You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Private, danske investeringsfonde snuser til spilbranchens potentiale

Investeringslandskabet for spilbranchen i Danmark har været øde i et stykke tid, men det er måske i gang med at ændre sig. ‘Digital Devotion Games’ er en del af en ny generation af spiludviklere, og de har netop modtaget en tidlig investering fra Accelerace, som de vil bruge på at færdiggøre deres først spil kaldet “Project Tumble”. Billede: Digital Devotion Games / Project Tumble.

Den danske spilbranche har savnet dedikerede spilinvestorer siden Capnova lukkede. Bumble Ventures og Accelerace melder sig nu på banen, fordi branchen har ændret sig. Og de ser et enormt potentiale.

Den danske spilbranche har savnet dedikerede spilinvestorer siden Capnova lukkede. Bumble Ventures og Accelerace melder sig nu på banen, fordi branchen har ændret sig. Og de ser et enormt potentiale.

This article is also available in English.

Den danske spilindustri har produceret en række store og yderst lønsomme virksomheder over de seneste årtier. Alligevel er mængden af danske investorer, som har specialiseret sig i branchen, til at overse. Men det er måske på vej til at ændre sig.

Siden Bumble Ventures blev stiftet i september 2019 har fonden investeret i fem startups, hvoraf de fire er gaming-relaterede: Astralis, GamerzClass, svenske Hiber og senest Grid fra Tyskland. Egentlig ikke fordi de ser sig selv som en spil-fond, men fordi den medvind branchen har oplevet under corona har gjort det til en spændende sektor at investere i.

”Vi er jo en generalist fond. Vi har ingen særlige temaer, industrier eller markeder, som vi investerer i. Men der er ingen tvivl om, at 2020 har været et godt år for spilbranchen, og samtidig har vi en stærkt indgang til gaming spacet kva Better Collective-stifterne, som også er medstiftere af fonden,” siger Carsten Gjørtler Salling, Investment Manager i Bumble Ventures.

Carsten Gjørtler Salling, Investment Manager at Bumble Ventures.

Skovle og hakker

Bumble Ventures har åbnet op for gaming, og indtil videre er det blevet til investeringer i esport og platforme fremfor klassiske spilstudier. Og det er ikke tilfældigt.

“Vi har nogle holdninger til, hvad der er særligt interessant indenfor gaming-spacet, og også hvad vi ikke er så interesserede i – og det er traditionelle spilstudier. Det er dem, der er allerflest af derude, men vi føler ikke, at vi er de rigtige til at vurdere dem. Vi er generalister, og det er svært at finde successerne blandt de mange, som forsøger,” siger Carsten Gjørtler Salling.

Fonden vil dog gerne eksponeres for den hurtige vækst, som branchen oplever, men samtidig holde en risikoprofil, de kan håndtere. Derfor fokuserer Bumble Ventures i højere grad på infrastukturen omkring spilbranchen – som med GamerzClass, der sælger esports undervisning, og Hiber, som er en platform, hvor spillerne selv kan udvikle spil.

“I stedet for at investere i guldminerne, så investerer vi i hakker og skovle. Det er svært at vide, hvilken mine der finder guldet, men de har alle sammen brug for hakker og skovle,” forklarer Carsten Gjørtler Salling, som dog stadig holder en dør på klem for, at det kan ændre sig på et tidspunkt:

“Det er helt klart et risikospørgsmål, og vores selverkendelse er nok, at der er andre, der er bedre til at udvælge de rigtige spilstudier. Men der er mange investeringsmuligheder i spilstudier, og der er også nogle, vi går videre med, fordi det ser spændende ud. Så på et tidspunkt, kan det godt være, at vi laver en investering i et traditionelt studie. Vi har bare ikke fundet apettiten på det endnu.”

Nye forretninsmodeller gør det genkendeligt

Også Accelerace har for nyligt foretaget sin første investering i spilbranchen – en helt tidlig investering i spilstudiet Digital Devotion Games. Og det var ikke bare fordi spil-startuppet tilfældigt blev en del af et acceleratorprogram under Accelerace. Det er en helt bevidst beslutning om at interessere sig mere for branchen.

”Der er ikke så mange spiludviklere, der ser sig selv som startups, men det gør Digital Devotion Games. Det tiltaler mig, for det har noget at gøre med mindsettet. Og det er så voksende et marked, som er ved at blive modent. Det er ikke bare i drengeværelset mere – det er alle der spiller. Så markedet er også ved at ændre sig,” siger Michael Rohde Böwadt, Business Accelerator og Investment Manager i Accelerace.

At spilbrachen har fundet nye forretningsmodeller, har været afgørende for Accelerace. I dag behøver spil ikke længere være et enkeltstående køb som en film. Det kan også bygges op som “Games as a Service” (GaaS), der til forveksling minder om den “Software as a Service”-model, som investorere over hele verden flokkes omkring i disse år.

“Vi har tidligere ikke investeret i spil, da forretningsmodellen ikke har passet til vores strategi. Med skiftet til Games as a Service-modellen ser vi, at potentiallet er anderledes og potentielt stort, og vi forventer derfor, at vi kommer til at investere yderligere i GaaS-studios i fremtiden,” siger Michael Rohde Böwadt.

Og formår spiludviklerne at tænke dén slags forretningsmodeller ind tidligt, tror han også, de får lettere ved at tale venture fondenes sprog – og dermed tiltrække investeringer.

Michael Rohde Böwadt, Business Accelerator & Investment Manager at Accelerace.

Q&A: Vækstfondens forhold til spilindustrien

Med en forenkling af erhvervsstøttesystemet blev innovationsmiljøet Capnova, som fokuserede på blandt andet spil, lukket ned, og investeringskronerne blev lagt ind i Vækstfonden.

Vækstfonden har støttet virksomheder som Blast, Rokoko og Unity samt yder lån til mere klassiske spilvirksomheder. Men de har samtidig et langt breddere fokus på startups, end Capnova havde.

Vi har spurgt Erik Balck Sørensen, der er ansvarlig for Vækstfondens afdeling for direkte investeringer, hvordan har ser den statslige fonds rolle ift. spilbranchen.

– Hvad er jeres rolle som investor overfor spilbranchen?

“I Vækstfonden vil vi gerne være med til at drive innovation og nye teknologier. Her er spilbranchen interessant, fordi der er potentiale til at opbygge en danske styrkeposition. Vi har mange kreative virksomheder, der har behov for kapital til skalering, og vi har danske kapitalpartnere, der satser på spilinvesteringer. Her vil Vækstfonden gerne være brikken, der nogle gange kan få finansieringsløsningen til at gå op.”

– Hvilke særlige muligheder og risici ser i ved at investere i spilbranchen?

“Vi har talentmasse og gode uddannelser i Danmark, der giver os særlige muligheder for at skabe en styrkeposition på dette område. Her er Unity Technologies, Kiloo/Sybo, IO Interactive, Tactile Games og flere andre oplagte eksempler på virksomheder, der virkelig har formået at sætte Danmark på verdenskortet inden for dette område.”

– Branchen savner særligt mere risikovillig kapital til early stage. Er det en efterspørgsel i også oplever?

“Det kan være meget forskelligt, hvad virksomheder har behov for alt efter, hvilket stadie, de er på i deres udvikling. Early stage finansiering kan være en af vejene at gå, men vi har fx også flere spilvirksomheder i vores portefølje, der har modtaget lånefinansiering. Her tager vi altid en snak med virksomhederne om de forskellige muligheder.”

– Har i været gode nok til at overtage faklen fra Capnova efter de lukkede?

I Vækstfonden er vi med til at udvikle mange forskellige teknologier og virksomheder. Og vi holder selvfølgelig også øje med gaming. Der er mange muligheder for finansiering i Vækstfonden for spilbranchen, og vi har heldigvis også mange dygtige samarbejdspartnere, så vi sammen kan være med til at understøtte de mange spændende virksomheder.

Denne artikel er en del af temaet “Games as a Business 2021“. Du kan læse næste artikel i temaet her:

“De virksomheder, som laver virkelig fede spil, er alle sammen fra København?”

Gratis magasin:
Få "The Danish Startup Bible 2024" i indbakken!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY