Robotgiganter bygger verdens ‘Cobot’-hovedstad for kvart milliard
Robotgiganter bygger verdens ‘Cobot’-hovedstad for kvart milliard

De to robotvirksomheder Universal Robots og Mobile Industrial Robots bliver samboer på på en 50.000 kvadratmeter stor grund skal de skabe fremtidens ‘Cobot’-hovedstad.

De to robotvirksomheder Universal Robots og Mobile Industrial Robots bliver samboer på på en 50.000 kvadratmeter stor grund skal de skabe fremtidens ‘Cobot’-hovedstad.

Det odensianske roboteventyr er næppe en fortælling der er gået manges næse forbi. De to virksomheder har skabt adskillige jobs og skaleret dansk robotteknologi globalt. Nu tilføjer de et nyt kapital til den imponerende fortælling om dansk robotteknologi og dens opblomstring.

Mobile Industrial Robots og Universal Robots har sammen købt en 50.000 m2 byggegrund på Energivej i Odense. Her vil de med finansiel opbakning fra deres amerikanske ejer, teknologikoncernen Teradyne investere en kvart milliard kroner i byggeriet af en cobot-hub i verdens ‘cobot-hovedstad’, Odense. Cobots er den slags robotter, der kan arbejde tæt sammen med mennesker og styrke både arbejdsmiljø og produktivitet.

”Danmark har et stærkt forspring på det globale marked for cobots. Derfor giver det rigtig god mening, at vi investerer ambitiøst i at bygge verdens største hub for cobots netop her i Odense. Jo stærkere et fagligt miljø og jo bedre faciliteter vi kan tilbyde, jo mere attraktivt er det for talenter fra hele verden at tage til Danmark for at arbejde med cobots,” siger Thomas Visti, CEO i Mobile Industrial Robots i en pressemeddelelse.

Generelt blomstrer hele den danske robotindustri i disse år. Opgørelser fra Robotics Alliance og Odense Robotics, viser at mere end 8.500 mennesker i Danmark nu arbejder for de 300 danske robotvirksomheder, heraf 3.900 alene på Fyn. Og det er ikke bare antallet af medarbejdere, der er i vækst. Danske robotvirksomheders samlede omsætning steg i 2018 til 18 mia. kr., og eksporten steg med til godt 10 mia. kroner. Disse tal skal ses i lyset af, at Danmark for blot 15 år siden reelt ikke havde nogen robotindustri.

Virksomhederne forsætter som separate selskaber, og målet er ikke at sammenlægge afdelinger. Formålet er at skabe et tiltrækkende miljø, som kan facilitere den fortsatte vækst, som forventes af de to virksomheder de kommende år. Der skal nemlig rekrutteres endnu flere for dygtige medarbejdere. MiR har ansat 100 nye medarbejdere det forløbne år, mens UR har ansat 280 de seneste to år. I dag har de to virksomheder henholdsvis 160 og 450 ansatte alene i Danmark, og i de kommende år forventer de begge fortsat at vokse.

Unik talentmasse i Danmark

Den danske automations- og robotklynge består af godt 300 virksomheder med 8.500 ansatte samt yderligere 10.000 medarbejdere hos underleverandørerne. Følger robotklyngen vækstprognoserne for robotbranchen, vil den ifølge det danske analysebureau Damvad nå en beskæftigelse på 25.000 ansatte i 2025.

Og Danmark har da også en helt særlig talentmasse i industrien.

“Markedet for cobots, hvor vi er markedsledende, har enormt potentiale og ventes at vokse til en samlet værdi på 80 milliarder kroner i 2030 ifølge analysehuset ABI Research. Efterspørgslen på danske cobots betyder allerede, at vi er ved at vokse ud af rammerne i vores nuværende domiciler i Odense både hos UR og MiR. Odense har en stærk talentmasse, og vi er derfor glade for, at vi har mulighed for at investere langsigtet i det unikke robotmiljø, vi har været med til at opbygge gennem de sidste 10 år”, siger Jürgen von Hollen, President, Universal Robots.

Hos Teradyne er der ét klart fokus: Ingen skal kunne indhente det forspring, som cobot-frontløberne har.

”Universal Robots og MiR går forrest i den globale cobot-revolution. De gør det muligt for virksomheder af alle størrelser at automatisere. Hos Teradyne fortsætter vi med at investere kraftigt i udvikling af nye produkter, løsninger og salgskanaler, og den nye cobot hub er en del af denne vækststrategi,” forklarer Mark Jagiela, CEO i Teradyne og fortsætter:

”Vi har fundet noget helt unikt i Danmark. Danskernes evne at udvikle innovativt industrielt design kombineret med deres stærke forretningssans er en perfekt kombination til at realisere potentialet på cobot-markedet. Danskernes sans for at udvikle brugervenlige robotter, der smidigt samarbejder med mennesker, har vi ikke set tilsvarende andre steder i verden,” konstaterer Mark Jagiela, CEO i Teradyne.

FLERE FRA COMMUNITY
Mest læste
This site is registered on wpml.org as a development site.