De vigtigste fagforeninger og a-kasser for iværksættere
De vigtigste fagforeninger og a-kasser for iværksættere

Fagforeninger og a-kasser kontra iværksætteri og innovation. Rent intuitivt virker det et dårligt match. Men en ny analyse viser at – nogle af – de gamle institutioner kan hjælpe iværksættere med alt fra marketing til økonomistyring.

Der er mere end 120 fagforeninger og a-kasser. Langt de fleste henvender sig til lønmodtagere, men et mindretal har også tilbud til iværksættere ved siden af, og så er der dem, der udelukkende fokuserer på iværksættere. IDA og Business Danmark bliver særligt fremhævet.

“At melde sig ind i en fagforening og a-kasser, er noget mange iværksættere enten glemmer eller sparer væk på, et – måske – stramt budget. Men faktisk fandt vi overraskende mange gode tilbud og services rettet mod iværksættere, da vi foretog vores analyse”, forklarer Claus Bermann, direktør for skift-a-kasse.dk, som står bag analysen.

“Hvis du ikke sælger kan alle ens egenskaber være ligegyldige”

Sean Ellis, CEO og founder af Growthhackers, har analyseret over 100 startups og fundet ud af at hvis under 40 procent af forbrugerne ikke ser dit produkt som uundværligt, så ser det sort ud for dit startup. Men det kræver salg og marketing før man når dertil.

Nogle fagforeninger, som eksempelvis Business Danmark, har særlig fokus på salg og marketing. De kan hjælpe dig med at finde de rigtige salgskanaler og få styr på de vigtige processer inden for markedsføring. Kasper Rubæk, CCO ved Business Danmark udtaler i forbindelse med analysen:

“Uanset om du er ingeniør, IT-uddannet eller noget helt tredje, så er gode salgs- og marketingegenskaber altafgørende for at få succes i et moderne marked. Det er her langt de fleste støder på grund, når de starter deres egen iværksættervirksomhed. Mange har en fremragende idé, brænder 100% for deres firma og besidder en essentiel faglig ekspertise. Men hvis man ikke formår at få sit produkt eller service ud på markedet, så kan alle ens egenskaber være ligegyldige.”

Med lov skal iværksætteri – og patenter – bygges

De fleste iværksætter-fagforerninger tilbyder juridsk rådgivning, men nogle steder får man indførsel i generelle regler og lovgivninger, hvorimod andre kan tilbyde decideret rådgivning. Nogle fagforerninger tilbyder både juridisk sagsbehandling og advokatbistand. Ingeniørforerningen i Danmark, IDA, har et særligt fokus på rådgivning indenfor jura.

“IDAs jurister og advokater giver juridisk rådgivning til dig, der er selvstændig, freelancer eller har en startup virksomhed. Som medlem rådgiver vi dig blandt andet i forhold til opstart, ejerforhold og organisering og meget andet. Vi gennemgår konsulentaftaler og ejeraftaler, og vi hjælper med juridiske spørgsmål i forhold til etablering og ansættelse af dine første medarbejdere,” udtaler Louise Gjellerup Ulrichsen, som er advokat i IDA.

Læs mere: Opfindere: Sådan undersøger du, om din idé allerede er patenteret

I analysen bliver IDA også fremhævet når det kommer til patentering. Fagforeningen tilbyder patentrådgiving i samarbejde med firmaet Awapatent.

Få styr på forsikringen og økonomien med fagforeningen

Hvis du ikke er begyndt at bruge en regnskabsservice, så kan de fleste fagforeninger tilbyde hjælp til økonomistyring. Uagtet om det drejer sig om budgetter, adgang til regnskabssystemer og rådgivning omkring skat og moms. Ofte vil sidstnævnte være i samarbejde med et revisionsfirma.

En meget populær tjeneste blandt fagforeningerne er inkassoservice. Her kan iværksættere få hjælp til at inddrive gæld hos dine kunder eller partnere som har svært ved at overholde betalingsfristen.

Slutteligt kan dit startup have et behov for særlige erhvervsforsikringer, der kan være påkrævet ved lov, det kan fagforeninger ofte også hjælpe med.

Der er ialt 16 fagforeninger og a-kasser i Danmark, som tilbyder services rettet mod iværksættere. Dem og analysen finder du her her.

FLERE FRA COMMUNITY
Mest læste
This site is registered on wpml.org as a development site.