voi technologies løbehjul header
De orange el-løbehjul fra Voi Technologies har siden starten af året været at finde i Københavns gader. Med en frisk investering på 200 millioner kroner er den svenske virksomhed gearet til at fortsætte den eksplosive ekspansion.
Ny mega-investering til løbehjuls-startup: By-samarbejde er nøglen til succes
Ny mega-investering til løbehjuls-startup: By-samarbejde er nøglen til succes

Svenske Voi Technologies, som slap sine el-løbehjul løs i København i starten af året, har netop rejst yderligere 200 millioner kroner til ekspansion. Nøglen til succes er ifølge startuppet at samarbejde med de byer, de indtager.

Svenske Voi Technologies, som slap sine el-løbehjul løs i København i starten af året, har netop rejst yderligere 200 millioner kroner til ekspansion. Nøglen til succes er ifølge startuppet at samarbejde med de byer, de indtager.

Mens deleplatforme som Uber og Airbnb har vundet forbrugernes hjerter, så har de disruptive, teknologiske platformes frembrusende ekspansion også mødt modstand.

Berlin indførte i 2016 forbud mod at udleje sit private hjem på Airbnb. Og Uber har forårsaget voldsomme demonstrationer flere steder i Europa – og efter en kort periode forlod Uber Danmark i 2017 med anklager om at faciltiere pirattaxaer.

Derfor tager svenske Voi Technologies, der i starten af året kom til København, også samarbejdet med lokale myndigheder alvorligt, før de stiller udlejningen af deres el-løbehjulsflåde til rådighed i en ny by.

“Nøglen til den succes, vi har haft til dato, er at samarbejde med by-myndighederne over hele kontinent, inklusiv udviklingen af Code of Conduct i Stockholm, der hjælper byens forskellige scooter-sharing operatører med at samarbejde mere sikker og effektivt,” udtaler virksomheden til Techcrunch.

Den strategi har indtil videre båret frugt for virksomheden. På tværs af en række europæiske storbyer har Voi Technologies samlet en brugerskare på 400.000 løbehjulsryttere, som har betalt for mere end 750.000 ture. Og det har nu sikret dem en investering på knap 200 millioner kroner – bare få måneder efter den seneste investeringsrunde på 330 millioner kroner.

Respekt for byen uden at rode

“Respekt for byen” og “uden at rode” var to nøglesætningen den svenske virksomhed slog på, da den i starten af året ville til Danmark. Løbehjulene fra virksomheden skal nemlig bare låses op med en app, og er altså en “fri flåde” uden fast base – med tilhørende risiko for at blive til rod i bybilledet.

“Vi ved, at andre aktører er kommet i karambolage med myndigheder i nogle af de europæiske byer. Vi etablerer os i København i partnerskab med byen. Derfor har vi også ventet på, at lovgivningen er kommet på plads. Vi har arbejdet på partnerskaber med erhvervsdrivende i byen, og vi har tilpasset parkeringszonerne for vores scooters efter kommunens retningslinjer for cykelparkering. Løbehjulene skal forbedre mobiliteten for byens borgere og ikke forværre fremkommeligheden for andre trafikanter,” sagde Eric André, Country Manager i Voi Danmark, til Ingeniøren ved lanceringen i Danmark.

Selvom der var tvivl om, hvorvidt tilladelsen egentlig var faldet på plads med kommunen, har virksomheden siden lanceringen opereret uden de store protester. Virksomheden lover da også, at den gennem teknologien vil nudge brugerne til at parkere el-løbehjulene forsvarligt i de tilladte zoner.

Mega-investeringer i kampen om mikromobilitet

Når Voi Technologies bare tre måneder efter en Serie A-runde på 330 millioner kroner har rejst yderligere 200 millioner kroner, er det et godt eksempel på hvor glødende hot markedet for mikromobilitet er. Og i øjeblikket føres markedet an af el-løbehjulene.

Herhjemme har Donkey Republic for nyligt landet en investering på 30 millioner kroner, der blandt andet skal bruges til at inkludere el-løbehjul i deres cykelflåde.

Læs også: VC’s og angels investerer 30 millioner i Donkey Republics delecykler

Det samme gælder internationale løbehjuls-startups: Startuppet Flash, som har base i Berlin, rejste i starten af året 410 millioner kroner, ligesom Wind Mobility og Tier har rejst henholdvis 145 og 185 millioner kroner.

Og fælles for investeringer i de mange fremadstormende startups: Pengene skal bruges på at ekspandere flåden, indtage nye byer og i sidste ende vinde markedet for mikromobilitet.

FLERE FRA COMMUNITY
Mest læste
This site is registered on wpml.org as a development site.