Pia Lauritzen og Marie Mathiesen har mere end 15 års erfaring som konsulenter i ind- og udland og ved derfor, at fejlslagne interne projekter er en udbredt udfordring i store virksomheder – især, når det handler om forandringsledelse. En undersøgelse fra det amerikanske konsulentbureau Enki viser sågar, at op mod 70 procent af alle strategiske projekter fejler. For at ændre den dårlige statistik har de to danskere skiftet titlerne som organisationskonsulenter ud med tilværelsen som startup-stiftere.
Med en stor portion frustration i baggagen over de mange kuldsejlede projekter i store virksomheder fra ind- og udland, startede de i 2017 SaaS-startuppet Qvest. Kerneproduktet på platformen er et digitalt værktøj – et såkaldt ‘interaction survey’ – der er udviklet til at drive forandringsprocesser i større organisationer. I løbet af 2018 lykkedes det startuppet at rejse penge fra PreSeed Ventures, SEED Capital og Vækstfonden.
Nu lægger North-East Venture så den sidste check på 1.5 millioner i bunken. Den seneste investering er øremærket international ekspansion, der i første omgang peger pilen mod det nordiske og amerikanske marked.
“Virksomheden i resten af Norden ligner de danske med en flad struktur og åbent miljø, hvor der bliver lyttet til medarbejderne, hvis man får muligheden til det. Virksomheder på det amerikanske marked er meget digitale og klar til at tage alternative løsninger i brug og så er markedet derovre jo bare enormt,” siger Marie Mathiesen, der er CEOCEO betyder Chief Executive Officer og er den øverste leder i en virksomhed, ansvarlig for den overordnede strategi og ledelse. CEO’en rapporterer normalt ti More og co-founder i Qvest.
Væk med dyre konsulenter
I al sin enkelthed vender Qvest bøtten for interne spørgeskemaundersøgelser i store virksomheder. Gennem en SaaS-platform kan medarbejderne selv stille spørgsmål om et konkret projekt til hvem i organisation, de mener, det er relevant for. På den måde får man et indblik i, hvad der optager medarbejderne, fremfor hvad der optager ledelsen.
“Ved at bruge Qvest kan virksomheden lytte til medarbejderne istedet for at én råber til mange. Fra de brugere, der allerede er på platformen, kan vi se at forandringen bliver aktiveret og taget ind i teams. Vi ridder på en ledelsesbølge, hvor strategi skal drives ‘bottom up’. Man skal inkludere og lytte – mange siger det, men der ikke mange, der rent faktisk gør det. Det får de nu muligheden for med Qvest,” siger Marie Mathiesen.
Qvest bliver i dag brugt som værktøj hos store virksomheder som Maersk Drilling, Trivium og Maersk Tankers.
Ifølge stifterne af Qvest har forandringsledelse alt for længe været en analog disciplin, hvor der ofte bruges enorme ressourcer på at finde fælles fodslag med tidstunge workshops og dyre eksterne konsulenter. Men i mange tilfælde er den nødvendige viden og indsigt allerede tilstede i organisationen, og med den rette digitale platform kan de interne ressource udnyttes langt mere effektivt.
Vil lette byrden med kunstig intelligens
“Normalt betragter man ikke spørgsmål som data, det er kun svarene, der tæller. Men faktisk er spørgsmål en meget værdifuld datakilde. Ikke mindst i komplekse forandringsprocesser. Spørgsmål viser, hvad folk ved, hvad de ikke ved, og hvem de rækker ud til for viden. Qvest indfanger denne data i både kvantitativ og kvalitativ form, analyserer den og gør det nemt at videreformidle resultatet til organisationen,” siger Pia Lauritzen, der er medstifter og Chief Methodologist i Qvest.
Data om et givent emne indsamles gennem deltagernes spørgsmål og svar til hinanden. Foruden at bidrage med konkret viden, giver øvelsen indblik i, hvad deltagerne er optaget af, og hvordan de er forbundet. Data fra en et forløb genereres automatisk af platformen og en projektleder får overblikket serveret.
Men træerne vokser endnu ikke i himlen, for platformen har stadig sine begrænsninger, som Qvest har adresseret og som de vil løse med kunstig intelligens.
“Vi kan ikke lokalisere tendenser i spørgsmål/svar materialet og inddele dem i forskellige kategorier. Derfor er der en del analytisk arbejde, vi kan optimere for projektlederne. Derfor arbejder vi på at lette analysebyrden ved at udvikle kunstig intelligens til platformen,” siger Marie Mathiesen.