You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Novo Nordisk Fonden vil spinne flere virksomheder ud fra universiteter

@laerke

Novo Nordisk Fondens innovationsinitiativ, BioInnovation Institute, lancerer nu et nyt innovationstiltag for danske og internationale topforskere i samarbejde med DTU. De optagede universitetsprojekter støttes hver med seks millioner kroner årligt over en treårig periode og forventningen er at optage fem til seks projekter i 2020.

Novo Nordisk Fondens innovationsinitiativ, BioInnovation Institute, lancerer nu et nyt innovationstiltag for danske og internationale topforskere i samarbejde med DTU. De optagede universitetsprojekter støttes hver med seks millioner kroner årligt over en treårig periode og forventningen er at optage fem til seks projekter i 2020.

BioInnovation Institute (BII) indgår et samarbejde med DTU, der skal give topforskere mulighed for at bringe deres forskning til et kommercielt marked. Aftalen er en del af DTUs målsætning om at fremme udviklingen af spin-out virksomheder inden for life science-området.

BII modtog sidste år 73 millioner kroner fra Novo Nordisk til at etablere det nye innovationstiltag. Som en del af projektet bliver hver af de optagede universitetsprojekter støttet med seks millioner kroner årligt i tre år. Direktør I BII, Jens Nielsen, har høje forventninger, både til det nye tiltag og forskningsprojekterne, som han kalder virtuelle selskaber.

For selvom de virtuelle selskaber ikke skal afgive andele for at modtage støtte, så går hverken Novo Nordisk eller BII tomhændet hjem, for forskningen skal udføres i BII’s laboratorier og kontormiljø.

“Vi tiltrækker topklasse-teknologi ind på BII, som også kan være til gavn for de selskaber, vi har inde hos os. At de virtuelle og de eksisterende firmaer kan spare med hinanden, tror vi kan føre til rigtig meget innovation på sigt,” siger Jens Nielsen.

Målet er at gøre de virtuelle selskaber til reelle startups, der også kan operere udenfor BII. Derfor har parterne indgået en aftale om, at DTU ejer alle patientrettighederne under forløbet. 

Jens Nielsen CEO BioInnovation Institute

To projekter er allerede i fold

BII har allerede fundet frem til de første to projekter, der modtager støtte som led i det nye innovationstiltag. Det er DTU-professor Morten Sommer og professor Jay Keasling, der har tilknytning til både DTU samt Berkley University in California.

Professor Jay Keasling nedsætter en arbejdsgruppe, som ved hjælp af nye forskningsresultater kan øge produktionen af naturligt forekommende organiske stoffer, der fx. Findes i planter og har utallige anvendelsesmuligheder, herunder i medicinske behandlinger, fødevareprodukter og pesticider. Det andet optagede projekt har professor Morten Sommer ved roret, og har nedsat en arbejdsgruppe med fokus på en ny, banebrydende opdagelse af sammenhængen mellem de mere end 1000 forskellige bakterier i den menneskelige tarmflora og indvirkningen på psykiske sygdomme, såsom depression og angsttilstande. Begge projekter har vist stort potentiale og meget lovende forskningsresultater.

“Det nye innovationssamarbejde mellem DTU og BII giver os mulighed for at nedsætte et team med en meget stærk industriekspertise på et meget tidligt udviklingsstadie. Det giver os mulighed for at modne vores teknologi mod markedet hurtigere end vi ellers vil kunne inden for universitetsverdenen i dag, hvor fokus primært er på forskningen. Vi ser det derfor som en unik mulighed for os, og vi forventer at forkorte vejen til markedet betydeligt,” siger DTU-professor Morten Sommer.

Ingen erhvervserfaring – intet problem

Mange forskere har ikke nødvendigvis erfaring indenfor erhvervslivet, og selvom BII som udgangspunkt ikke vælger forskere der er helt uvant indenfor iværksætteri, er laboratorie-hverdagen alligevel ikke det samme som det faktiske erhvervsliv. Det ser Jens Nielsen dog ikke som et problem.

Vi trækker forskerne ind på BII og modner dem i tre år, fordi vi ser et virksomhedspotentiale i deres forskning, og vi kan i vores miljø hjælpe dem med forretningsmodeller osv. Samtidig vælger vi jo også professorer der tidligere har lavet firmaer, og ved hvad det kræver.”

Den største udfordring er, ifølge Jens Nielsen, altså ikke erhvervserfaringen.

Det kan blive en udfordring at finde en balance. Professorerne har som regel en forskningsgruppe på deres hjemmeuniversitet, og selvom vi ønsker en vis synergi med forskningen på universitetet, er det vigtigt at det som bliver en del af BII, kører forholdsvis separat.”

 

Er du investor - eller bare ekstra nysgerrig?

Tilmeld dig nyhedsbrevet "Investornyt", hvor du får portrættet af Ugens Startup med ekstra baggrundsviden og en oversigt over de seneste investeringshistorier i økosystemet lige i indbakken.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY