To brødres rejse fra København til Silicon Valley og en tre-cifret millionrunde
To brødres rejse fra København til Silicon Valley og en tre-cifret millionrunde

Det er ikke hver dag, at et danskstiftet startup lukker en Serie-D runde på 650 millioner kroner. Men det var præcis, hvad OneLogin gjorde sidste uge. Thomas Pedersen fortæller om rejsen til multimillionrunden, og forklarer hvorfor han ikke længere er CEO i virksomheden.

Det er ikke hver dag, at et danskstiftet startup lukker en Serie-D runde på 650 millioner kroner. Men det var præcis, hvad OneLogin gjorde sidste uge. Thomas Pedersen fortæller om rejsen til multimillionrunden, og forklarer hvorfor han ikke længere er CEO i virksomheden.

For Thomas Pedersen er store millionrunder ikke fremmede. I sidste uge landede OneLogin, startuppet han grundlagde sammen med sin bror, 650 millioner kroner. Og for år tilbage arbejdede han for en virksomhed, der rejste 450 millioner kroner, mens dotcom-bobblen stadig voksede.

Da bobblen sprang, sprang Thomas Pedersen på et fly mod det sydlige Californien, hvor han sammen med broderen Christian, der stadig boede i København, stiftede it-sikkerhedsstartuppet, OneLogin, i 2010.

“Vi var totalt ukendte som iværksættere herovre. Som om det ikke var nok, så var en  bosiddende i Danmark og den anden i Los Angeles. Det var ikke optimalt. Silicon Valley vil helst have at man er i Silicon Valley. Det er lidt ligesom som at lave en film. Der skal man også til Hollywood, for der er al talentet og ekspertisen,” siger Thomas Pedersen.

OneLogins service gør essentielt set virksomheder i stand at lade deres medarbejdere tilgå alle virksomhedens services og applikationer gennem et enkelt login – et såkaldt Single Sign-On (SSO). Men de to brødre var ikke de eneste, der var kommet på den ide, for små ti år siden.

“Ugen efter vi gik live, var der en anden virksomhed med samme ide, der rejste ti millioner dollars. Vi havde rejst 150.000 dollars på det tidspunkt. Det firma var Okta, der på grund af deres funding voksede sig store hurtigt,” siger Thomas Pedersen.

Det skulle vise sig ikke, at være første gang at Okta var et skridt foran de to danskere.

Op- og nedture i drømmenes dal

For at kunne følge med, flyttede de to brødre til Silicon Valley, og snart fulgte en række store kunder som Uber, Steelcase og Pandora Internet Radio, der ville have fat i det danske startups innovative produkt.

“Da vi landede i Silicon Valley var vi selvfølgelige svækkede i forhold til netværk, men det er relativt nemt at komme i gang med fordi folk er hjælpsomme. Jeg har selv hjulpet flere danske startups med introduktioner, og danskere har et godt ry herovre,” siger Thomas Pedersen.


Men selvom vejen hen til den seneste runde synes lineær, så understreger Thomas Pedersen, at det ikke helt forholder sig sådan.

“De fleste startups oplever op- og nedture, og OneLogin har ikke været undtagelsen. For eksempel havde vi for et par år siden en sikkerhedsbrist, der kostede os dyrt i momentum. Men vi klarede skærene ved at være meget transparente over for vores kunder. Set i bakspejlet er det kun meget få kunder, der forlod os på grund af den affære,” siger Thomas Pedersen.

“Nedturene er nok dem man husker tydeligst. Vi var også nede i to timer i 2014 – det var ret fælt. Men der er også mange lyspunkter, som når vi vinder en ny, stor kund. Det er en utrolig fornemmelse, når hele virksomhedne arbejder sammen om at lande stor fisk i lang tid, og det så lykkedes oveni,” siger Thomas Pedersen.

Han nævner at de for halvandet år siden landede Airbus som kunde, der nu har over 300.000 brugere på OneLogins service. “Det var en helt fantastisk oplevelse.” Det var omkring samme tidspunkt at Thomas Pedersen stoppede som CEO i virksomheden.

Fra CEO til IPO

SSO er stadig OneLogins primære use case, selvom der er blevet bygget et væld af services ovenpå. Men noget er fundamentalt anderledes. For der står ikke længere CEO i bunden af Thomas Pedersens emails.

“I 2017 begyndte vi at fokusere på at få større virksomheder som kunder. Derfor besluttede vi os for at finde en ny CEO, der var stærk indenfor go-to-market-strategier på det område. Min styrke er produktinnovation, og vi havde brug for en CEO, der kunne drive væksten,” siger Thomas Pedersen.

Læs også: Lod ny CEO overtage Vivino: ”Det er en virkelig svær ting at give slip”

“Det er sikkert ikke altid det rigtige at finde en ny CEO, men ofte er det. Og som en af virksomhedens største aktionærer er det også i min egen interesse at maksimere mit udbytte af de mange års arbejde. Da jeg mødte Brad, vidste jeg med det samme, at han var vores mand. Og så var det jo så let,” siger Thomas Pedersen.

Den nye mand ved roret Brad Brooks blev derfor CEO for små to år siden, mens Thomas Pedersen indtog rollen som CTO. På cirka samme tid blev den gamle rival Okta børsnoteret. Og den nye styrmand skal styre OneLogin i samme retning.

“Vi havde brug for en CEO, som kunne drive væksten hen mod en IPO. Når man har rejst venture capital, forventer ens investorer at få et udbytte på et eller andet tidspunkt og det kan kun ske ved at virksomheden bliver købt eller går på børsen,” siger Thomas Pedersen.

FLERE FRA COMMUNITY
Mest læste
This site is registered on wpml.org as a development site.