Nu bliver kunstig intelligens tilgængelig for tømrermester Jensen – og alle andre
Nu bliver kunstig intelligens tilgængelig for tømrermester Jensen – og alle andre

Et nyt projekt mellem Alexandra Instituttet, Aalborg Universitet og fire vidt forskellige virksomheder skal gøre kusting intelligens til allemandseje for virksomheder på alle niveauer. 

Et nyt projekt mellem Alexandra Instituttet, Aalborg Universitet og fire vidt forskellige virksomheder skal gøre kusting intelligens til allemandseje for virksomheder på alle niveauer. 

De seneste års udvikling inden for kunstig intelligens har sat gang i en industriel udvikling, der kan vende op og ned på vindere og tabere i den globale konkurrence. Det gælder især inden for deep learning, der er en teknik, som bruges til billedanalyse og talegenkendelse inden for en lang række områder. Det gælder lige fra analyse af medicinske billeder til at inspicere revner i beton.

Det er især it-giganter som Google, Facebook og IBM, der har sat sig tungt på markedet for kunstig intelligens. Men de har også demokratiseret teknikkerne, og gjort dem til hyldevare. Det gør det lettere at komme i gang og betyder, at man ikke som tidligere behøver at have en hel hær af specialister ansat. Det skaber helt nye muligheder for danske virksomheder. Det gælder især, hvis man ligger inde med store mængder af unikke data.

Selv om teknikkerne ikke umiddelbart kræver domænekendskab, er der stadig en kløft, der skal passeres for at få tilpasset teknikkerne til de specifikke udfordringer, som virksomhederne står med.

Kodebase skal danne bro

Et nyt projekt, som Alexandra Instituttet og Aalborg Universitet står bag, skal gøre udfordringen for at komme i gang med kunstig intelligens mindre ved at lave en fælles og åben kodebase, som man vil stille til rådighed for udviklerne i danske virksomheder. Det skal være med til at danne bro og gøre det nemmere at anvende teknikkerne. Fordi der er mange ting, som er fælles for virksomhederne, uanset om de arbejder med medicinske billeder eller svejse-dokumenter.

Der er fire virksomheder med i forløbet, som har det til fælles, at de allerede er i gang med at anvende teknikkerne eller har et oplagt behov for at anvende deep learning.

“Vi fokuserer på deep learning, fordi det er et enkelt område inden for kunstig intelligens, hvor vækst- og markedspotentialet er størst. Der findes i dag rigtig mange offentligt tilgængelige værktøjer, som kan løse meget komplekse problemer for én, og som man kan bruge kvit og frit på egne billeddata,” forklarer Kristian Tølbøl Sørensen, der er tovholder på projektet og Visual Computing Engineer i Visual Computing Lab på Alexandra Instituttet.

For data er vejen frem, og den datadrevne måde at arbejde med billeder åbner op for en masse nye muligheder.

“Dels fordi man kan løse ting, som man ikke kunne løse for bare 5-6 år siden, og dels fordi teknologierne er blevet tilgængelige for alle. Det er vigtigt, at danske virksomheder griber de her muligheder,” siger Kristian Tølbøl Sørensen.

Det kræver indsigt at vælge de rigtige værktøjer

Det er også et område, hvor den teknologiske udvikling går stærkt, og hvor der næsten dagligt publiceres algoritmer, der lover at løse komplekse problemer. Det betyder, at det kan være svært at afgøre, hvilken algoritme man skal vælge.

“Metodeudviklingen går stærkt inden for AI-området. Dels fordi mange samtidig forsker inden for området, men også fordi nye store datasæt og forbedret hardware hele tiden skubber grænserne for, hvad der er muligt. Videnorganisationer i Danmark spiller derfor en afgørende rolle, når det kommer til at gøre virksomhederne mere konkurrencedygtige gennem forskningsbaseret innovation,” forklarer Thomas B. Moeslund, professor på Aalborg Universitet.

Formålet med projektet er også at hjælpe virksomhederne med at vurdere, om deep learning er noget virksomhederne kan bruge i deres forretning.

“Vi skal hjælpe virksomhederne med at finde ud af, om det overhovedet er noget, de kan bruge. For hvilken som helst virksomhed er det altid forbundet med ressourcer at dykke ned i ny teknologi. De har måske en stærk forventning om, at det kan give vækst, men de er måske usikre på, hvad det egentlig kræver at komme dertil. Det er uklart for mange, og det er det, vi skal hjælpe med. Vi kan både hjælpe med overblik over den nyeste udvikling og tager udgangspunkt i, hvad man har af data og behov, og ud fra det kender vi nok de teknologiske løsninger, som kan være relevante,” forklarer Kristian Tølbøl Sørensen.

De fire virksomheder i projektet er RetinaLyze, der udvikler software til analyse af øjets nethinde. Applicate IT, der er et innovations- og softwareudviklingshus, der deltager i forskningsprojekter som det her for netop at følge med i udviklingen af de nyeste teknologier, herunder deep learning. Worksystems ApS, der har et SaaS-produkt, som hjælper metalvirksomheder med svejsning inden for områder, hvor der stilles krav til arbejdets kvalitet og GameScorekeeper, der udvikler software, der kan aflæse resultater og statistik inden for e-sport og sælger denne data til medier og betting-udbydere.

FLERE FRA COMMUNITY
Mest læste
This site is registered on wpml.org as a development site.