You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Rokoko vælger Silicon Valley fra og rejser 19 millioner i Danmark: ”Vækstfonden kiggede mere langsigtet på vores planer”

Jakob Balslev, medstifter og CEO i Rokoko, sammen med virksomhedens Smartsuit på kontoret i San Francisco.

På bare fem år har det danske startup Rokoko med sin motion capture-teknologi bidt sig fast i Hollywood, og USA er i dag det største marked. Alligevel valgte virksomheden at rejse en investering 19 millioner kroner i Danmark.

På bare fem år har det danske startup Rokoko med sin motion capture-teknologi bidt sig fast i Hollywood, og USA er i dag det største marked. Alligevel valgte virksomheden at rejse en investering 19 millioner kroner i Danmark.

Da tre danske iværksættere for fem år siden satte sig for at skabe en motion capture-dragt, der kunne gøre det både billigere og nemmere at lave digitale bevægelser til film og spil, lignede det på overfladen en niche-gadget. Men dragten fik hurtigt stor udbredelse, tog kampen op med giganterne i den eksisterende Hollywood-industri og er nu fundamentet for en hurtigtvoksende virksomhed med venture-millioner i ryggen.

I første omgang lykkedes det Rokoko, som startuppet blev døbt, at sælge produkter for 800.000 kroner på Kickstarter. Den indledende succes førte til investeringer i den tocifrede millionklasse mens virksomheden åbnede kontor i både København og San Francisco. Og i dag er teamet vokset til 20 medarbejdere, mens kunderne tæller prominente navne som Sony, Microsoft, 20th Century Fox og senest superstjernen Lil Nas X, som alle sammen er sultne efter den danske virksomheds ”Smartsuit Pro”.

Læs også: Rap-stjernes nye musikvideo bruger motion-dragt fra dansk startup

Med en række sensorerne monteret på dragten kan Rokokos Smartsuit omdanne menneskelige bevægelser til en digital model der kan bruges til animation i film eller computerspil

På fem år er det danske startup blevet en førende spiller i Hollywood, og også spilindustrien er vilde med Rokokos evne til at digitalisere menneskelige bevægelser. Det er derfor heller ingen overraskelse, at investorerne flokkes om virksomheden, der fordoblede sit salg fra 2017 til 2018 og allerede nu omsætter for et tocifret millionbeløb.

Alligevel har virksomheden valgt danske investorer i investeringsrunden på 19 millioner kroner, der netop er blevet offentliggjort, som skal sætte endnu mere fart på væksten.

”Vi har haft møder med nogle af verdens absolut førende investeringsfonde her i Silicon Valley, og det er svært ikke at blive forført af tanken om de store succesvirksomheder, der har siddet i de samme lokaler. Til gengæld har vi oplevet, at det kan det være svært at mærke en klar forståelse og connection på tværs af kulturelle barrierer. Det var det, der blev vendt på hovedet efter første møde med Vækstfonden i Danmark,” siger Jakob Balslev, medstifter og CEO i Rokoko, som til dagligt sidder i Silicon Valley.

Investeringsrunden på 19 millioner føres an af VF Venture – Vækstfondens venturearm. Derudover er de eksisterende lead-investorer, North-East Venture og KickAss Capital, også med i runden, og så er der blevet plads til et markant navn i form af Thomas Visti, som tidligere har solgt robotvirksomhederne Universal Robots og MiR i milliardhandler.

Danmark forstod visionen

For de mest fremadstormende startups, bliver det danske marked hurtigt for småt. Og med foden godt og vel indenfor i USA, som allerede er Rokokos største marked, kunne en amerikansk investor virke som et oplagt valg.

Rokoko havde da også gode investor-kandidater på hånden i USA, som også passede på deres industri. Alligevel blev det Vækstfonden i Danmark, de valgte at lave en aftale med.

”Vi havde godt fået at vide, at Vækstfonden var interesserede, men havde ikke rigtigt haft dem på radaren, før vi lidt tilfældigt mødte dem til et event i København. Efter en kort snak aftalte vi at mødes, og på det møde kunne vi pludselig mærke, at dynamikken var en helt anden end vi var vant til i Silicon Valley,” fortæller Jakob Balslev.

Vækstfonden så det kun som noget positivt, at Rokokos hovedafdeling blev i Danmark – modsat amerikanske investorer, der meget naturligt gerne ville have virksomheden tæt på sig i USA.

”Vi var pludselig ikke foreigners, men i dén grad på hjemmebane, og de syntes, at det var en fantastisk historie, at vi var first-time-founders frem for garvede serieiværksættere. Snakken havde derfor fra start en mere direkte og naturlig tone,” fortæller Jakob Balslev.

Samtidig gjorde Vækstfonden det klart, at den ville stå skulder ved skulder med stifterne og kigge langsigtet frem for at ræse kortsigtet mod det store exit.

“Vi var mere afslappede og “os selv” i de møder. Jeg kunne mærke, hvordan jeg også var blevet lidt forført af “spillet” herovre i Silicon Valley og lidt var endt med at tilpasse vores planer efter, hvad investorerne vil have, og hvad andre virksomheder lykkes med. Det er jo super farligt, fordi man i den proces kan være i fare for at miste sig selv, sit udgangspunkt og sit firmas kerne – og det er jo i sidste ende det der er driveren, som lysten og inspirationen vokser ud af, og det der har bragt os til, hvor vi er,” siger Jakob Balslev.

På nuværende stadie var danske investorer altså det helt rigtige for Rokoko. Men medstifteren forventer stadig, at investorerne i en kommende og større runde kommer til at blive internationale og vokse ud af hans netværk fra de snart fire år som bosiddende i Silicon Valley.

Væksten kommer nu for alvor

Trods imponerende vækstrater – et fordoblet salg fra 2017 til 2018 – driver Rokoko stadig sit salg og marketing med et meget lille hold. Derfor skal 19 millioner fra Vækstfonden blandt andet bruges til at skalere den kommercielle del af virksomheden op, så der for alvor kan komme fart på væksten.

”2020 bliver året, hvor vi virkelig skal vende blikket fra teknologisk udvikling til kommerciel vækst. Hidtil har vores fokus ligget primært på at få hele vores produktlinje klar, og vi har investeret meget dybt i teknologi og udvikling og derfor også kørt den kommercielle side lidt mere håndholdt,” siger Jakob Balslev.

Med Motion Library har Rokoko bygget en markedsplads for digitale bevægelser som er en del af virksomhedens økosystem

”Vi har bygget en super kompleks produktlinje, hvor alle produkterne hænger sammen i et stort økosystem, og vi ville gerne have det hele klar, før vi for alvor trykkede på speederen. I år udruller vi de sidste brikker af vores platform og vi kan se, at vores eksisterende produkter er på et niveau nu, hvor brugerne elsker dem og kommer tilbage efter mere. Så nu skal der investeres i vækst,” siger han.

Ud over de nuværende partnere som tæller Unity og Autodesk har Rokoko dialoger med Netflix, Facebook, Disney, EA Games og Epic/Unreal, som nu skal omsættes til partnerskaber i rejsen mod at blive verdens førende virksomhed indenfor digitale bevægelser.

Samtidig begynder Rokoko med investeringen at udvide til nye industrier som sport og sundhed, hvor det at forstå og arbejde digitalt med menneskelige bevægelser også har et stort potentiale.

Det danske startup Rokoko indgår omfattende partnerskab med giganten Unity

Om Rokoko:

  • Rokoko blev grundlagt i København af Jakob Balslev, Matias Søndergaard og Anders Klok, hvor de tre grundlæggere skabte en sensor-baseret motion capture-dragt kaldet Smartsuit Pro
  • Ved at benytte sensorer frem for komplekse, optiske løsninger kan Rokokos smartsuit løse opgaven med at digitalisere menneskelige bevægelser til en brøkdel af prisen i forhold til det traditionelle udstyr på markedet, fordi Smartsuit kan betjenes af en enkelt person uden et tilknyttet studie.
  • Helt konkret står virksomheden både bag den sensorbaseret motion capture-dragt og verdens største markedsplads for menneskelige bevægelser, Motion Library. Læs mere om markedspladsen og samarbejdet med Unity her.

Er du investor - eller bare ekstra nysgerrig?

Tilmeld dig nyhedsbrevet "Investornyt", hvor du får portrættet af Ugens Startup med ekstra baggrundsviden og en oversigt over de seneste investeringshistorier i økosystemet lige i indbakken.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY