You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Morgendagens startups for bioøkonomi hyldes af investorer

@Redaktionen

Otte startups blev kåret som morgendagens bioøkonomiske teknologier til European BioEconomy Venture Forum. Direktør hos Agro Business Park, forudser en kraftig stigning i interessen for bioøkonomi – og på afkast af investeringer i den cirkulære produktionsform.

Otte startups blev kåret som morgendagens bioøkonomiske teknologier til European BioEconomy Venture Forum. Direktør hos Agro Business Park, forudser en kraftig stigning i interessen for bioøkonomi – og på afkast af investeringer i den cirkulære produktionsform.

Dansk venture-event stillede for andet år i træk skarpt på cirkulær økonomi ved European BioEconomy Venture Forum. Det foregik torsdag den 20. juni hos Agro Business Park i Viborg.

32 startups fra ni europæiske lande pitchede deres vision for fremtidens cirkulære produktionsmodeller, og en international jury med ekspertise inden for den bioøkonomiske niche kårede otte vindere.

Bioøkonomi refererer til en cirkulær produktionsmodel, hvor biomasse og næringsstoffer raffineres og genanvendes i alt fra emballage til medicin og dyrefoder. Og ifølge Steen Palle, Investeringschef hos Borean Innovation og medlem af eventets ekspertjury, så  rammer European BioEconomy Venture Forum og den cirkulære model en corporate venue-trend, der snart vil smitte af på VC’ernes ønskelister.

“For ikke så længe siden var det fintech, så logistik, og nu er der AI over det hele. Bioøkonomi har ikke helt taget fart blandt de klassiske VC’ere endnu, men corporate venture-folkene har set lyset – det kan jeg se med de investorer, der er her på European Bioeconomy Venture Forum. VC’erne skal nok følge efter snart.”

Agritech på dagsordenen

Blandt de otte vindere i Viborg bidrager halvdelen på hver sin måde til at gøre landbruget grønnere. En af dem er danske BioPhero, der har udviklet et feromon-baseret middel til at bekæmpe insekter.

Virksomheden udvinder insekt-feromoner gennem en low-cost fermenteringsproces af biomasse. De har med andre ord gjort det billigt at komme af med insektangreb uden brug af giftige insekticider.

Produktet virker via ‘mating disruption’, fordi feromonproduktet vildleder han-insekter ved at sprede duften af hun-insekt over hele marken. Det besværer parring og skaber giftfri og gunstige forhold for afgrøderne.

Bioøkonomien buldrer frem

Selvom European BioEconomy Venture Forum holdt det første event for kun et år siden, er efterspørgslen på de cirkulære løsninger allerede vokset, vurderer Lars Visbech Sørensen, arrangør af European BioEconomy Venture Forum og administrerende direktør i Agro Business Park:

“Vi ser i Agro Business Park mange nye initiativer i vækstlaget af grønne virksomheder: Nye forskningsmuligheder, store virksomheder, der vil være klimaneutrale, og iværksættere med nye produkter, services og forretningsmodeller inden for bioøkonomien, som er bæredygtige – i særdeleshed også bæredygtige i økonomisk forstand”, siger Lars Visbech Sørensen.

Niche-VC’er investerer i bioøkonomi

Den bioøkonomiske initiativer har også interesse hos Borean Innovation, som er et af fire danske investeringsmiljøer, der allerede har investeret i en håndfuld virksomheder inden for bioøkonomien.

“Traditionelle VC’ere kigger mest på profit, hvor vi også kigger på impact. Vi investerer tidligere end klassiske VC’ere, så vi har allerede et par interessante cases i porteføljen”, fortæller Steen Palle.

Impact gøder jorden for profit

For Steen Palle er der ingen tvivl om, at miljømæssigt bæredygtige teknologier har fået bedre chancer for også at blive økonomisk bæredygtige.

“I dag er impact nærmest profitabelt i sig selv, fordi der globalt set er en udfordring med at producere fødevarer på fornuftig vis. For ti år siden havde den slags projekter svært ved at få funding. Men der er en kraftigt spirende bevidsthed hos befolkningen om, at det er nødvendigt at producere på en anden måde.”

Selvom mange bioøkonomiske virksomheder henter kapital, er der stadig god plads til dem i markedet:

“Forbrugerne betaler stadig en merpris for bæredygtighed, og en stor del af verdens befolkning kæmper med bare at overleve, så der er et enormt marked”, påpeger den grønne investeringschef.

Otte vindere modtog en ‘Best Presenter Award’ for deres bidrag i pitch-konkurrencen. Bloom BiorenewablesSwissDeCodeN2 Applied ASMASH Energy ApSBioPhero, EnginZyme, MYCORENA og Inalve.

Er du investor - eller bare ekstra nysgerrig?

Tilmeld dig nyhedsbrevet "Investornyt", hvor du får portrættet af Ugens Startup med ekstra baggrundsviden og en oversigt over de seneste investeringshistorier i økosystemet lige i indbakken.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY