En trykpedal med potemotiv, et hav af ledninger og lodninger, en mikrobit-computer med tilhørende programmering og ikke mindst en laserskåret mini-katapult i træ med indbygget servomotor.
Opremsningen kan det lyde som ingredienserne til et genialt kup i en Olsen Banden-film, men faktisk er det nogenlunde ingredienserne til en hjemmebygget robot som Caroline Lorentsen, Johanna Høyer og Nina Volker fra 7. klasse på Vinding Skole ved Vejle står bag.
”Når hunden er alene hjemme, kan den godt finde på at bide i ledninger eller møbler. Derfor har vi lavet en pedal den kan trykke på, så den kan give sig selv en godbid, når den er alene hjemme,” forklarer Nina Volker.
Robotten, der kan gøre hunden glad, når den er alene hjemme, er udviklet i valgfaget ”Træning til fremtiden,” som de tre piger har haft sammen. Men samtidig er den en del af det store ’Shitty Robot Galla’. Gallaen løb af stablen i Spinderihallerne i Vejle i går, hvor 200 elever fra folkeskoler, efterskoler og gymnasielle uddannelser i området mødtes, for at fremvise deres opfindelser.
Sammen med Siemens Gamesa har FabLab Spinderihallerne stablet gallaen – og forløbet omkring det – på benene, for at øge interessen for teknikken. Og selvom der både var drenge og piger med på galla-dagen, var der lagt et særligt stykke arbejde for at få pigerne med.
En sund blanding giver bedre løsninger
Selvom de kvindelige studerende i dag er i flertal på danske universiteter, ser det anderledes ud, hvis man zoomer ind på STEM-uddannelserne. Her er det nemlig kun en tredjedel af de studerende, som er kvinder.
Derfor var det særlige fokus på at få piger med til ’Shitty Robot Galla’ også en af grundene til, at giganten Siemens Gamesa var medarrangør.
”Konceptet med Robot Galla er super sejt. Det viser jo, at teknologi både er sjovt og en dør til en verden af udfordringer og oplevelser, hvor pigerne sagtens kan være med på lige fod med drengene. Der er behov for dem i de tekniske fag, for de er en del af den vigtigste generation til at finde løsninger på klima- og miljøudfordringer,” siger Steffen Frydendal Poulsen, Head of Technology Development, Offshore, i Siemens Gamesa.
For hans eget vedkommende var det en nysgerrighed for, hvordan ting virker, der førte til, at han blev ingeniør. Og derfor var han glad for se samme nysgerrighed i de unge robotbyggere til robot gallaen.
”Det er fantastisk at se den formålsstyrede udvikling, hvor eleverne løser deres egne problemer. Man skal kunne se formålet, med det man laver – at det giver mening og gør en forskel. For det handler om at omsætte nysgerrighed til noget, der løser et problem,” siger han.
Læs også: Shitty Robot Galla: Robotter er også for piger
Han har selv været med til at ansætte en lang række nye ingeniører i udviklingsafdelingen for offshore-vindmøller i Brande over det seneste år, hvor der er stadig en overvægt af mænd i afdelingen. Selvom koncernen arbejder for ligestilling mellem kønnene, mener han da heller ikke, at fordelingen død og pine skal være 50/50 – men det er vigtigt, at der ikke kun kommer til at sidde mænd i afdelingen.
”Det giver en bedre dynamik, som fører til en mere helstøbt tilgang og i sidste ende bedre løsninger, når der både er kvinder og mænd i teamet,” siger han.
Den tekniske nysgerrighed pirres
En robot der kan skrælle gulerødder, en stol der kan vande blomster og en drinksblande-robot var nogle af de kreative påfund, som de 200 elever fremvist under gårsdagens ’Shitty Robot Galla’.
At forløbet har givet unge robotbyggere et kig ind i, hvordan de kan bruge nye, digitale teknologier til at løse problemer, er der ingen tvivl om. Men om godbids-katapulten allerede har lagt kimen til en fremtid som maskinbygger, var for de tre piger fra Vinding Skole lidt for tidligt at sige.
”Det ved jeg ikke. Men jeg har valgt faget, fordi jeg gerne vil lære nogle af de nye teknologier at kende, som jeg regner med at skulle bruge i fremtiden,” siger Caroline Lorentsen.
Missionen om at pirre deltagernes tekniske nysgerrighed ser altså ud til at være lykkes, og for de tre pigerne handler godbids-katapulten om mere end bare et flot design.
”Det er spændende at få noget, der ikke er levende, til at kunne gøre noget – sådan nogle lidt forunderlige ting,” siger Nina Volker.
Om FabLab Spinderihallerne
- Spinderihallerne drives af Vejle Kommune og er et af Danmarks største udviklings- og innovationsmiljøer, hvor kreative mikrovirksomheder, etablerede virksomheder, viden- og kulturinstitutioner samt det offentlige mødes og skaber vækst og forretningsudvikling gennem netværk, samarbejde og brug af hinandens kompetencer.
- Et af indsatsområderne er at ruste borgere, virksomheder og skoler til det 21. århundredes kompetencer. I Spinderihallerne findes et stort FabLab – et makerspace, hvor fokus er på digitale fabrikationsteknologier.
- Blandt andet er FabLab Spinderihallerne en del af Fablab@SCHOOL projektet, hvor der arbejdes med at sikre eleverne designtænkning og teknologiforståelse.
Om Siemens Gamesa’s SGRE Impact-program
- Siemens Gamesa Renewable Energy (SRGE) har lanceret et nyt globalt Impact-program, som gennem forskellige projekter skal gøre en positiv forskel i de udvalgte områder.
- Projekterne indstilles af Siemens Gamesas egne medarbejdere og er et initiativ til at engagere medarbejderne i det lokalområde, som deres afdeling ligger i.
- Alle projekter, der er tildelt midler fra SRGE Impact er vurderet ud fra deres evne til at arbejde med at løse globale udfordringer med fokus på FNs 17 verdensmål. “Robots – also for girls” er udvalgt på grund af projektets indsats på FN verdensmål nr. 5: Lighed mellem kønnene.
- SRGE Impact er et globalt initiativ og i alt er der indstillet 192 projekter fordelt på 39 lande. Heraf er kun 8 projekter udvalgt til implementering – heraf projektet “Robots also for girls”. Projektet er tildelt den maksimale støtte.