You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Ny light-bestyrelse skal sikre, at flere virksomheder får den rigtige sparring

@sebastian

En bestyrelse eller et advisory board er guld værd for unge virksomheder, men det kan være omstændigt at komme igang. Derfor lancerer startuppet nBoard nu et light-format kaldet ‘Preboards’, så det bliver lettere at komme igang med at få sparring.

En bestyrelse eller et advisory board er guld værd for unge virksomheder, men det kan være omstændigt at komme igang. Derfor lancerer startuppet nBoard nu et light-format kaldet ‘Preboards’, så det bliver lettere at komme igang med at få sparring.

Litteraturen på området er krystalklart, og de fleste startups ved det jo egentlig også godt: En bestyrelse eller advisory board er en rigtig god investering for virksomheden.

Alligevel kan det være svært at få det sat igang. “Bestyrelse” har lidt en klang af jura og administrativt bøvl, og selvom advisory boardet er en mere løs konstellation end bestyrelsen, kan også det være en for stor forpligtelse for en lille, nystartet virksomhed.

“Jeg tror egentlig ikke, at der er mange tilbage, som betvivler værdien ved at få den rette sparring. Det er mere et spørgsmål om at prioritere den tid, det tager at komme i gang. Problemet starter allerede ved rekrutteringen, hvor mange virksomheder ikke har afklaret hvilke kompetencer, de har brug for. Dernæst er der alt det praktiske vedrørende afholdelsen af møder samt honorar-forhold,” siger Joakim Bruchmann.

Han er CEO og medstifter af virksomheden nBoard, som har skabt Danmarks største digitale rekrutteringsplatform, der allerede har forbundet bestyrelseskandidater med 120 virksomheder.

Læs også: Ugens Startup: “Bestyrelsen skal ikke være en kaffeklub”

Nu vil startuppet, der blandt andet har serieiværksætter Martin Thorborg bag sig, gøre det endnu nemmere at komme igang med at få sparing. NBoard har nemlig netop lanceret en slags light-udgave af bestyrelsen, som de kalder “Preboards”.

Speed dating inden ‘voksen-bestyrelsen’ sættes

Med Preboards får virksomheder mulighed for at afholde et enkelt møde med kandidater, de selv vælger blandt ansøgerne fra nBoard-platformen. Agendaen vælges og præsenteres af virksomheden selv, mens nBoard hjælper med at facilitere mødet. Og efter mødet vil preboardet igen opløses, medmindre virksomheden vælger at fortsætte samarbejdet med én eller flere deltagere.

Den første virksomhed, der har prøvet kræfter med det nye format, er Grafikr. I forbindelse med en udenlandsekspansion er virksomheden ved at skifte ejerform til et A/S, og dermed skal de også snart have en rigtig bestyrelse.

”Vi ser ‘Preboard’ som en form for speed dating, der forhåbentligt skal føre til et godt og langvarigt forhold med en håndfuld af de udvalgte kandidater efterfølgende. Vores virksomhed er kun fire år gammel, og vi har stadig meget at lære – og mange fejl at begå. Men med ‘Preboard’ får vi adgang til nogle profiler, som har 20 års erfaring og stor viden,” siger Erik Holflod Jeppesen, partner i Grafikr.

Preboardet giver altså virksomhederne mulighed for at prøve kræfter med en professionel bestyrelse eller et advisory board på uforpligtende vis, og det er netop hele idéen bag det nye koncept.

Bestyrelsen som begreb skal re-brandes

En bestyrelse kan under de rette omstændigheder give toplinjen et boost på mellem 20 og 40 procent. Alligevel er det kun omkring 20 procent af danske anpartsselskaber med mellem 10 og 49 ansatte, der har en bestyrelse. Det konkluderede en rapport fra CBS sidste år.

NBoard håber, at det nye initiativ kan gøre det både lettere og mere uforpligtende at komme igang, så flere virksomheder tager springet og får mere sparring udefra. Og hvis “bestyrelse” lyder for støvet, kalder stifteren det gerne noget andet:

”Mange er skræmte af terminologien, men så lad os kalde det hvad det er: Mentorer, sparring med eksperter eller noget helt tredje, for det er ret beset det som et advisory board eller en bestyrelse er til for. Mange andre har lavet dine fejl før, så hvorfor ikke lytte? Dem der er ydmyge omkring egne evner, får tilført en enorm værdi via denne sparring,” siger Joakim Bruchmann.

Den tilgang har man netop brugt hos Grafikr, som i flere år har haft eksterne sparringspartnere:

“Vi har i 2019 haft stor glæde af et advisory board, som bestod af flere prominente erhvervsprofiler. Når vi får friske øjne på udefra, som kigger på Grafikr fra helikopter-perspektiv, giver det en kæmpe værdi. Det handler om at komme ud af hamsterhjulet til tider, så man ikke kun arbejder i virksomheden – men også på virksomheden, og netop det kan en bestyrelse eller et advisory board hjælpe med,” siger Erik Holflod Jeppesen.

Er du investor - eller bare ekstra nysgerrig?

Tilmeld dig nyhedsbrevet "Investornyt", hvor du får portrættet af Ugens Startup med ekstra baggrundsviden og en oversigt over de seneste investeringshistorier i økosystemet lige i indbakken.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY