You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Roskildes tech-odysse: Fra telefonbokse til big data-analyser

@sebastian

En uge om året omdannes en græsmark udenfor Roskilde til Danmarks femte største by. Vi har taget en snak med it-chefen, der hvert år sørger for at etablere den tekniske infrastruktur.

En uge om året omdannes en græsmark udenfor Roskilde til Danmarks femte største by. Vi har taget en snak med it-chefen, der hvert år sørger for at etablere den tekniske infrastruktur.

Første gang den ikoniske orange scene var at finde på Roskilde Festivalen, var i 1978. Navne som Bob Marley, Gnags og en ung C.V. Jørgensen var på plakatten, og så var det første gang, Steen Bechmann Henningsen var med som frivillig.

Det er blevet til mange festivaler som frivillig siden, men da han for fem år siden blev tilbudt at bruge sin it-baggrund i jobbet som it-chef for festivalen, takkede han ja. Blandt meget andet er han ansvarlig for at dirigerer 300 frivillige it-eksperter og kabel-trækkere, der skal få infrastrukturen på plads inden gæsterne kommer.

“Vi har frivillige som kommer fra topjobs i it-branchen, og for dem er det en fed udfordring at komme ud af de trygge rammer og skabe en stor festival på kort tid – og med så skarp en deadline. Vi kan ikke bare udskyde det tre uger, fordi vi ikke er klar,” siger Steen Bechmann Henningsen, IT manager for Roskilde Festival.

Med syv kilometer fibernet under pladsen, 130 accesspoints til pladsens wifi og 1000 kasseapparater der skal kobles til nettet, og der da også sket en del, siden hans første frivilligtjans i 1978, hvor telefonboksene var den mest højteknologiske installation på pladsen.

Betaling: Kontantløs pragmatik

Man skal ikke mange år tilbage, før køer foran pladsens hæveautomater var almindeligt, fordi det ikke var alle boder, der tog imod Dankort. Men sidste år gik festivalen for første gang kontantløst. Samtidig blev kassesystemet ensrettet, så de hårde tal fra festivalen lynhurtigt kan opgøres.

“Nu kan vi lave afregning i næste uge og få den ud til foreningerne, så de kan få deres penge fra det afgiftsbaserede salg,” siger Steen Bechmann Henningsen.

Selvom festivalen introducerede det kontantløse samfund før resten af landet, er det stadig med en pragmatisk tilgang. Mobilepay er i år blevet droppet, fordi betalingerne tog for lang tid ude i boderne, og et forsøg med betalingsarmbånd med NFC-chips overfor de frivillige, blev aldrig til mere end et forsøg.

“Det er svært at forstå, hvorfor jeg skal taste mine oplysnninger ind i et nyt system, når jeg har et kontaktløst dankort i lommen. Vores tilgang er, at man betaler med det, man har,” siger han

Data: 50.000 smartphones gør festivalen klogere

Før smartphonen blev allemandseje, måtte festivalplanlæggerne nøjes med luftfotos fra pladsen, når forbedringsmuligheder til næste års pladsdesign skulle findes. Men takket være data indsamlet fra Roskilde Festivalens app, kan planlæggerne nu tegne et heatmap ud fra de 50.000 telefoner, der har sagt ja til at være med i data-programmet.

“Det er ikke helt live data, men det giver en god indsigt i, hvordan vi kan planlægge pladsen næste år. Heatmappet giver nogle indikationer af, hvor der er brug for forbedringer for at skabe det bedste festivalmiljø. Det har vi blandt andet brugt til at lave bredde hovedveje gennem campingområdet i år, så folk hurtigere kan komme rundt,” forklarer Steen Bechmann Henningsen.

Mere mobildata end Aalborg

“Den største ændring er jo nok i virkeligheden den måde, man kan mødes på nu. Da jeg startede, satte man en seddel op ved infocenteret, og man fandt alligevel aldrig hinanden. Nu er man jo hele tiden online og forbundet,” siger Steen Bechmann Henningsen.

At kunne sende en sms til Roskilde-vennerne var i sig selv en stor nyskabbelse – også selvom nettet ofte var så belastet, at det kunne tage timer at få beskeden igennem. Men med investeringer fra teleselskaberne og nye teknologier kan man nu livestreame video fra de forskellige koncerter, og det har for alvor sat smæk på kommunikationsforbruget under festivalen.

“Under Rolling Stones-koncerten i 2014 blev der en time før, en time efter og under koncerten brugt lige så meget mobildata, som der bliver brugt i Aalborg på en uge. Det siger lidt om skalaen,” fortæller Steen Bechmann Henningsen med et grin.

En af de få synlige beviser på den enorme infrastruktur, der hvert år rulles ud, er de tætplastrede telemaster rundt omkring på pladsen.
En af de få synlige beviser på den enorme infrastruktur der hvert år rulles ud er de tætplastrede telemaster rundt omkring på pladsen

Mere “big bang” end forsigtig tester

Nogle gange går festivalen foran samfundet, andre gange er festivalen en primitive storby, der kalder på mere pragmatiske løsninger. Men fælles for alle aktiviteterne på Roskilde Festival er, at de bliver ved med at teste ny tiltag.

“Vi er klart mest til at lave big bang, hvor vi tester nye ting live. For eksempel sidste år med kontaktløst, hvor vi indførte det på hele pladsen. Vi skal ikke prøve det af i et lille område, for jeg tror ikke på, at man får testet noget ordentligt, hvis ikke man gør det stort,” siger Steen Bechmann Henningsen.

Er du investor - eller bare ekstra nysgerrig?

Tilmeld dig nyhedsbrevet "Investornyt", hvor du får portrættet af Ugens Startup med ekstra baggrundsviden og en oversigt over de seneste investeringshistorier i økosystemet lige i indbakken.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY