You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Planday, Metro

Planday får kvart milliard i c-runde – men det var ikke skrevet i stjernerne

Det er en af de mere betydningsfulde skæringsdatoer for den danske vækstvirksomheder Planday. For det hører til sjældenhederne, at et dansk startup når til en C-runde, inden virksomheden er bliver opkøbt. Virksomheden buldrer afsted og har netop sikret sig en investering på mere end 261 millioner danske kroner – penge der skal bruges til at søge mod nye markeder. Datoen markerer også et stop i samarbejdet mellem de to stiftere da CTO Mikkel Benjamin Lomholt forlader Planday.

Det er en af de mere betydningsfulde skæringsdatoer for den danske vækstvirksomheder Planday. For det hører til sjældenhederne, at et dansk startup når til en C-runde, inden virksomheden er bliver opkøbt. Virksomheden buldrer afsted og har netop sikret sig en investering på mere end 261 millioner danske kroner – penge der skal bruges til at søge mod nye markeder. Datoen markerer også et stop i samarbejdet mellem de to stiftere da CTO Mikkel Benjamin Lomholt forlader Planday.

Planday har netop tiltrukket sig en af de største danske investeringer siden finanskrisen. Bag hovedparten af investeringen står svenske SEB, der første gang investerede i Planday i deres b-runde tilbage i 2016. Derudover har også svenske Creandum og franske Idinvest skudt flere penge i Planday.

Det seneste år er virksomheden vokset fra 120 til knapt 200 mand og alene i London er medarbejderstaben firedoblet på blot ét år og flere folk er på vej efter den nye investering.

Herhjemme har der været stille onkring Planday, der for alvor drog udenlands til den amerikanske østkyst i 2016. Men det er ikke fordi, man bevidst er fløjet under radaren.

”Det er lidt paradoksalt, at vi på den ene side nu er en af de startups, der har fået allerflest penge herhjemme. Og på den anden side er vi relativt ukendte i den brede offentlighed. Det hænger sammen med, at vi ikke er et consumer brand, men en mere nichepræget B2B-platform. Det er imidlertid noget, vi kommer til at ændre på, da vi med denne investering får brug for at besætte en lang række spændende stillinger i både København, London og i USA,” siger adm. direktør i Planday, Christian Brøndum.

Investorer som strategisk løftestang

Plandays software er i dag en global løsning for vagtplanlægning, der kan integreres med over 30 forskellige systemer. Selveste Apple har inkluderet virksomheden som en del af deres Mobility Partner Programme i selskab med store amerikanske virksomheder som Lightspeed og Intuit QuickBooks. Virksomheden har brugt deres investorer strategisk til at søge stærke partnerskaber.

”Vi samarbejder med investorer, som vi kan bruge som løftestang til at skabe stærke partnerskaber på nye markeder – såsom vores partnerskab med Apple. Det er afgørende, at investorerne kan hjælpe os ind på nye markeder. Vi tog investering fra Creandum fordi de er rigtig stærke i Norden og det havde vi brug for dengang. Både IdInvest og LeadX Capital Partners er store europæiske fonde og de har styrket vores position i Europa. Denne runde er ledet af SEB, der er en global aktør og det er der, vi er nu,” siger Anders Frederiksen, der er CSO og medstifter af Planday.

Når man går ind på et nyt marked, er det ofte som underdog. Man er oppe imod konkurrenters mange referencer i markedet. Derfor gik Planday efter nogle tunge partnerskaber, der kunne give en konkurrencemæssig fordel. Det har også været en af grundene til at man ikke er gået med en dansk venturefond i det tidlige stadie.

”Når man rejser penge første gang, så kan man sjældent vælge og vrage på kryds og tværs. Strategisk har vi altid gerne ville have nogle internationale investorer ind, fordi vi gerne vil være internationale. Det har været godt for os at starte med nogle nordiske investorer med internationale relationer, fordi de har en god forståelse for, hvordan man laver forretning i Norden og her er Creandum den fond, som vi vurderede havde den bedste struktur og erfaring,” siger Anders Frederiksen.

Kompleksitet har været en fordel

For Plandays vedkommende har der dog ikke været den store konkurrence på det globale plan. Der er mange nationale løsninger, men hvis man leder efter en global partner, så har Planday været det naturlige valg for mange virksomheder.

”Vi er den mest globale i vores branche og de amerikanske og engelske konkurrenter er kun til stede i engelsktalende lande. Kommer man deriomd fra Norden, så håndterer man implicit en anden kompleksitet, fordi man sidder på kryds og tværs af markeder. Vi har skabt en robust og omfattende platform, der omfavner forskellige lovgivninger og sprog. Det er der ikke andre leverandører, der tilbyder. Derfor er vi også attraktive overfor andre globale virksomheder,” siger Anders Frederiksen.

Det betyder også, at det amerikanske marked har været relativt ukomplekst for Planday. Markedet er ikke reguleret i samme grad som i Europa i forhold til overenskomster.

”Det er altså lidt lettere at komme fra et udgangspunkt hvor man har håndteret det komplekse og gøre det horisontalt i stedet for at gøre det den anden vej rundt. Derfor har det været lettere for os at skalere fra start,” siger Anders Frederiksen.

”Vi har været meget bevidste om, at arbejdsmarkedsregler og lønmodeller ikke er statiske. Vi ved, at hvert år sker der noget nyt. Det stærke ved vores produkt er vores integrationer og beregninger. Så på vores beregning af tillæg og markedsregler med mere, har vi gjort det meget generisk fra start af og bygget en dynamisk og robust platform, der skal kunne håndtere nye ændringer fra den ene dag til den anden,” siger CTO Mikkel Benjamin Lomholt.

Et skridt af gangen

I dag er Planday en global virksomhed og den nye investering skal sætte skub i den yderligere ekspansion. Men de to stiftere tænkte ikke på, at det skulle komme så vidt, da de stiftede virksomheden i 2004.

”Dengang var planen meget mere dansk forankret. Vi lavede mange projekter dengang og ambitionen med Planday var at sælge den til nattelivet i Danmark og til restaurationsbrancehen. Men det gik op for os, at mange industrier har brug for et system til at håndtere medarbejdere og timetal på en effektiv og transparent måde,” siger Anders Frederiksen.

Sammen tyggede de to stiftere på mulighederne og diskutterede jævnligt hvilke af deres projekter, der var det vigtigste for dem. Alle projekterne var SaaS-platforme, men ingen af dem var indenfor segmentet timeplanlægning og medarbejderhåndtering.

”Der gik nogle år før vi blev klare på, at vi ville være nordisk ledende. Næste skridt var at lave en strategi og vi begyndte at sætte baren højere som vi fik investeringer ind. Gennem samarbejdet med investorer blev det klart for os, at der ikke er nogen aktør, der dominerer verdensmarkedet. Så det kunne lige så godt være os som nogle andre,” siger Anders Frederiksen.

De sidste skridt i fællesskab

Udover en imponerende vækst markerer investeringen også en ny virkelighed. Medstifter i Planday Mikkel Benjamin Lomholt stopper som både CTO og bestyrelsesmedlem i virksomheden.

”Det har været en proces over periode på knap syv måneder siden. Vores nye CPO tager visionerne for Planday med videre og kan samtidig bidrage med en masse erfaring fra Salesforce,” siger Anders Frederiksen og fortsætter:

”Vi ser platformen som et stort økosystem af økonomisystemer, POS-systemer, lønsystemer, find and hire systemer, og der har vi en central rolle med medarbejderne i midten. Det er der også mange andre, der mener de gør, men vores strategi bliver at koble op til bedre spillere i markedet. Det er her Mikkel efterlader platformen og den næste tid kommer til at gå med at åbne vores platform op og selv bygge integrationer, men også lade partnere bygge integrationer til vores system for at gøre vores platform bedre,” siger Anders Frederiksen.

Gratis magasin:
Få "The Danish Startup Bible 2024" i indbakken!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY