Ny rapport: De nordiske lande er frontløbere for Open Banking
Ny rapport: De nordiske lande er frontløbere for Open Banking

Norden har potentialet til at blive det mest succesrige open banking marked, og forbrugere og nye fintech-startups bliver vinderne. Det vurderer en ny rapport, som fintech-virksomheden Nordic API Gateway har fået udarbejdet.

Norden har potentialet til at blive det mest succesrige open banking marked, og forbrugere og nye fintech-startups bliver vinderne. Det vurderer en ny rapport, som fintech-virksomheden Nordic API Gateway har fået udarbejdet.

Finansverdenen har i årevis talt om en mere åben bank, hvor kunderne frit kan sende sin data mellem forskellige løsninger og på den måde skræddersy sit eget finansielle cockpit. Og noget tyder på, at drømmen om ‘Open Banking’ i disse år faktisk er ved at blive til virkelighed.

I en ny rapport, som det globale market research firma Ipsos Mori står bag, svarer mere end halvdelen af beslutningstagerne fra den finansielle sektor i Norden nemlig, at de har investeret i ny teknologi inden for seks måneder før den endelige frist for EU’s betalingsdirektiv PSD2. Et direktiv der sigtede på at slippe innovationen på bankmarkedet fri. Desuden har halvdelen allerede udviklet nye produkter og tjenester, hvilket indikerer hastigheden.

Og i følge Rune Mai, CEO og stifter af Nordic API Gateway, der har bestilt rapporten, er Norden da også særligt godt stillet til at tage føringen, når det gælder ‘open banking’.

“Norden har tilpasset sig open banking hurtigt, hvilket kan tilskrives en række forskellige elementer; regionen er allerede digitalt avanceret, og der er tillige et reelt ønske fra bankerne om at være åbne overfor fremskridt. I modsætning til mange andre steder i Europa har vi i Norden nok en meget samarbejdende og grundig tilgang, som bidrager til at skabe det perfekte miljø for netop open banking,” siger han.

Rune Mai, Stifter og CEO af Nordic API Gateway og Spiir.

Nye regler giver nye muligheder

EU-direktivet PSD2 sigter mod at skabe lige vilkår for betalingstjenester i hele Europa for at øge konkurrencen, innovation og effektivitet på markedet. Det kan være med til at skabe et paradigmeskifte indenfor finansielle produkter og tjenester til fordel for forbrugere og virksomheder.

I følge undersøgelsen ser hele 83 af de 101 adspurgte beslutningstagere det som en ny mulighed for deres forretning, og over halvdelen mener allerede, at lovgivningen har en positiv indvirkning på regionens økonomi.

“Introduktionen af ​open banking signalerer starten på den største transition, hvad gælder økonomiske datarettigheder i hele EU, og en ny æra af innovation. Den slags direktiver integreres ikke bare problemfrit i den daglige drift uden væsentlige ændringer i processerne, så det er ekstremt positivt at se, at organisationer i Norden i stedet for blot at sikre, at deres organisationer følger reglerne, allerede har udviklet åbne API’er, der fungerer godt, og kan bruges af både forbrugere og virksomheder,” siger Rune Mai fra Nordic API Gateway.

Selvom der er hård konkurrence om at være frontløber på den finansielle innovation, er 64 procent af de adspurgte af den opfattelse, at Norden ikke er bagud i forhold til de europæiske kolleger, når det kommer til innovation af finansielle produkter og tjenester.

Halvdelen af de adspurgte oplyser, at de allerede har implementeret ændringer i deres forretnings- eller produktstrategi, og 40 procent oplyser, at udviklingen af ​​nye produkter og tjenester vil have en stor indflydelse på deres forretningsresultater.

Forbrugere og nye spillere bliver vinderne

Næsten halvdelen er af den overbevisning, at forbrugerne vil være dem, der drager størst fordel af forandringerne, mens hver fjerde mener, at den helt store vinder bliver fintechs.

”Introduktionen af ​​PSD2 og open banking bør ses som en mulighed for vækst. Der kan udvikles et mere kundeorienteret og innovativt servicetilbud, ikke kun som en operationel nødvendighed. Vi skal være sammen om at udvikle dette marked i fællesskab – det muliggør større fremskridt end nogen anden regulering vedrørende finansielle data,” siger Rune Mai.

Undersøgelsen viser også, at der ikke er nogen tvivl blandt de interviewede om, at finansielle institutioner, der åbner deres betalingsinfrastruktur og kundedata op for tredjepart, vil ændre erhvervslandskabet i Norden. Nu ud af ti forventer, at flere startups ser dagens lys, ligesom langt startedelen forventer, at der vil være en stigning i AI-teknologi – og dermed også i konkurrencen på markedet.

”For at skabe de fremskridt, vi ved, at dette marked er i stand til, har vi brug for en ’digital first’ tankegang. Først da vil vi virkelig forstå, hvordan man skaber fordele både i virksomheder og hos forbrugere. Fintechs er naturligvis klar til det, men resten af ​​industrien skal følge efter. Og ’digital first’ betyder ikke at opbygge en helt ny mobilbankvirksomhed men i højere grad at bygge intelligent videre på, hvilke teknologiske løsninger der allerede eksisterer,” siger Rune Mai.

Rapporten kan læses i sin fulde længde her.

FLERE FRA COMMUNITY
Mest læste
This site is registered on wpml.org as a development site.