Open Banking uden licens: Ny platform giver startups nem adgang til finansielle værktøjer
Open Banking uden licens: Ny platform giver startups nem adgang til finansielle værktøjer

Nordic API Gateway åbner i dag for sin nye platform ’Aiia’, som gør det nemt for startups og små virksomheder at komme i gang med at bruge ’Open Banking’ i sin forretning – uden først at skulle søge licens.

Nordic API Gateway åbner i dag for sin nye platform ’Aiia’, som gør det nemt for startups og små virksomheder at komme i gang med at bruge ’Open Banking’ i sin forretning – uden først at skulle søge licens.

Enhver virksomhed skal have adgang til at bruge kundernes finansielle data og gennemføre billige konto-til-konto betalinger i sin forretningsmodel. Det er nogle af løfterne bag EU-direktivet PSD2 og begrebet ’Open Banking’, som skulle få bankværktøjer til frit at flyde over og gøre gavn i andre brancher.

Indtil videre har det dog stadig krævet både et stort stykke udviklingsarbejde og en finansiel licens at komme i gang. Indtil videre. For i dag løfte scaleuppet ’Nordic API Gateway’ fra Aarhus sløret for en ny platform kaldet Aiia, som skal slippe innovationen løs.

Læs også: Rebelske fintechs bliver voksne. Men bliver de så bare “mere af det samme”?

“Open Banking har ikke være så ‘åben’, som vi havde forventet; vi har ikke set mange tredjeparts-registreringer i Danmark eller Norden. Med Aiia tager vi et nyt take på open banking i form af en ‘batteries included’-model,” siger Rune Mai, stifter og CEO i Nordic API Gateway, som står bag den nye platform, og uddyber.

”Der findes intet mere trist end at have brugt tid og energi på at åbne et produkt for at finde ud af, at du skal bruge 10 batterier, der ikke er inkluderet. Det er præcis sådan open banking fungerer i dag. Med Aiia får virksomheder lov til at komme i gang med Open Banking med det samme og i praksis slippe for de lange og vedvarende registreringsprocesser og udgifter, der kan være forbundet med PSD2.”

Rune Mai, Stifter og CEO af Nordic API Gateway og Spiir.

De første cases er online

Både startups og små virksomheder har haft mulighed for at få adgang til open bankning-værktøjerne siden PSD2 trådte i kraft i 2018. Men det har krævet licens fra Finanstilsynet. Licenser som både tager måneder at få på plads og nemt beløber sig til flere hundredetusinde kroner. Derfor har ’Open Banking’ heller ikke endnu sluppet den innovation fri på tværs af brancher, som begrebet har lovet.

På nuværende tidspunkt er det kun 10 danske virksomheder, der har registreret sig som enten kontooplysnings- (AISP) eller betalingsinitieringstjeneste (PISP). Men med Aiia-platformen kan de helt undgå at søge om licens, forklarer Jonas Vogt Rasmussen, som er VP for Partnerskaber i Nordic API Gateway.

”Det er jo absolut her, vi har allermest brug for at åbne op, og den nye løsningen henvender sig helt klart til mindre virksomheder. Vi stiller et API til rådighed for dem, som er utroligt simpelt at integrere. Vi fjerner kompleksiteten fra bankerne, og vi står for licensen. Det eneste virksomhederne skal komme med er deres business case og forbinde den til de finansielle data og muligheden for at udbyde konto-til-konto betalinger,” forklarer han.

Og at den gode ide bag Aiia fungerer i praksis har Nordic API Gateway allerede vist. Allerede inden den officielle lancering er løsningen nemlig integreret, testet og gjort til en del af produktet hos blandt andet Dinero, Visma, E-conomic og Pengeprofilen.

Nordic API Gateway samler bankernes API’er ét sted. Det gør Aiia sådan set også, men samtidig skruer den nye løsning ned for kompleksiteten, så det er nemmere at komme i gang for selv ikke-bankkyndige. Samtidig håndterer Aiia licensen hos Finanstilsynet for kunderne. (Sreenshot fra Aiias website.)

Forventer at ny innovation vil blomstre

Nordic API Gateway kan allerede se en række nye produkter og services for sig, når finansielle værktøjer flyder ud i andre brancher: Detailhandelen kan bruge finansielle data til at udvikle loyalitetsprogrammer, bogføringssystemer kan automatisere bankafstemning og onlinehandel kan implementere open banking-betalinger for at undgå dyre kortgebyrer.

Men Jonas Vogt Rasmussen forventer også, at vi kommer til at se helt nye ideer blomstre gennem Aiia – også ideer som Nordic API Gateway ikke selv har set komme. Simpelthen fordi platformen gør de nye muligheder langt mere tilgængelige for særligt mindre virksomheder.

Læs også: Fintech i alting: Finansielle værktøjer spreder sig til hele erhvervslivet

”Det er et utroligt unikt produkt som åbner en masse muligheder – og ikke kun for finansielle virksomheder. I stedet for at vente måneder på en licens, kan man i løbet af minutter have en test-løsning i gang – og i løbet af få dage være live med den,” siger han og fortsætter:

”Nu går vi fra et buzzword, som mange små virksomheder kender, til i stedet at kunne snakke konkrete usecases. Og jeg tror på, at de fede usescases opstår, når adgangen bliver givet – for så opdager virksomheder på tværs af brancher, hvad de kan bruge den her nye mulighed til.”

FLERE FRA COMMUNITY
Mest læste
This site is registered on wpml.org as a development site.