘iværksætteri’ blevet sagt i alt
34 Rasmus Nordqvist Å
28 René Gade Å
19 Hans Kristian Skibby O
18 Joachim B. Olsen I
13 Karsten Lauritzen V

24 gange er ‘startup’ blevet sagt i alt
6 Anders Johansson C
3 Marcus Knuth V
2 Martin Henriksen O
2 Lisbeth Bech Poulsen F
1 Naser Khader C

Du kan selv søge videre her.

Gratis magasin:
Få "The Danish Startup Bible 2024" i indbakken!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY