Ny rapport: Corona-krisen kan koste startup-investeringer for 193 mia. kroner
Ny rapport: Corona-krisen kan koste startup-investeringer for 193 mia. kroner
@Redaktionen

Investeringsfaldet efter Corona-krisen har været voldsomt i Kina, viser en ny rapport fra Startup Genome. Bliver trenden global, kan det koste mange milliarder investeringskroner.

Investeringsfaldet efter Corona-krisen har været voldsomt i Kina, viser en ny rapport fra Startup Genome. Bliver trenden global, kan det koste mange milliarder investeringskroner.

På de to månder hvor Corona ramte Kina, er mængden af investeringer fra venture capital-fonde faldet med mellem 50 og 57 procent. Det viser en ny rapport fra den internationale research-virksomhed Startup Genome, som har specialiseret sig i startup-verdenen.

“Hvis sådan et fald sker globalt, endda bare i to måneder, vil investeringer for 28 milliarder dollars (ca. 193 mia. kroner red.) mangle i 2020 med dramatiske konsekvenser for virksomheder til følge,” skriver Startup Genome i sin rapport.

Det er selvfølgelig ingen naturlov, at investeringsmønstret i resten af verden kommer til at følge mønstret i Kina. Men det giver alligevel et tegn på, hvor voldsomt investeringer i startups kan blive ramt.

Kan gå endnu værre

Hvis faldet i investeringer kommer til at strække sig ud over de to måneder, som man har taget udgangspunkt i efter at have kigget på tallene i Kina, og vi går ind i en decideret recession, kan tabet af investeringer blive langt voldsommere.

Startup Genome har kigget på de seneste to recessioner i 2001 og 2008 og sammenlignet med den nuværende økonomiske situationer.

“I de tilfælde faldt den totale mængde af VC-investeringer mellem 21,6 og 29,3 procent over tolv måneder – svarende til et fald på op til 86,4 milliarder dollars (ca. 600 mia. kroner red.) i globale VC-investeringer, når det holdes op mod vores nuværende kontekst,” står der i rapporten.

Og i de to foregående recessioner tog det markedet mellem et og tre år at komme sig.

Det positive fra en krise

Mens tallene tegner en mørk fremtid for startup-scenen, har de to tidligere recessioner dog ikke kun ført noget dårligt med sig, skriver Startup Genome.

Mens den samlede investeringsvolumen faldt under tidligere tilbageslag i markedet, blev der nemlig investeret mindre beløb i flere virksomheder.

“Det tyder på, at virksomheder som drives effektivt, kan få nemmere ved at rejse kapital efter en recession, dog med lavere værdisætning og færre midler rejst,” står der i rapporten.

Det tilføjes desuden, at over halvdelen af Fortune 500-virksomhederne er startet, mens markedet var presset, og over 50 tech-unicorns – med en samlet værdisætning på 145 mia. dollars – blev stiftet under krisen i 2008-2009. Blandt andet Airbnb som kom til verden fordi stifterne gerne ville tjene lidt ekstra, som kunne bruges til at betale husleje.

FLERE FRA COMMUNITY
Mest læste
This site is registered on wpml.org as a development site.