Odense Robotics: Man kan ikke bare skabe en klynge
Odense Robotics: Man kan ikke bare skabe en klynge

Fyn kan noget specielt med robotter, som har ført dem helt forrest i feltet på verdensplan. Men successen har krævet nogle særlige forudsætninger i området, som man ikke uden videre kan kopiere – men kan understøtte.

Fyn kan noget specielt med robotter, som har ført dem helt forrest i feltet på verdensplan. Men successen har krævet nogle særlige forudsætninger i området, som man ikke uden videre kan kopiere – men kan understøtte.

Alle større, danske byer vil gerne have deres egen erhvervsklynge med et speciale, der kan sætte dem på landkortet. Faktisk er der tæt på 50 klynger i Danmark med speciale i alt fra offshore-industri til computerspil eller velfærd, som er organiseret i Cluster Excellence Denmark.

Erhvervsklyngerne lykkes med meget svingende held. Et af de succesfulde eksempler finder man i Odense, hvor startups det seneste årti har vokset sig til milliardforretninger der eksporterer topavanceret robotteknologi til hele verden.

Men hvordan kan det være, at lige netop Odense på så slagkraftig vis er lykkes med ikke bare at sætte sig på danmarks-, men verdenskortet, når det gælder robotteknologi?

Det obligatoriske messe-snolder blev selvfølgelig uddelt af selvkørende robotter, da Odenses første robotmesse, R18, blev afholdt midt i september.
Det obligatoriske messe-snolder blev selvfølgelig uddelt af selvkørende robotter, da Odenses første robotmesse, R-18, blev afholdt midt i september.

Klynger er noget organisk

Robothistorien i Odense går tilbage til Lindøværftet. Det stolte, gamle skibsværft, der i næsten et århundrede byggede skibe til Mærsk-koncernen. For 30 år siden begyndte værket nemlig at udvikle og investere i svejserobotter, der kunne effektivisere produktionen af de enorme skibe.

I 1997 donerede Mærsk 100 mio. kroner til Syddansk Universitet som et led i robotudviklingen, og det blev starten på Mærsk McKinney Møller Instituttet. Et institut der lagde kimen til dansk forskning i robotteknologi, lokkede eksperter på området til Fyn og i samarbejde med erhvervslivet for alvor skabte den know-how som stadig sidder fast i området.

Robotinstituttet på Syddansk Universitet og det spirende økosystem for robot-startups er tæt forbundet. Her ses bio-inspirerede robotter udviklet på universitet fremvist på R18 messen.
Robotinstituttet på Syddansk Universitet og det spirende økosystem for robot-startups er tæt forbundet. Her ses bio-inspirerede robotter udviklet på universitet fremvist på R-18 messen.

”Det er klart, at der gennem flere årtier er skabt og samlet knowhow og erfaring indenfor robotteknologi både i forsknings- og innovationsmiljøet samt hos virksomhederne. I starten var der fokus på robot-svejsning, men efter at Lindøværftet lukkede i 2012 er megen af den knowhow og kompetence blevet på Fyn og brugt til at skabe nye virksomheder,” siger Mikkel Christoffersen, forretningschef hos Odense Robotics.

At der var frigivet knowhow ved væftets lukning blev meget tydeligt, da erhvevsfremmeorganisationen Odense Robotics i 2014 gav sig til at undersøge miljøet. De forventede at finde i omegnen af 30 robotvirksomheder på Fyn, men det viste sig, at der var tættere på 70. Vel og mærke 70 virksomheder, der var startet før en erhvervsklynge havde set dagens lys.

“Man bygger ikke bare en klynge, det er noget der skaber sig selv. Men man kan understøtte og styrke de virksomheder og det økosystem, der er i forvejen,” siger Mikkel Christoffersen.

De seneste år er også drone-virksomheder begyndt at spire frem i det fynske robot-miljø.
De seneste år er også drone-virksomheder begyndt at spire frem i det fynske robot-miljø.

Pengene har fundet vej til Fyn

Universal Robotics gjorde for alvor opmærksom på det fynske robotmiljø, da virksomheden i midten af 2015 blev solgt for svimlende 1,9 milliarder kroner. Men virksomheden er langt fra alene om at have tilført kapital til robotklyngens økosystem. Det viser tal fra Invest in Odense.

“Vi står på skuldrene af Odense Robotics, der er den stærkeste cluster når det kommer til at kommercialisere hardware hurtigt. Da vi startede for tre år siden vidste vi ikke, at der ikke var en kultur for at investere i unge hardware-startups. Hardware koster mange flere penge end software eller IOT, og det koster penge at skalere. Men i dag har vi succeserne fra de seneste tre år at kigge tilbage på,” sagde Michael Hansen, Investment Manager for Seed and Venture Capital i Invest in Odense, da han snakkede om investeringer i robotmiljøet fra scenen til robotmessen R-18 i Odense.

Michael Hansen, Investment Manager for Seed and Venture Capital i Invest in Odense, på scenen under robotmessen R-18 i Odense.
Michael Hansen, Investment Manager for Seed and Venture Capital i Invest in Odense, på scenen under robotmessen R-18 i Odense.

Odenses inkubatormiljø for robotvirksomheder har de seneste år fostret mere end 30 startups, hvoraf seks er blevet til scale-ups og tre virksomheder er i kategorien, de kalder for ”grown ups”.

”Jeg tror det nemme svar på, hvorfor Fyn er blevet centrum for robotteknologi er, at vi har mere end 30 års historie med robotter. Det startede med skibsværftet og er fortsat med Mærsk Mc Kinney Møller Instituttet på SDU. Clusteret er blevet et brand, der tiltrækker værdi og skaber gode virksomheder,” sagde Michael Hansen.

Hjertet i økosystemet bliver

De store investeringer kan dog ikke stå alene. Skal økosystemet blive ved med at udvikle sig i den rigtige retning, hjælper det ikke, at succesfulde iværksættere trækker sig tilbage efter et stort salg.

”Salget af Universal Robots har blandt andet betydet, at en del af handlens exit-money er blevet reinvesteret i miljøet. Know-how, kapital og arbejdspladser er blevet i området og har bidraget til yderligere vækst,” siger Mikkel Christoffersen fra Odense Robotics.

Det seneste eksempel er iværksættervirksomheden Purple Robotics, der blev stiftet med penge og erfaring fra Universal Robots-salget. Vel og mærke med komplekse produkter, der ofte tager flere år at føre til marked.

”Det vi oplever nu, er at mange faktorer og initiativer spiller rigtigt sammen på det rigtige tidspunkt,” mener Mikkel Christoffersen.

I position til at blive verdensførende

Antallet af fynske robotvirksomheder er i dag vokset til over 120, og en række drone-virksomheder er også begyndt at spire frem.

Under robotmessen R-18 forklarede Roi Rodriquiez fra Robot Union, en paneuropæisk accelerator for robotvirksomheder, at acceleratoren er på vej til Danmark, efter kun at have været repræsenteret i Spanien og Polen.

”Vi har haft 300 ansøgere til acceleratorprogrammet, og 11 ud af de 40 virksomheder, der er nået til sidste udvælgelsesrunde, er danske. Det her er virkelig stedet at være indenfor robotics,” sagde Roi Rodriquez.

Og skal man tro Odense Robotics, så har det fynske roboteventyr endnu ikke nået toppen.

”Robot- og automationsklyngen forventes at vokse til 150 virksomheder og mere end 4300 jobs indenfor de næste par år. Ambitionen er at Odense vil spille en rolle i den næste industrielle revolution. Og jeg tror, vi har en virkelig stærk position til at lykkes,” siger Mikkel Christoffersen, Business Manager i Odense Robotics.

FLERE FRA COMMUNITY
Mest læste
This site is registered on wpml.org as a development site.