You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Økonomi, sundhed og klima: Ugens Startup guider forbrugerne til det rigtige køb i supermarkedet

Stifterne Benjamin og Sebastian har arbejdet på Optius det seneste år. De to mødte hinanden, mens de studerede i Esbjerg, men i dag har virksomheden hovedsæde i Fredericia.
Det kan være overvældende at tage det rigtige valg i supermarkedet – uanset om man tænker på bæredygtighed, sundhed eller pengepungen. Ugens Startup guider forbrugeren i den rigtige retning og skaber overblik ved automatisk at analysere deres kvitteringer.

Der er mange ting at overveje, når køleskabet skal fyldes nede i supermarkedet. Selvfølgelig er pris og kvalitet vigtigt. Det skal også helst være sundt. Og så er der selvfølgelig alle mærkerne med alt fra økologi og fair handel til klimabelastning og dyrevelfærd at forholde sig til.

Informationer der nok af – faktisk så mange, at det kan være en jungle at finde rundt i. Og det er netop her startuppet Optius fra Fredericia vil hjælpe forbrugeren med at finde vej.

”Vi er en forbrugerapp, som handler om at give indsigt til forbrugerne baseret på deres indkøb. Der er meget information derude i dag, men hvad er den til nytte, hvis ikke man kan bruge den til noget? Det er egentlig det, vi prøver at løse her,” forklarer Sebastian Lomborg Marshall, medstifter af Optius.

Startuppet løsning integreres med flere kvitteringstjenester, så kvitteringen fra indkøbet i supermarkedet automatisk importeres til appen. Herfra sorterer appen selv indkøbene, så brugeren detaljeret kan se, hvor pengene er blevet brugt; en slags Luksusfælden på steroider, hvor madbudgettet afsløres meget detaljeret.

”Vi har udviklet en kunstig intelligens der læser hver linje på kvitteringen – og kan finde ud af at den plantebaserede pølse skal i kategorien plantebaseret kost mens juice skal i alkoholfri drikkevarer. Så på den måde får brugeren indsigt i sit forbrug og kan finde ud af, om de faktisk spiser lige så sundt, som de går og tror,” forklarer Sebastian.

Optius er gratis for forbrugerne. Startuppet tjener penge ved at sælge markedsdata til virksomheder, så forbrugerne i sidste ende bedre kan få dækket deres behov i butikkerne.

Mere end bare pris

I de fleste husholdninger er madposten en af de største i budgettet, og Optius hjælper med at skære ud i pap, hvad der er brugt på slik, grøntsager eller alkohol. Og under udviklingen oplevede stifteren selv på egen krop, hvilke nye erkendelser dét overblik kan føre med sig.
”Jeg fandt ud af, at jeg havde brugt 800 kroner på bæreposer på ét år. I det store billede er det måske ikke så mange penge, men lige på bæreposer er det, synes jeg. Så fra den dag har jeg stort set altid husket mit indkøbsnet,” fortæller Sebastian.

I en tid med inflation og usikker økonomi er appen blevet et værktøj til at spare penge for en del af brugerne. Men Optius giver ikke kun et økonomisk overblik. Startuppet vil også hjælper brugerne med at få overblik over deres sundhed og klimabelastning med udgangspunkt i indkøbet. Og så viser appen også hvilken kemi, der er i de købte produkter, og om noget af det tidligere købte er blevet kaldt tilbage af Fødevarestyrelsen.

”De fleste vil gerne leve sundere og mere bæredygtigt. Men det er måske kun 1 ud af 10, der for alvor gør det, hvis man kigger på, hvad de putter i kurven,” vurderer Sebastian.

Første skridt til at ændre vaner

For startuppet handler det ikke kun om at give brugerne et økonomisk overblik. Den store mission med den brede budget-app er at skabe indsigter, der aktivt kan ændre vaner – uanset om målet er at blive mindre klimabelastende, at tabe sig eller at komme en livsstilssygdom i forkøbet.

”For at lave sine vaner om, skal man vide, hvad ens vaner faktisk er. Ved man det, og laver man samtidig nogle mål for forandringerne, så har man større mulighed for at komme i mål,” siger Sebastian.

Han opdagede selv sin egen vane med at købe for mange plastikposer, når der skulle handles ind, hvilket fik ham til at ændre vanen. Og på samme måde håber han, at appen vil få brugerne til at ændre vaner i stort og småt.

”De små valg man tager hver gang, man handler ind, betyder bare meget på det lange stræk. Ikke kun på pengepungen som med plastikposen, men også ift. sundhed og de grønne valg. Og der skal faktisk ikke så meget til. Når man kender sine vaner, kan man lave dem om – og det er det, vi gerne vil hjælpe med,” siger han.

Appen blev lanceret i september sidste år, og har siden fået 7.000 brugere ombord. Optius har netop fået tilsagn fra Innovationsfondens program Innofounder til at skalere og udvikle flere funktioner i appen.

Gratis magasin:
Få "The Danish Startup Bible 2024" i indbakken!

Samt de seneste nyheder og største historier om tech og startups direkte i indbakken hver torsdag!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY