Netlify har rejst 290 millioner i Silicon Valley på tre år: ‘Det havde aldrig været muligt i Danmark’
Netlify har rejst 290 millioner i Silicon Valley på tre år: ‘Det havde aldrig været muligt i Danmark’

Christian Bach og Mathias Biilman kastede sig ud på en ambitiøs mission i 2015. De ville modernisere internettet ved at fintune hjemmesidens maskinrum og de veje de kører ad ud til forbrugerne. En artikel i et programmørmagasin og en stærk go-to-market strategi fik startuppet på manges læber i Silicon Valley.

Christian Bach og Mathias Biilman kastede sig ud på en ambitiøs mission i 2015. De ville modernisere internettet ved at fintune hjemmesidens maskinrum og de veje de kører ad ud til forbrugerne. En artikel i et programmørmagasin og en stærk go-to-market strategi fik startuppet på manges læber i Silicon Valley.

Christian Bach sagde sit job i København op i begyndelsen af 2015 for at stifte Netlify sammen med Mathias Biilman Christensen. I dag bor de begge i Silicon Valley og har til dags dato rejst mere end 290 millioner kroner i venture kapital – et snit på cirka 100 millioner kroner om året.

“Efter et halvt år var vi stadig kun Mathias og jeg i Netlify. Vi havde en kvart milliard web requests om måneden og store kunder som Sequoia Capital. Vi kunne godt se, at vi havde fat i noget rigtigt. Men der manglede noget,” siger Christian Bach fra sit hjem i San Francisco, hvor han dagligt går under Chris Bach.

Det rigtige de havde fat i – altså missionen om at modernisere internettet – vender vi tilbage til. For selvom de to danske stiftere anede et product-market-fit allerede i det første halvår, så skulle de stadig trække kunderne til truget.

“Vi gjorde alt vi kunne for at komme i kontakt med de 20 mest trendssættende personer og agenturer i vores kategori. Vi ringede, mailede, pingede på sociale medier, kommenterede alle deres blogindlæg, og vi prøvede også at bidrage til deres kode, hvis de kørte open source – ja, vi gjorde faktisk alt, hvad vi kunne komme i tanke om for at få dem i tale,” siger Christian Bach.

Så der stod de. Kæmpede sig fra kunde til kunde med en guerrilla krigs-lignende tilgang på det største af alle markeder, hvor kun én regel gælder: Spis eller bliv spist. Men efter to vigtige vendepunkter i slutningen af 2015, begyndte telefonerne at ringe.

 

[techsavvy_newsletter]

 

Et statisk internet

Men først er det vigtigt at forklare, hvilken monumental mission de to stiftere havde startet Netlify for at opnå. Altså, hvordan de har tænkt sig at modernisere noget så relativt moderne som internettet.

“Hele præmissen var, at der var en mulighed for at bygge et internet, der var mange gange hurtigere, mere sikkert og skalerbart. For at nå det, skal hjemmesider holde op med at bygge sig selv, hver gang der kommer en ny besøgende. Det er kernen i Netlifys mission,” siger Christian Bach.

Midlet til at nå de mål er statiske hjemmesider. I modsætning til dynamiske hjemmesider, så indlæses de statiske væsentligt hurtigere, da de netop ikke skal bygges på ny, hver gang en ny bruger kommer ind på hjemmesiden.

Hvert år bygges der 370 millioner nye hjemmesider på verdensplan, og 70 procent af dem er bygget af professionelle webudviklere, ifølge Christian Bach.

“Vi konkurrerer ikke mod sitebuilders som Squarespace og Wix. Tværtimod. Det er programmørerne vi vil have fat i. Ud af de 260 millioner sites, der er blevet skabt af professionelle, så er det måske 99,5 procent, som vil få stor glæde ved at bygge på den her nye måde,” siger Christian Bach.

Derudover har Netlify udviklet deres eget virtuelle Application Delivery Network (ADN). Det er et netværk af servere, som leverer hjemmesider og andet indhold fra internettet til slutbrugerne. Det er et såkaldt globalt ‘Multi Cloud’-netværk, der bygger ovenpå de største cloud udbydere som Amazon AWS, Google Compute, Microsoft Azure og Digital Ocean. Det giver en høj oppe tid, for hvis AWS er nede, så lever sitet videre på alle de andre providers.

Sikkerhed er et allestedsnærværende relevant emne i cyberspace. Hjemmesider i dag består ofte af webshop, bannerreklamer, kommentarsektioner og så videre, og hver enkelt element er en potentiel indgangsvej for hackere.

“Vores angel invistor, Tom Preston-Werner, taler om en “negligence test”. Altså hvor lang tid man kan lade være med at opdatere en traditionel hjemmeside (eksempelvis et wordpress site med et par enkelte plugins red.), før der er 50 procent risiko for, at siden er blevet inficeret på den ene eller anden måde. Da vi startede Netlify var svaret 2-3 måneder. Sidste år viste en undersøgelse, at vi nu er nede på 11 dage. Det er jo et kæmpe problem,” siger Christian Bach.

“Med de statiske hjemmesider fjerner vi hele surface-area-of-attack. Altså hele den overflade en hacker eller malware kan få adgang til på din hjemmeside,” understreger Christian Bach.

“Så begyndte telefonen at ringe”

I slutningen af 2015 skete to ting, der fik nyheden omkring det nye statiske startup til at brede sig fra mund til mund i Silicon Valley. Det var nemlig ikke uden grund, at Christian Bach startede med at sælge til de 20 vigtigste virksomheder, der havde vist interesse for statiske hjemmesider.

“Man skal finde ud af, hvem der er de dygtigste brugere af ens service. Hvis de vil bruge det, så er der nogle i deres kreds, der kigger på dem, og så vil de også være med. Når først det kor synger, så er det ringe i vandet,” siger Christian Bach.

Den anden november samme år udgav Mathias Biilman en artikel i Smashing Magazine, der er verdens største magasin for udviklere og programmører. Med titlen ‘Why Static Site Generators Are The Next Big Thing’ fik Netlify sat deres service på manges læber. Som en ekstra fjer i hatten resulterede artiklen i, at Smashing Magazine byggede hele deres site om og flyttede den Netlify.   

“Artiklen adresserede, at vores måde at bygge hjemmesider på er det næste store. Mod alles forventninger – inklusiv vores egen – så var det den artikel, der fik flest læsninger i hele 2015. Og så begyndte telefonen at ringe,” siger Christian Bach.

Og det var her Netlify nåede sit afgørende vendepunkt.

“Vi havde et syngende kor bestående af både udviklere og brugere, og vi var det helt rigtige sted her i San Francisco. Herefter begyndte vi også at få henvendelser fra venturefonde, der gerne ville investere i os,” siger Christian Bach.

Et halvt år efter lukkede Netlify deres første runde til 2.1 millioner dollars. Siden da er en A- og B-runde fulgt efter med cirka et års mellemrum. I begge runder har Netlifys gode ry og rygte været vigtige komponenter til at overbevise investorerne om, at de to danskeres startup var en solid investering.

“Venturefonde tager jo typisk referencer fra lead engineers rundt omkring. Og der havde vi allerede nok mennesker – af den rigtige slags – ombord, og de svarede ‘Netlify? Det er en no-brainer, de bliver helt sikkert store!’ Sådan en sætning er jo rigtig meget værd,” siger Christian Bach.

I dagens kurs står “rigtig meget værd” i 290 millioner danske kroner, som er den samlede mængde venture kapital Netlify har rejst på tre år.

“Det havde været umuligt at gøre i Danmark”

Både politikere og iværksættere diskuterer, hvordan vi kan holde scale-ups – og de arbejdspladser og værdier de skaber – som Netlify i Danmark. Selvom Christian Bach ser positive ændringer i det hjemlige økosystem, så mener han ikke, det havde være muligt at skabe Netlify indenfor landets grænser.

“Det ville være rigtig svært at gøre det her i Danmark. Faktisk umuligt. Mange af de forbindelser, vi har skabt herovre, er endt med at investere i os, men har også sat os i forbindelse med de rigtige mennesker. Det er meget nemmere, når alting er tæt på,” siger Christian Bach.

“Der findes ingen andre steder i verdenen, der tilnærmelsesvis har så dygtige talenter indenfor vores område som her. Det samme gælder mængden af kapital. De her 50 kvadratkilometer omkring Palo Alto har jo en stor del af verdens BNP. Der er så mange penge herovre. Det er helt åndsvagt,” siger Christian Bach.

Den største udfordring er mentaliteten omkring startups og investeringer. Investorerne på Sand Hill Road i Palo Alto tilgår investeringer fundamentalt anderledes end deres danske modstykker.

“Herovre leder investorerne efter den næste Uber eller Airbnb. De har sådan en spray and pray-tankegange, hvor de smider rigtig mange penge efter en masse forskellige. Hvis en lykkedes, så er det jo det hele værd,” siger Christian Bach.

“Hvis du får 100 millioner kroner i Danmark, så vil der være 28 siders terms and conditions, og pengene vil blive udbetalt i rater. Herovre bad de os tidlig om at fokusere mindre på revenue. De vil ikke have, at det kommer i vejen for at skabe den næste store standard for hjemmesider,” siger Christian Bach.

Men han ser ændringer i det danske økosystem, som måske kan betyde, at fremtidens Netlifys ikke skifter København ud med Silicon Valley.

“Nu kan jeg se, at nogle af de nye VCs, der kommer frem i Danmark, prøver at kopiere den her Silicon Valley-tilgang. Det er virkelig fedt. Tallene taler jo for sig selv. Når 95 procent af de største børsnoteringer i verden kommer fra et meget lille område, så må de jo gøre et eller andet rigtigt,” siger Christian Bach.

FLERE FRA COMMUNITY
Mest læste
This site is registered on wpml.org as a development site.