Bankerne har historisk haft bankforretningen for sig selv, men det ændrer sig med det europæiske betalingsdirektiv PSD2. Nu skal bankerne åbne op, så andre virksomheder kan få adgang til deres systemer – forudsat at kunderne accepterer det. Derfor forventes direktivet også at drive innovation i store mængder.
Læs også: PSD2 har ramt bankerne: Begyndelsen på en mere samarbejdsvillig sektor
Men integrationen til bankerne kan koste tid og penge. Derfor handler det første store innovationskapløb ikke om at bruge bankdataen på den bedst mulige måde. Det handler om at skabe adgang til den. Og flere nordiske startups kæmper allerede om at blive det samlende adgangspunkt til alle bankerne i Norden.
Svenske Tink har, siden virksomheden blev stiftet i 2012, rejst godt 600 millioner kroner og tilbyder i dag adgang til bankdata og betaling i en række europæiske lande. Det har blandt andet sikret dem storbanken SEB og den statsejede bank SBAB, der yder lån til det svenske boligmarked, som kunder. Og i starten af marts valgte også danske Lunar Way den svenske leverandør.
I sidste uge meldte den svenske fintech-enhjørning Klarna, som ellers ernærer sig ved betalinger og forbrugslån, sig ind i kampen med en lignende service – “bare i XL“. Der er endnu ikke mange detaljer tilgængelige, men services skulle angivenligt give adgang til 4300 banker i 14 europæiske lande.
Og herhjemme er startuppet Nordic API Gateway – som er udsprunget af Spiir – ligeledes i gang med at skabe en samlet adgang til banker. Danskerne satser benhårdt på Norden, og har rejst 64 millioner fra storbankerne Danske Bank og DNB i Norge, som nu begge er kunder i virksomheden.
Læs også: Aarhusiansk fintech-komet lander 29 millioner fra norsk storbank
DNB: Nordic API Gateway bliver ledende
Nordic API Gateway annoncerede i sidste uge, at norske DNB nu slutter sig til Danske Bank og Jyske Bank som kunde hos startuppet. Det betyder, at Nordic API Gateway skal hjælpe DNB med at samle konti i deres mobilbank, så kunderne også kan se deres konto fra andre banker direkte i mobilbanken.
“Det er stærkt, at vores løsning nu er at finde i tre af Nordens største banker. Vi ser DNB som en stærk og innovativ bank, der følger med tiden. En af årsagerne til, at DNB netop har valgt os, er, at vi tager det regulatoriske meget seriøst. Vi har fra starten af truffet en principiel beslutning om, at følge lokale love og reguleringer. Eksempelvis er vi nogle af de eneste API aggregatorer, som overholder NemID lovgivning i Danmark,” siger Rune Mai, CEOCEO betyder Chief Executive Officer og er den øverste leder i en virksomhed, ansvarlig for den overordnede strategi og ledelse. CEO’en rapporterer normalt ti... More & Co-Founder for Nordic API Gateway.
Selvom DNB i slutningen af 2018 investerede 29 millioner kroner i Nordic API Gateway, så var det ifølge banken ikke givet, at man ville vælge løsningen til at videreudvikle mobilbanken.
“Af alle udbyderne, vi har talt med, var det Nordic API Gateway, der bedst forstod kompleksiteten. Vi er meget glade for samarbejdet med Nordic API Gateway og ser frem til at tilbyde vores kunder endnu bedre løsninger. Nordic API Gateway har bygget en infrastruktur, som gør dette muligt, og det er netop det, vi har været på jagt efter. Vi tror på, at Nordic API Gateway bliver Nordens ledende infrastrukturplatform,” siger Per Kristian Næss Fladset, Head of Open Banking for DNB.
I følge startuppet arbejder man allerede med mere end 100 virksomheder, der arbejder på at implementere Nordic API Gateway i deres løsninger – og mere end 1000 virksomheder har vist interesse.