You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Rumænske iværksættere vil gerne give tilbage til Danmark – men kan ikke finde medarbejdere

Stifterne af Novorésumé (fra venstre): Cristian Letai (CDO), Andrei Kurtuy (CMO) og Stefan Polexe (CEO).

Et studieophold har fået tre rumænske iværksættere til at stifte virksomheden Novorésumé i Danmark. Virksomheden omsætter allerede for millioner hver måned, og de vil gerne vokse virksomheden fra hovedkvarteret i København. De kan bare ikke finde nok it-talent i landet.

Et studieophold har fået tre rumænske iværksættere til at stifte virksomheden Novorésumé i Danmark. Virksomheden omsætter allerede for millioner hver måned, og de vil gerne vokse virksomheden fra hovedkvarteret i København. De kan bare ikke finde nok it-talent i landet.

Selvom Andrei, Stefan og Cristian alle tre er fra Rumænien, var det ikke før de begyndte at studere på Copenhagen Business Academy for syv år siden, at de mødte hinanden. Mødet har til gengæld fået dem til at blive boende. For sammen stiftede de i Danmark CV-platformen Novorésumé, der har næsten 2 millioner brugere over hele verden og en omsætning på ni millioner kroner sidste år.

”Danmark er et fantastisk land for startups, hvor man ikke bruger endeløse timer på papirarbejde og bureaukrati. Ud over de gode forretningsmuligheder og politiske rammer, så ønsker vi også at blive i Danmark, fordi vi gerne vil give noget tilbage til samfundet. Vi har været her som studerende og fået SU, og vi har haft gavn af det stærke sikkerhedsnet i form af sygehusvæsenet. Derfor føler vi også, at vi kan give noget igen ved at skabe vækst netop her,” siger Stefan Polexe, stifter og CEO i Novorésumé.

Startuppet har fået en trofast brugerbase og en solid indtjening uden at tage investorer ind, og er nu klar til at tage næste skridt i vækstrejsen med nye services ovenpå den CV-løsning, de allerede har udviklet.

Problemet er bare, at de ikke kan finde de rette it-kompetencer i Danmark – og det hæmmer væksten. Og den udfordring står de langt fra alene med.

IT-Branchen: Markedet er støvsuget

Manglen på tech-talent har i flere år været et problem for danske virksomheder, men nye tal fra IT-Branchen viser, at udfordringen ikke er blevet mindre. Næsten hver fjerde virksomhed angiver manglen på de rette it-kompetencer som den største barriere for vækst – over dobbelt så mange som angiver bureaukrati og manglende efterspørgsel som den største barriere.

”Efterspørgslen efter gode it-kompetencer er så stor, at markedet simpelthen er støvsuget. Det er et kæmpe problem for samfundet, at der ikke er nok mennesker til at løse de opgaver, som både det offentlige og erhvervslivet står med i forhold til den digitale transformation, vi oplever globalt lige nu,” siger Birgitte Hass, adm. direktør i IT-Branchen.

Næsten halvdelen af de adspurgte virksomheden har haft ledige stillinger, som det ikke lykkedes dem at besætte indenfor et år, hvilket har fået dem til at udskyde videreudvikling og innovation.

”Vi bliver nødt til at prioritere denne her udfordring både politisk, i erhvervslivet og på uddannelsesinstitutionerne. Ellers ender det med at blive en stopklods for den digitale udvikling, der skal være med til at løfte Danmark ind i fremtiden,” siger Birgitte Hass.

Fandt specialist i Spanien

Novorésumé har en ambition om at blive bedre til at bruge dataen fra deres millioner af brugere, og til at løse den opgave har de i længere tid søgt en udvikler. Men selvom de fandt fire passende kandidater til opgaven, lykkedes det ikke at ansætte nogen af dem, før de havde fundet job.

”Det er enormt svært at finde Data Scientists, før de store virksomheder snupper dem – selv studerende får jobtilbud med en løn på 60.000 om måneden. Det gør det enormt svært, når vi gerne vil have dem med på et test-projekt, før vi fastansætter dem,” siger Stefan Polexe fra Novorésumé.

Derfor blev løsningen at ansætte en udvikler i Spanien, som kommer til at hjælpe virksomheden med sin videreudvikling.

”Vi fandt en udvikler med de samme visioner og værdier som os, så det blev løsningen. Så må vi finde ud af, hvordan vi får det til at fungere remote. Vi kommer selvfølgelig til at kommunikere digitalt, men vi regner også med at komme til at flyve frem og tilbage, for generelt tror vi, at det er god ting, når udviklere, designere og marketingsfolk kan side sammen,” siger Stefan Polexe.

Knyttet til Danmark

Trods deres rumænske baggrund bliver de tre iværksættere i Danmark, fordi de vil give noget tilbage til samfundet som tak for uddannelsen og gode vilkår.

”Mange spørger os, hvorfor vi ikke starter en udviklingsafdeling i Rumænien. Men vi ønsker diversitet i vores virksomhed, fordi vi sælger til hele verden – stifterne er allerede fra Rumænien, og vi ønsker ikke at være en rumænsk virksomhed i Danmark. Vi ser os selv som en dansk virksomhed, selvom vi ikke snakker dansk på kontoret,” siger Stefan Polexe.

Efter syv år i Danmark er stifterne blevet knyttet til landet, og derfor håber de også, at de kan beholde så meget som muligt af virksomheden i landet.

”Det er egentlig ikke fordi vi føler os forpligtet til at blive i Danmark, men vi føler os velkomne her, og vi har været netværk her. København er et dejligt sted at være – både for forretningen og privatlivet, og vi ønsker ikke at flytte virksomheden andre steder hen”, siger han.

UGENS STARTUP: